NASCAR

NASCAR: Dale Earnhardt Jr en Kyle Busch grote winnaars in Can-Am duels op Daytona

De Can-Am duels voorafgaande aan de Daytona 500 a.s. zondag, die vanaf startplek drie de grid bepalen leverden in de 150 mijl Sprintwedstrijden overwinningen op voor Dale Earnhardt Jr. en Kyle Busch.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Earnhardt CanAm duels
Exact op de dag 15 jaar geleden dat zijn legendarische vader Dale Sr. op Daytona het leven liet, won Dale Jr. het eerste Can-Am duel dat de startplaatsen bepaald.


Dale Earnhardt Jr. en Kyle Busch grote winnaars in Can-Am duels op Daytona
Met nog vijf ronden te gaan in het eerste Can-Am duel pakte Dale Earnhardt Jr. definitief de leiding en veroverde daarmee de derde startplek voor de Daytona 500 a.s. zondag. In het tweede duel pakte Kyle Busch onder neutralisatie de leiding nadat in de allerlaatste ronde achter hem de hel uitbrak waarbij Jimmie Johnson, Martin Truex Jr., Danica Patrick en A.J. Allmendinger uitgeschakeld werden. Voor Kenseth een zware teleurstelling. De JGR-rijder had zich afgelopen zondag van een tweede startplek weten te verzekeren maar verliest deze positie omdat hij a.s. zondag in een reserve-auto van start zal gaan.

Kyle Busch: "Gedurende lange tijd was het geheel stil en kalm maar in de allerlaatste ronde werden ze allemaal gek. Gedurende de wintermaanden deden zij bij JGR-Racing met sommige nieuwe onderdelen een fenomenale job door ons hier te laten komen en wat plezier te hebben. Nu Kenseth zijn tweede startplek verloren heeft, vermoed ik dat ik aan de buitenkant van de eerste startrij van start mag gaan."

Amelia
Exact op de dag vijftien jaar geleden dat Dale Sr. op Daytona het leven liet won zoon Dale Jr. het Can-Am duel voor de tweede achtereenvolgende keer. In de wedstrijd reed Jr. met Hendrick Motorsports Amelia chassis dat naar de beroemde vooroorlogse vliegenierster Amelia Earhart vernoemd is. Vorig jaar reed hij alle vier restrictor-plate wedstrijden met dit chassis. Hij won er behalve de kwalificatiewedstrijd op Daytona twee wedstrijden mee. In de 55e van de 60 ronden tellende wedstrijd nam Earnhardt Jr. de leiding door aan de binnenzijde aan Hamlin voorbij te gaan.

2016  Kahne Hamlin Elliott Keselowski
Prachtig duel tussen Kahne, Hamlin, Elliott, Keselowski.

Dale Earnhardt Jr: "Denny is een fantastische restrictor plate racer. Tegenwoordig is een aantal mensen hier erg goed in. Ik wist dat ik het met hem zwaar zou hebben. Toen hij na een reguliere pitstopsequentie de leiding nam wist ik niet zeker of ik erin zou slagen om hem te kunnen passeren. Hij heeft een goede auto en is werkelijk clever. Om wat voor reden dan ook toucheerde ik zijn achterspatbord en we hadden een goede run. Ik dacht niet dat ik van hem afstand kon nemen. Ik denk dat we allebei verrast waren toen ik aan hem voorbij ging. Met hem ga ik het a.s. zondag moeilijk hebben.

Earnhardt Jr. wist Joey Logano, rookie Ryan Blaney in Fords achter zich te houden. Daarachter volgden Kevin Harvick, Denny Hamlin en Daytona 500 pole-winnaar Chase Elliott.

Van de vier coureurs die een startplek moesten verdienen was Blaney de hoogst geklasseerde man. Michael McDowell verdiende een startplek op basis van zijn kwalificatiesnelheid afgelopen donderdag.

"Je weet wat het betekent om aan de Daytona 500 te mogen deelnemen. In het verleden heb ik ook aan de kant gestaan en moest donderdagavond al naar huis. Ik waardeer het enorm als wij ons voor de wedstrijden weten te kwalificeren. Voor een klein team als Circle Sport and Leavine Racing is dit enorm. Zeker om twee auto's in de Daytona 500 te hebben."

Het eerste duel bepaalt de startvolgorde aan de binnenzijde van de Daytona 500. Earnhardt, Logano, Blaney, Harvick en Hamlin zullen a.s. zondag resp. vanuit een derde, vijfde, zevende, negende en elfde positie vanachter Elliott van start gaan."
Cole Witt, Josh Wise, David Gilliland en Reed Sorenson wisten zich niet voor de Daytona 500 te kwalificeren.

2016 Kyle Busch
Kyle Busch won het tweede Can-Am duel.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet