Formula E

Formule E: Sam Bird wint ePrix Buenos Aires. Indrukwekkende inhaalrace Buemi

De Brit Sam Bird heeft voor het team van DS Virgin de ePrix Buenos Aires op zijn naam geschreven. e.dams-coureur Sebastien Buemi eindigde na een indrukwekkende inhaalwedstrijd vanaf de laatste startplek als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

2016 Sam Bird
Prachtige overwinning voor Sam Bird in Buenos Aires.


Sam Bird wint ePrix Buenos Aires. Indrukwekkende inhaalrace Buemi
In een bloedstollende Formule E-wedstrijd kwam de Zwitser Buemi in de slotfase slechts 0.7 secs. te kort om DS Virgin-coureur Sam Bird van de overwinning te weerhouden.De Braziliaan Lucas di Grassi eindigde als derde.

Polesitter Bird nam onder extreem warme weersomstandigheden, met temperaturen van boven de 30 graden, direct de leiding en stond die niet meer af. e.dams-coureur Sebastien Buemi moest na een spin in de kwalificatie vanaf de laatste startplek vertrekken. Al in de eerste ronde wist de Zwitser vijf concurrenten te verschalken. Vrijwel elke ronde wist Buemi een positie te winnen. Een touché van Nicolas Prost tegen de muur en het uitvallen van Antonio Felix da Costa speelden hem nog eens extra in de kaart. In de 12e ronde ging Da Costa aan Prost voorbij en zette Bird onder druk maar een technisch defect betekende het voortijdige einde van zijn wedstrijd. Nicolas Prost wist ondanks de touché met de muur alsnog als vijfde te eindigen. Ook bij het uitrijden van de pits toucheerde de Fransman de muur. Zijn vijfde plek is "under investigation. Evenals Buemi en Di Grassi.

Na de herstart wist Buemi de Fransman Stephane Sarrazin van de vierde plek te verdringen en zette de aanval op Di Grassi en Bird in
De Fransman Loïc Duval eindigde als vijfde, terwijl Robin Frijns in de slotfase twee plaatsen moest prijsgeven en als 8e geklasseerd werd.
Nick Heidfeld, die na de wedstrijd in Putrajaya een handblessure opliep, en een operatie moest ondergaan, kwalificeerde zich als dertiende en eindigde keurig als zevende.(later meer)

Eprix Buenos Aires 35 ronden
1 Sam Bird Virgin Virgin/ - 45m28.385s
2 Sebastien Buemi e.dams Renault/- 0.716s
3 Lucas di Grassi Abt ABT Schaeffler/- 7.525s
4 Stephane Sarrazin Venturi Venturi/- 9.415s
5 Nicolas Prost e.dams Renault/- 11.316s
6 Loic Duval Dragon Venturi/- 15.660s
7 Nick Heidfeld Mahindra Mahindra/- 16.444s
8 Robin Frijns Andretti Spark/- 18.685s
9 Oliver Turvey China NEXTEV TCR/- 22.007s
10 Bruno Senna Mahindra Mahindra/- 22.456s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet