GT

GT: Groeten uit Bathurst 2016

IMG 6841
Bathurst behoort tot de mooiste circuits van de wereld.

Na Dubai en Daytona vond de derde grote internationale lange-afstandsrace van dit jaar plaats op het Mount Panorama-circuit in het Australische Bathurst. De 'Liqui Moly Bathurst 12 Hour', zoals het evenement officieel heet, werd dit jaar voor het eerst doorgevoerd en gepromoot door de organisatie van de V8 Supercars-series. Tevens vormde de wedstrijd de start van de nieuwe Intercontinental GT Challenge van SRO. Sinds in 2011 in Bathurst voor het eerst GT3-auto's werden toegelaten, zit het evenement duidelijk in de lift, ook in internationaal opzicht. Dit jaar was er met 37.000 bezoekers bovendien sprake van een nieuw record voor deze race. AUTOSPORT.NL was opnieuw ter plaatse en vond ook nog tijd voor een impressie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 6632

Omdat we de week ervoor in Daytona waren, gaven we er uiteraard de voorkeur aan om van daaruit 'via de west' te vliegen, in plaats van eerst terug te reizen naar Europa en dan weer naar Australië (hoewel we ook enkele collega's en zelfs coureurs kennen die dat deden). Gelukkig speelden onze uitnodigende partijen in eendrachtige samenwerking mee en zo reisde uw redacteur vanuit Florida via Los Angeles, en van daar per Boeing 777-300 (zie boven, voor vertrek vanaf LAX) naar Sydney. Bij terugkomst op de thuisbasis betekent dat dus een volledige ronde om de wereld.

IMG 6633

Op dezelfde American Airlines-vlucht over de oceaan zat ook het team van Radio Le Mans met John Hindhaugh, Eve Hewitt en Shea Adams, en coureur Shane van Gisbergen, die in Daytona met een Porsche 911 GT3 R van Alex Job Racing reed en in Bathurst het grootste aandeel had in de overwinning van de Tekno-McLaren. De 15 uur lange vlucht bood genoeg gelegenheid om bij te praten met de sympathieke Van Gisbergen, de Nieuw-Zeelandse coureur met Nederlandse wortels, die dit jaar met de Red Bull-Holden van Triple Eight wel eens heel hoge ogen in de V8 Supercars kan gaan gooien.

IMG 6644

Voor het vervoer in Australië - vanuit Sydney is het nog zo'n drie uur rijden naar Bathurst - had Audi Australië gezorgd voor een leuke auto, een RS 3. Heerlijk vijfcilindergeluid, volop vermogen en trekkracht en een plezier op de bochtige wegen door de Blue Mountains. Met verkeersborden die je bij ons maar zelden tegenkomt.

IMG 6647

Omdat we geen enorme haast hadden, kozen we voor een omweg in de vorm van de Jenolan Cave Road, een toeristische route door de bergen. Fantastisch om te rijden!

IMG 6653

Spectaculair: de route voert zelfs door een grot, waar je met de auto doorheen mag rijden.

IMG 6655

Ja, ook dit kom je in Australië tegen.

IMG 6659

Zonder problemen met slangen of spinnen kwamen we aan in Bathurst.

IMG 6726

De burgemeester van Bathurst, Gary Rush, verwelkomde de deelnemers bij de officiële fotosessie op het rechte stuk en stond ook de pers te woord.

IMG 6663

Meer dan manshoge Michelinmannetjes zagen we wel vaker bij autoraces, maar deze meneer liep het hele weekeinde met het hoofd van een Lego-poppetje op. Weer eens wat anders.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet