Formule 1

Formule 1: Haryanto naast Wehrlein bij Manor

 SBL6721

Rio Haryanto krijgt de tweede Manor naast Pascal Wehrlein. Het contract werd gisteren aan het eind van de middag getekend, nadat gesprekken met Will Stevens en Alexander Rossi op niets uitliepen. Daarmee krijgt Indonesië zijn eerste F1-coureur. Haryanto wordt flink ondersteund door de Indonesische staatsoliemaatschappij Pertamina en diverse andere Indonesische bedrijven.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: GP2 Series

De strijd om de laatst overgebleven F1-stoel draaide tot eerder deze week om drie coureurs: Alexander Rossi, Will Stevens en Rio Haryanto. Rossi leek eind vorig jaar de favoriet. De Amerikaan had marketingpotentieel én was sneller dan Will Stevens, die kon bogen op een seizoen F1-ervaring. De toetreding van Haryanto tot de onderhandelingen – met zijn volle buidel roepia's – bracht de zaak echter uit evenwicht, evenals het vertrek van bijna alle oude getrouwen uit de Manor-stal, John Booth en Graeme Lowdon voorop.

Eerder deze week werd duidelijk dat Rossi zijn kansen had verspeeld. De Amerikaan werd de deur gewezen en bedankt voor bewezen diensten. Even leek het er vervolgens op dat Stevens en Haryanto de tweede Manor zouden delen – met meer races voor de Indonesiër vanwege zijn ruimere budget – maar gisteren verdween ook Stevens uit beeld.

Haryanto zal later vandaag officieel worden bekendgemaakt, wat in Indonesië tot grote euforie zal leiden. Met de komst van Haryanto bij Manor krijgt de Formule 1 er ongetwijfeld 'Maxmania'-achtige taferelen bij. De coureur is onwaarschijnlijk populair in eigen land en had van de GP2-coureurs veruit de grootste, trouwste en luidste fanbase.

De Indonesiër heeft vier seizoenen GP2 achter de rug, waarin hij een zeer afwisselende vorm liet zien. In 2015 brak hij eindelijk door: kwalificeren was nog steeds niet zijn sterkste punt, maar hij toonde zich een meester in het behalen van zeges in de sprintraces van zondagochtend, met de 'omgekeerde' startopstelling (en dus ook een meester in het behalen van achtste plaatsen in de hoofdrace...). Vanaf pole was hij drie keer ongenaakbaar. Een veel regelmatiger seizoen leverde Haryanto de vierde plaats in de eindstand op, aanzienlijk hoger dan in de drie seizoenen daarvoor.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet