NASCAR

NASCAR: Ongelimiteerd crashen in de Sprint Unlimited op Daytona. Denny Hamlin winnaar

Voorafgaande aan het NASCAR-seizoen en de Daytona 500 vindt op de Daytona International Speedway de Unlimited Sprint Show wedstrijd plaats. Alleen kampioenen, polesitters en wedstrijdwinnaars uit het vorige seizoen worden hiervoor uitgenodigd. Van de 25 deelnemers kwamen slechts vier auto's in de 79 ronden tellende wedstrijd ongeschonden over de eindstreep. JGR-coureur Denny Hamlin was de grote winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Hamlin Unlimited Winnaar
Ondanks een kleine schade wint Denny Hamlin de Sprint Unlimited op Daytona.


Ongelimiteerd crashen in de Sprint Unlimited op Daytona
In een wedstrijd die niet voor het kampioenschap meetelt speculeerde het team van JGR Racing, om brandstof te besparen, op veel neutralisaties. De rekening ging helemaal op want Denny Hamlin reed de laatste 57 ronden op één tank brandstof. Van die 57 ronden werden er maar liefst 24 onder neutralisatie verreden. Op halve snelheid gebruik je aanmerkelijk minder brandstof. Het team van Joe Gibbs Racing won de Sprint Unlimited in de laatste vijf jaar overigens viermaal. Hamlin won deze wedstrijd maar liefst driemaal. Denny Hamlin: "Zonder de hulp van mijn teamgenoten was dit absoluut niet mogelijk geweest. Matt Kenseth offerde veel op om mij naar voren te pushen. Een teamprestatie. Dit is Joe Gibbs Racing."De laatste coureur die zowel de Sprint Unlimited als de Daytona won, was Dale Jarrett in 2000.

2016 Rijdersintroductie
De rijdersintroductie voorafgaande aan het crashfestival.......

Hamlin was overigens de eerste deelnemer die in de 14e ronde schade opliep toen Rick Stenhouse Jr. een klapband opliep. In de 24e ronde viel Tony Stewart's plaatsvervanger Brian Vickers eenzelfde lot ten deel. Bij die crash waren Clint Bowyer, Kevin Harvick, Kurt Busch, Greg Biffle, Dale Earnhardt Jr en A.J. Allmendinger betrokken. Voor Vickers, Harvick en Bowyer was de party over.
Brian Vickers: "Ik voelde hem al aankomen. Ik probeerde nog te gaan rollen, maar je rijdt wel 320 km/u. Ik kon gewoon niets doen." Met nog 32 ronden crashte Jimmie Johnson. In de 57e ronde crashten Allmendinger, Newman en Kahne nadat Jamie McMurray met laatstgenoemde in aanraking was gekomen. Kahne kon zijn weg vervolgen maar blies negen ronden voor het einde zijn motor op. Dit gaf de leiders in de wedstrijd wat hoop om niet voor brandstof naar binnen te moeten. Met nog amper drie ronden te gaan werd Kurt Busch het slachtoffer van een klapband. Nauwelijks enkele seconden later crashten Carl Edwards en Brad Keselowski terwijl Casey Mears, Aric Almirola en Kyle Busch hier eveneens bij betrokken waren.

2016 Pack Racing
Veel close racing, crashes en klapbanden.

Volgens het nieuwe reglement wordt de wedstrijd bij verlenging, of onder geel of met het zwart-wit geblokt direct afgebroken. Ook moet de leider dan een bepaald markeringspunt gepasseerd hebben. In de allerlaatste blokte Hamlin zowel Joey Logano als Paul Menard af. Het bracht een kettingreactie teweeg waarbij Martin Truex Jr. ,Matt Kenseth, Danica Patrick. Brad Keselowski Jamie McMurray en Greg Biffle crashten.

Joey Logano: "Ik weet niet of het te maken heeft met het feit dat er geen punten te verdienen zijn of dat superspeedwayracing een rol speelt, maar voor "The Unlimited" waren er heel veel crashes."

Ganassi-coureur Kyle Larson eindigde als vierde. Larson: "Ik heb erg veel geluk gehad. Ik heb zeker vier crashes gemist. Ik hoop niet dat mijn geluk voor volgende zondag al ten einde is."Van de 25 deelnemers kwamen er twaalf in dezelfde ronde over de eindstreep, waarvan vier ongeschonden. In totaal waren tien uitvallers.

2016 Hamlin Winners Circle
In vijf jaar ging de zege driemaal naar Denny Hamlin in de Sprint Unlimited.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 79 ronden
2. Joey Logano Ford 79 ronden
3. Paul Menard Chevrolet 79 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 79 ronden
5. Casey Mears Chevrolet 79 ronden
6. Ricky Stenhouse Jr. Ford 79 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 79 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 79 ronden
9. Brad Keselowski Ford 79 ronden
10. Greg Biffle Ford 79 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet