NASCAR

NASCAR: JGR Toyota's domineren Daytona 500. Adembenemende zege voor Denny Hamlin(kort)

In de 58e editie van de Daytona 500 gaven de JGR-Racing Toyota's de toon aan. In een adembenemende eindsprint pakte Denny Hamlin het kroonjuweel van NASCAR, de Daytona 500. In een sprint richting finish moest leider Matt Kenseth het ontgelden. Een fotofinish tussen Hamlin en Martin Truex Jr. bepaalde het eindresultaat.

Tekst: Willem J. Staat
Foto: NASCAR/Toyota Motorsports USA

2016 Duel Hamlin Busch
Schitterend teamwork tussen de JGR rijders leverde Denny Hamln(No 11) de fel begeerde Daytona 500 op. Kyle Busch werd derde.


JGR Toyota's domineren 58e Daytona 500. Adembenemende zege voor Denny Hamlin
"Een JGR-Toyota-Team overwinning. Door vrijwel de gehele dag samen te werken verrichtten mijn teamgenoten fantastisch werk. Ik weet nog niet eens hoe het gebeurde. Het plaatje paste precies. Ik kreeg een duwtje van Kevin Harvick. En als alle Toyota's niet bij elkaar gebleven waren, was dit zeker nooit gebeurd. Voor Joe Gibbs Racing ben ik ontzettend blij." aldus Daytona 500 winnaar Denny Hamlin.

Teamgenoot Martin Truex Jr.: "Vrijwel de gehele dag heb ik gedaan wat ik kon. Ik had misschien iets meer tegenstand moeten bieden maar verloor het in de allerlaatste seconde. Ik ben op iedereen trots, trots op JGR Racing, wij zijn teamplayers. Wij rijden dan ook op de lange termijn voor hem. Felicitaties aan Denny. Hij versloeg me met een paar cm."


2016 Denny Hamlin
Eindelijk pakte Denny Hamlin de Daytona 500.

In een prachtige eindsprint richting finish wist Hamlin leider Matt Kenseth te verschalken. Die viel na een touché met de muur terug naar de veertiende plek. Voor teameigenaar Joe Gibbs betekende dit de tweede overwinning in de Daytona 500 sinds 1993. Toen won Dale Jarrett voor het team. Voor het team van Hendrick Motorsports werd de 58e editie van de Daytona 500 een zware teleurstelling. Polesitter Chase Elliott verdween al snel van het strijdtoneel en Dale Earnhardt crashte in de 170e ronde en kwam evenals zijn onfortuinlijke teamgenoot eerder in de wedstrijd aan de ingang van de pitlane tot stilstand. Beiden bleven ongedeerd. Een incident tussen Danica Patrick en Greg Biffle, die op de startgrid nota bene naast elkaar stonden, zorgde voor 15 ronden voor het einde voor de allerlaatste neutralisatie in een schitterende wedstrijd die niet door zware crashes ontsierd werd. In de 12 ronden durende eindsprint richting finish versloeg Hamlin zijn teamgenoten. Overigens een verdiende zege want Hamlin reed maar liefst 95 ronden op kop. (later meer)

2016 Elliott out
Rookie fout. Polesitter Chase Elliott stelde zwaar teleur.

Uitslag(provisional)
1. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
2. Martin Truex Jr Toyota 200 ronden
3. Kyle BuschToyota 200 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
5. Carl Edwards Toyota 200 ronden
6. Joey Logano Ford 200 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
8. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 200 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet