Sportscars

Sportscars: Strijd blijft spannend in de ochtend in Daytona

IMG 6573
Zonsopkomst boven de Daytona International Speedway

Na 17 uur in Daytona zijn de verschillen in de voorste gelederen van het veld nog steeds uitermate klein en eigenlijk waren er in de nacht relatief weinig uitvallers. Vooraan rijdt de nummer 90-Visitflorida.com-Corvette DP (Dalziel/Goossens/Hunter-Reay), gevolgd door de nummer 2-ESM-Tequila Patrón-Ligier-Honda (Sharp/Brown/van Overbeen/Derani) en de nummer 10-Wayne Taylor Racing-Corvette DP (Taylor/Taylor/Angelelli/Barrichello), maar in de prototype-klasse rijden de eerste zes auto's allemaal in dezelfde ronde. Ook in de klassen GTLM en GTD is de strijd uiterst spannend, met een sterk optreden van het Black Swan-Porsche-team met Nicky Catsburg.

Tekst; René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Ed Heuvink, Rebocar

b Enige resterende LM-P2 in de voorste gelederen van het veld

Meest prominente uitvaller was ongetwijfeld de nummer 60-Michael Shank Racing-Ligier-Honda (Pew/Negri/Allmendinger/Pla), die in het tiende uur met Negri aan het stuur uitviel als gevolg van een motorprobleem, Tot dan toe reed de auto vrijwel constant in de kopgroep, waarbij AJ Allmendinger het memorabele feit realiseerde dat hij bij elk van zijn elf deelnames aan de 'Rolex 24 at Daytona' minstens één ronde lang aan de leiding van het veld reed. Met de uitval van de Shank-auto is de ESM-Ligier-Honda de enige nog resterende LM-P2 in de voorste gelederen van het veld, nadat in de avond ook de tweede Mazda (Bomarito/Nuñez/Pigot).

j De leider in de PC-klasse

Niet geheel verwonderlijk is de strijd om de ereplaatsen in de PC-klasse een kwestie van 'last man standing'. Gisteren noteerden we al dat de PC's, veelal bestuurd door rijders met matige kwaliteiten, regelmatig de oorzaak waren van neutralisaties. Dat gold ook voor de nummer 85-JDC-Miller-auto (Miller/Goikhberg/Simpson/Koch), maar die leidt niettemin in de klasse, met een voorsprong van tien ronden op de beide BAR1-Motorsport-PC's, de nummer 26 met Merzon/Eversley/Yount/Lewis/Falb en de nummer 20 met Drissi/Drumwright/Mowlem/Vera/Gaughin. De Starworks-auto met Popow/Van der Zande/Cumming/Hawksworth rijdt ook nog steeds en is vijfde in de klasse, met een achterstand van 25 ronden op de leiders. Van der Zande en Popow moeten de klus alleen klaren, want na de aanrijding door de Deltawing van gisteravond kreeg Cumming van de medische staf van de organisatie geen toestemming meer om te rijden, terwijl Jack Hawksworth ook niet meer instapt vanwege de geldende Pro-Am-regels.

c De Corvettes strijden vooraan mee in GTLM

Zoals vaak is de strijd in de GTLM-klasse het spannendst, want ook in de ochtend rijden de eerste zeven auto's allemaal in dezelfde ronde, met de Porsche 911 met het corresponderende startnummer (Pilet/Tandy/Estre) op kop, gevolgd door de nummer 3-Corvette (Magnussen/Garcia/Rockenfeller) en de nummer 912-Porsche (Bamber/Makowiecki/Christensen). Daarachter rijdt de Scuderia Corsa-Ferrari (Pier Guidi/Prémat/Serra/Rojas). De enige uitvaller in de GTLM-klasse is de nummer 100-BMW (Luhr/J. Edwards/Wittmer/Rahal), waarmee Luhr in de nacht vanwege een defecte remschijf in de eerste bocht de muur in schoot. De Duitser kon ongedeerd uitstappen, maar de uitval was een feit.

k De Black Swan-Porsche doet het goed

In de GTD-klasse leidt na 17 uur de Black Swan-Porsche met Nicky Catsburg en zijn temagenoten, voor de nummer 2-Alex Job/Heart of Racing-Porsche (James/M. Farnbacher/Riberas/Henzler) en de nummer 9-Stevenson-Audi (Habul/Said/von Moltke/Vautier). Ook de Frikadelli-Porsche met Patrick Huisman is als zevende in de klasse op één ronde niet ver weg. Na de reparatie van gisteren rijdt de Riley-Viper met Jeroen Bleekemolen zonder problemen, het team is 13e in de klasse.

a

d
Action Express Corvette DP

e
Wayne Taylor Racing-Konica-Minolta Corvette DP

f
De Riley-Viper met Jeroen Bleekemolen

h
De sporen van de strijd op de SMP Racing-Ferrari

l


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet