Formule 1

Formule 1: Wehrlein maakt F1-debuut bij Manor

 L0U0792

DTM-kampioen Pascal Wehrlein maakt komend seizoen de sprong naar de Formule 1 met Manor. De Duitser wordt binnenkort officieel bekendgemaakt, zo bevestigen bronnen aan autosport.com. Wehrlein werd al maanden in verband gebracht met het kleine team, dat dit jaar de beschikking krijgt over Mercedes-motoren. Toch leek hij lange tijd niet de belangrijkste kanshebber.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Met het contract voor 2016 krijgt de Mercedes-junior eerder zijn F1-kans dan velen hadden verwacht. In de winter zag het er lange tijd naar uit dat de strijd om de twee Manor-zitjes zou gaan tussen Will Stevens en Alexander Rossi, de twee coureurs met ervaring met het team in 2015, en daarnaast Rio Haryanto, die gezegend met een gezond budget van de Indonesische oliemaatschappij Pertamina nu weleens de stap wilde zetten naar de Formule 1, na vele seizoenen in de GP2.

Wehrlein werd steeds slechts genoemd als outsider. Hij testte in november ook in de GP2, maar in GP2-kringen was men er al snel zeker van dat er geen GP2-seizoen in het verschiet lag voor de Duitser. Sterker nog, bronnen met rechtstreekse contacten met Mercedes gingen er al van uit dat Wehrlein zijn DTM-titel zou verdedigen. Ook Toto Wolff van Mercedes zei in december nog dat het moeilijk zou worden om de 21-jarige Mercedes-reserve al in 2016 bij Manor te plaatsen.

 L0U9875

Toch verdween de naam van de jongste DTM-kampioen uit de geschiedenis maar niet uit het geruchtencircuit. Wolff zette door en zorgde er achter de schermen voor dat zijn protegé kon plaatsnemen in een van de auto's van het team dat de Mercedes-motoren overneemt van Lotus.

Wie in de DTM Wehrlein gaat vervangen, moet nog blijken. GP3-kampioen Esteban Ocon is nog altijd een persoonlijke favoriet van het ART-team en gaat in ieder geval geen GP2 doen. Dat de Fransman ook Renault-reserve is, schijnt dat niet in de weg te staan. Ook Raffaele Marciello stond op het lijstje bij ART, maar die heeft inmiddels getekend bij het GP2-team van Russian Time.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet