Formule 3

F3: Callum Ilott kiest Van Amersfoort Racing voor EK F3 2016

160106 F3 VAR Aankondiging Ilott
Is het een keer niet de coureur met die verschrikkelijke duim omhoog, dan is het wel de teambaas: Callum Ilott met Frits van Amersfoort

Wat al een tijdlang verwacht werd, is nu officieel bevestigd: Callum Ilott wordt de eerste Britse Formule 3-rijder die in actie komt voor Van Amersfoort Racing. De 17-jarige Ilott begint dit jaar aan zijn tweede seizoen in het FIA EK Formule 3 en maakt daarvoor de overstap van het Britse team Carlin naar de renstal uit het Gooi. Het afgelopen seizoen werd Ilott ondersteund door Red Bull, maar voor dit jaar maakt hij geen deel meer uit van het Red Bull Junior Team. Hij testte in november met Van Amersfoort en kwam tot een overeenkomst met het team, waar hij na Pedro Piquet de tweede rijder is die officieel is aangekondigd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

"We volgden Callum al vanaf de eerste test in de voorbereiding van het afgelopen seizoen. Voor hem verliep de overstap van de kartsport naar de formulewagens zeer goed, ondanks zijn jeugdige leeftijd", zegt teambaas Frits Van Amersfoort. "Als enige van alle 35 rijders haalde hij het afgelopen seizoen in elke van de 33 EK-races de eindstreep. Tijdens zijn eerste test met ons, begin november, liet Callum al zien dat hij uit het juiste racehout gesneden is. Voor ons is het voornaamste doel, hem te helpen in zijn ambitie om in zijn tweede seizoen in de autosport regelmatig in de voorste gelederen mee te strijden."

Na successen in de kartsport (winst in de WSK Final Cup, de WSK Super Masters Series en het CIK-FIA EK in de KF-klasse) maakte Ilott vorig jaar de overstap naar de auto's. Hij sloot het EK als twaalfde algemeen af, behaalde één podiumplaats (derde in de eerste race op de Nürburgring in september) en was daar ook de best geklasseerde rookie. In totaal behaalde hij vijf top-drie-resultaten in het rookie-klassement, dat werd gewonnen door VAR-coureur Charles Leclerc, en deed het daarmee beter dan de andere twee Van Amersfoort-rookies Arjun Maini en Alessio Lorandi. Ilott verheugt zich – uiteraard – op de samenwerking met Van Amersfoort Racing: "De samenwerking met VAR voor 2016 is een ideale stap en ik heb een goed gevoel over het team. Ze kwamen in de laatste twee seizoenen dichtbij de F3-titel en werken hard om beter te worden. Het feit dat beroemde namen uit de Formule 1 hun zonen bij VAR hebben geplaatst, zegt ook veel over de cultuur van het team."

Nog een 'F1-zoon' bij VAR in de F3?
Eén van die 'zonen van beroemde F1-vaders' zou wel eens de derde coureur bij Van Amersfoort Racing naast Piquet en Ilott kunnen worden. Welingelichte kringen melden dat Harry Newey, die het afgelopen seizoen al voor het Nederlandse team in actie kwam in de Duitse ADAC Formule 4, voor het komende jaar de overstap zou kunnen maken naar de F3-tak van de Nederlandse renstal. Eerder al gaf Van Amersfoort Racing aan, het aantal auto's in het FIA EK F3 voor het komende seizoen te willen uitbreiden van drie naar vier, het recentelijk reglementair vastgestelde maximum voor één team. Voor de nog vacante vierde Dallara-Mercedes zijn, naar we vernamen, nog diverse rijders in gesprek, inclusief Alessio Lorandi, die daarmee een mogelijk tweede seizoen bij Van Amersfoort Racing zou kunnen rijden.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet