NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint Xfinity Powershares QQQ300. Clever Daytona Speedway debuut Anthony Kumpen

Met een pole voor de Daytona 500 en een overwinning in de Powershares QQQ300 kunnen de Daytona Speedweeks voor Chase Elliott eigenlijk al niet meer stuk. De JR Motorsports-coureur versloeg Joey Logano in een spannende 11 ronden durende eindsprint. Met een 26e plek maakte Anthony Kumpen een meer dan perfect Daytona debuut.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Duel Elliott Logano
Wat een prachtig duel tussen Chase Elliott(88) en Penske-coureur Joey Logano.

Chase Elliott wint Xfinity Powershares QQQ300 op Daytona. Clever debuut Anthony Kumpen
De 120 ronden tellende wedstrijd op de Daytona Speedway eindigde in een prachtig high speed schaakspelletje waarbij Penske-coureur Joey Logano Chase Elliott in de eindsprint richting finish naar voren duwde, in de hoop dat hij geen hulp meer van zijn JR teamgenoot Kasey Kahne zou krijgen. Maar toen Logano de hoge kant koos ging Elliott naar rechts en er was contact tussen beide auto's. Het verbrak Logano's momentum en de No 88 ging met een voorsprong van slechts .043 secs. als eerste over de finish. Elliott kwam in de uitloopronde zelfs nog zonder brandstof te staan waarbij Logano zijn frustratie niet onder stoelen of banken stak door keihard op het stuurwiel te slaan.

Joey Logano: "Hij blokte mij af. Ik was te laat. En toen raakte ik zijn rechter achterspatbord en dit verbrak mij momentum. Het contact stopte mijn auto."

Race
That's racing.

Chase Elliott: "Wat een prachtig duel. Ik had een fantastische auto. Ik was precies op het juiste moment op de juiste plek. Gelukkig hadden we genoeg in de kast om voor Joey te blijven."

JR Teameigenaar Dale Jr. was onder de indruk. "Chase deed duidelijk wat hij aan het eind van de wedstrijd moest doen. Hij blokte de No 22 wel agressief af. Maar hij moest het wel doen om Logano achter zich te houden. Het leverde hem de overwinning op. Ik ben er trots op om van zijn carrière deel uit te mogen maken. Hij gaat nog meer fantastische dingen laten zien" is Earnhardt Jr. overtuigd.

2016 Pregrid
Het seizoen 2016 met de Mustang, Camaro en Camry is nu echt begonnen.

Nadat Ray Black Jr. in de 102e ronde op de backstretch zijn motor liet afslaan moest er voor de vierde maal geneutraliseerd worden. Na de herstart in de 108e ronde nam Logano de leiding maar Elliott Sadler pushte Chase Elliott al snel naar de eerste positie. Kasey Kahne eindigde als derde en Elliott Sadler als vierde. Sadler pakte daarmee als eerste geregistreerde Xfinity-coureur waardevolle punten.

Clever debuut Anthony Kumpen
Anthony Kumpen is de eerste NASCAR Whelen-coureur die erin geslaagd is om op Daytona te eindigen. Ook is Kumpen één van de weinige Europeanen die op Daytona in een NASCAR gesanctioneerde wedstrijd aan de start verscheen. Onze zuiderbuur reed in de beginfase zelfs even in zesde positie. Maar door debris(ofwel brokstukken) werd de aero van zijn Chevrolet licht beschadigd. Kumpen werd als 26 geklasseerd. Een meer dan clever debuut.

2016 Elliott
Chase Elliott wacht een grote NASCAR-toekomst.

Uitslag
1. Chase Elliott Chevrolet 120 ronden
2. Joey Logano Ford 120 ronden
3. Kasey Kahne Chevrolet 120 ronden
4. Elliott Sadler Chevrolet 120 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 120 ronden
6. Darrell Wallace Jr. Ford 120 ronden
7. Brandon Jones Chevrolet 120 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 120 ronden
9. Blake Koch Chevrolet 120 ronden
10. Brendan Gaughan Chevrolet 120 ronden
26. Antony Kumpen op Chevrolet 118 ronden

Finish
Logano maakte bij de finish nog weinig kans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet