Formule 1

Formule 1: Haas geeft beelden vrij van VF-16

haasf1-b

Het nieuwe Formule 1-team van Haas heeft op de zondagochtend in Amerika alsnog beelden vrijgegeven van zijn eerste F1-auto, die VF-16 is gedoopt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Haas F1 Team

Vorige maand besloot Haas nog om de officiële presentatie te schrappen en de auto gewoon morgenochtend in Barcelona te presenteren, maar deze morgen toonde het team toch enkele foto's van de nieuwe auto. Velen dachten een sterke gelijkenis te zullen zien met de Ferrari van vorig jaar – en in bepaalde opzichten is die er zeker. De neus en de bovenkant van de cockpit vertoont de grootste afwijkingen ten opzichte van de SF15-T, het deel rondom de krachtbron heeft er echter veel van weg.

Haas koos voor een nauwe samenwerking met Ferrari, die verdergaat dan het overnemen van de motor en versnellingsbak van de Italianen. Ook andere componenten komen uit de onderdelenkast van Ferrari. Het chassis van de VF-16 liet Haas ontwerpen en bouwen bij Dallara. Ook al heeft het team zijn hoofdkwartier in Kannapolis, North Carolina, naast het NASCAR-team van Stewart-Haas, het zal tijdens het Europese seizoen vooral werken vanuit de voormalige Manor-fabriek in Banbury.

haasf1-a

Ook de coureurs van Haas zijn niet Amerikaans. Romain Grosjean en voormalig Ferrari-reservecoureur Esteban Gutiérrez zijn in huis gehaald voor het eerste seizoen van Haas. Dat de naam van Haas zelf het grootst op de auto staat, wekt ook geen verbazing. Het project is vooral bedoeld om overal ter wereld het CNC-bedrijf van Haas te promoten en wordt voornamelijk uit Haas' eigen zakken betaald.

Haas is het eerste nieuwe F1-team sinds in 2010 in één keer drie nieuwkomers verschenen: Lotus, Virgin en HRT. Alleen Virgin bestaat nog, nu in de gedaante van Manor.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet