24H Series

24H Series: Groeten uit Dubai 2016

IMG 6081
Ook dit is Dubai: politiedames met Audi R8 in de startopstelling

De Hankook 24H DUBAI wordt ieder jaar nog maar mooier en groter. Dit jaar was er met 100 ingeschreven auto's een record-deelnemersveld. De race was goed voor een tweetal premières: voor het eerst won Audi de wedstrijd, waarmee het merk na de 24-uursraces in Spa-Francorchamps en op de Nürburgring en de twaalf-uursrace van Bathurst nu alle grote internationale lange-afstandsraces voor GT3-auto's gewonnen heeft, en het Belgian Audi Club Team WRT was het eerste Belgische team dat de race in Dubai won. Prachtig weer (ondanks een onverwachte regenbui op de woensdag) en de prettige omgeving van Dubai maakten van het evenement van het Nederlandse bureau Creventic en het DNRT wederom een geslaagde race. Genoeg voor een impressie van wat we er allemaal tegenkwamen.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 5978
Ook voor uw redacteur was het bezoek aan Dubai traditioneel de eerste 'race-reis' van het nieuwe kalenderjaar, als we de Nieuwjaarsrace op Zandvoort even buiten beschouwing laten. Per Airbus 380 van Emirates werden we comfortabel naar Dubai vervoerd.

IMG 5985
Mercedes-Benz was met elf auto's (drie nieuwe AMG GT3's en acht SLS AMG GT3's) bijzonder goed vertegenwoordigd. Alle reden dus voor een groepsfoto (waarbij het Black Falcon-team overigens ontbrak), maar het was zoals altijd een heel geschuif en geregel voordat alles en iedereen op zijn of haar plaats stond.

IMG 5990
Het verhaal van het Red Camel-Jordans.nl-team bestond dit weekeinde voornamelijk uit sleutelen. Eerst crashte de Zwitser Toni Büeler, wat leidde tot flinke schade aan de voorpartij, en toen die met veel moeite was hersteld, ging Sjaco Griffioen in de warm-up van de baan af, waarmee de MARC Mazda 3 V8 definitief uit de strijd was.

IMG 5993
Evenals diverse andere rijders kwam Jeroen Bleekemolen (links, hier in gesprek met de Duitse coureur Thomas Jäger) nagenoeg rechtstreeks vanaf de 'Roar before the Rolex24', de traditionele test in Daytona, naar Dubai.

IMG 6020
Met 100 ingeschreven teams, elk met vier tot vijf rijders (drie teams reden met z'n drieën), was het bij de rijdersbespreking een drukte van belang. 'Race director' Martin van de Pavert kon zijn verhaal echter goed kwijt en uiteindelijk liep alles in goede banen. Voor veel coureurs is zo'n rijdersbespreking ook altijd een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

IMG 6023
Reserve-onderdelen heb je nooit genoeg, maar deze frontpartij van een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Britse team Preci-Spark kon het hele weekeinde bovenop de container blijven liggen, want hij werd niet gebruikt.

IMG 6031
Het lokale Dragon-team pakt altijd uit met leuke auto's en had ondermeer enkele Challenge-Ferrari's in de paddock geparkeerd.

IMG 6035
Het team van het Nederlandse productiebedrijf Orange Bag Media verzorgde de televisie-interviews voor de 'highlight-show', die op een later tijdstip wordt uitgezonden. Hier een interview met het team Memac Ogilvy Duel Racing van de drie broers Moutran en Phil Quaife, die vorig jaar de algemene teamtitel in de 24H SERIES powered by Hankook wonnen.

IMG 6036
Circuit-ontwerper Hermann Tilke, hier in gesprek met teameigenaar Wolfgang Land, was ook in Dubai. Zoon Carsten Tilke, oud-Dubai-winnaar, was één van de rijders van de Land-Audi R8 LMS.

IMG 6041
Het GDL-team van Gianluca de Lorenzi had heel wat auto's aan de start. Om in de pits het overzicht te behouden, was een speciale stelling voor de helmen van de diverse coureurs opgebouwd.

IMG 6043
Over helmen gesproken: deze helmdroger zagen we bij Racing Sportiva van Angelo Koning, die zoals altijd met een eigen verkoopstand in de paddock van Dubai Autodrome aanwezig was. Bij de temperaturen in Dubai geen overbodige luxe!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet