Sportscars

Sportscars: Eerste uren met diverse incidenten in Daytona

start3
Start van de 54e 'Rolex 24 at Daytona'

Na vijf uur in de Rolex 24 at Daytona rijdt de Michael Shank Racing Ligier-Honda (Pew/Negri/Allmendinger/Pla) aan de leiding, voor de nummer 5-Action Express-Corvette DP (Fittipaldi/Barbosa/Albuquerque/Pruett) en de nummer 01-Ganassi-Riley-Ford (Stroll/Wurz/Hartley/Priaulx). De beginfase van de race werd gekenmerkt door vele incidenten, waarbij ondermeer de Starworks-DP van Renger van der Zande betrokken was. Met Chris Cumming aan het stuur viel de auto op de baan stil. De meeste rijders stuurden er keurig omheen, behalve Andy Meyrick in de Deltawing. Die reed in de achterkant van de PC, die daardoor fors beschadigd werd. Het Starworks-.team is met 39 ronden achterstand weer in de race. Voor de Deltawing, die in de beginfase zelfs een tijdlang aan de leiding reed, is de wedstrijd echter ten einde.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Ed Heuvink

0
De Deltawing reed een aantal ronden aan de leiding, maar is inmiddels uit de race


De Deltawing is niet de enige uitvaller in de prototype-klasse, want ook voor de nummer 70-Mazda (Miller/Long/Devlin) is de race over. Miller parkeerde de auto al na elf ronden in de pits, uiteindelijk werd een defect vliegwiel opgegeven als reden van uitvallen. De Ford GT's, waarvan de première met veel spanning tegemoet gezien werd, deden het ook niet naar behoren. Als eerste kwam de nummer 67-Ford (Briscoe/Westbrook/Mücke) binnen met versnellingsbakproblemen, vervolgens ging de nummer 66-Ford (Hand/Müller/Bourdais) in de rondte. Later viel de laatstgenoemde auto nog een keer stil met problemen. De beide Fords zijn daarmee met riante achterstand laatste en voorlaatste in de GTLM-klasse.

52 De PR1-auto rijdt op de tweede plaats in de PC-klasse

In de PC-klasse leidt de CORE-auto (Bennett/Braun/Wilkins/Plowman) voor de PR1-auto (Alon/Kimber-Smith/Gutierrez/Boulle) en de Performance Tech-PC (French/Norman/Norman/Gdovic/Marcelli). Bij het Starworks-team bleef de pech niet beperkt tot het malheur met de nummer 8-auto van Van der Zande en teamgenoten. Met de andere auto van het team (Kvamme/Johnston/Engel/Rosenqvist) raakte Sean Johnston bij het uitrijden van de pitstraat met het linker voorwiel de muur. Daardoor beschadigde de ophanging, kwam het linker voorwiel vast te zitten en moest de onfortuinlijke Amerikaan een hele ronde langzaam op drie wielen en met over het asfalt schrapende bodemplaat terug naar de pits rijden.

911
De fabrieks-Porsches doen het goed in GTLM

In de GTLM-klasse is het een strijd met minimale verschillen en afhankelijk van de pitstrategie rijden of de fabrieks-Porsches (911 met Pilet/Tandy/Estre en 912 met Bamber/Makowiecki/Christensen), of de fabrieks-Corvettes (3 met Garcia/Rockenfeller/Magnussen en 4 met Gavin/Milner/Fässler) vooraan, met de nummer 100-BMW (Luhr/Wittmer/Edwards/Rahal) op geringe afstand. De nummer 25-BMW (Auberlen/Werner/Farfus/Spengler) verloor een ronde vanwege een lekke rechter achterband.

dsc 4150 2
De Paul Miller-Lamborghini leidt in GTD

In GTD rijdt de nummer 48-Paul Miller-Lamborghini (Bortolotti/Miller/Sellers/Snow) aan de leiding, voor de nummer 6-Stevenson-Audi (Liddell/Davis/Aschenbach/Bell) en de nummer 007-TRG-Aston Martin (Creel/Perez/Perez/Viljoen/Davison). Jeroen Bleekemolen reed een tijdlang aan de leiding met de nummer 33-Viper (Keating/Bleekemolen/Farnbacher/Miller). "De Lamborghini is sneller, maar voor de rest is het wel redelijk gelijkwaardig", berichtte hij na zijn openingsstint. Voor Patrick Huisman en zijn teamgenoten (Abbelen/Huisman/Stippler/Schmitz/Müller) was er in het eerste uur al een tijdverlies van een minuut, nadat Porsche-fabrieksjunior Sven Müller na een pitstop ondanks een rood licht de pitstraat uitgereden was. Daarvoor liep hij een tijdstraf op, net als de pole-sitter in de klasse, Norbert Siedler in de Park Place-Porsche, die een soortgelijk vergrijp beging. De Black Swan-Porsche met Nicky Catsburg rijdt in het middenveld van de klasse.

dsc 4304 2
Vroeg tijdverlies voor de Frikadelli-Porsche vanwege een tijdstraf voor Sven Müller

4
De Corvettes rijden in de voorste gelederen van de GTLM-klasse

8
Langdurige reparatie voor de Starworks-PC met Van der Zande nadat de Deltawing op de achterkant reed

field
Felle strijd in alle klassen

60
De Michael Shank-Ligier-Honda leidt na vijf uur
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet