V8 Supercars

V8 Supercars: Inhaalslag Craig Lowndes op Philip Island. Titelstrijd blijft tot Sydney open

V8 Supercarlegende Craig Lowndes is er op Philip Island met een fraaie zege in geslaagd om de achterstand op de gedoodverfde titelfavoriet Mark Winterbottom andermaal te verkleinen. Winterbottom eindigde als vierde. Met nog één wedstrijd te gaan bedraagt het verschil nog slechts 179 punten. Tot het laatste wedstrijdweekend in Sydney van 4 t/m 6 december blijft de titelstrijd open.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Nissan/DJR Team Penske/Red Bull Racing Australia/PRA

2015 Lowndes zege

Fraaie zege voor V8 Supercarlegende Craig Lowndes voor Red Bull Team Holden.

Inhaalslag Craig Lowndes op Philip Island
Ondanks een slechte start wist Craig Lowndes op Philip Island de 200 km wedstrijd op zijn naam te schrijven. Titelfavoriet Mark Winterbottom moest in de allerlaatste ronde na een alles of niets poging van Jamie Whincup zijn derde plek prijs geven en eindigde als vierde.

PRA-coureur Mark Winterbottom had een perfecte start maar viel na de eerste reguliere stops achter de GRM Cyan Polestar Volvo S60 van Scott McLaughlin terug. Tijdens de tweede pitstop cyclus bevond Winterbottom zich achter de Red Bull Team Holden van Craig Lowndes maar moest ook positie aan McLaughlin prijsgeven. McLaughlin was echter niet in staat om de Red Bull Holden bij te houden en werd met een voorsprong van meer dan twee seconden verslagen. Het is immers al meer dan een jaar geleden dat Volvo een V8 Supercarwedstrijd won.

Voor Red Bull Team Holden werd het met een 1-3 een dubbelpodium. Craig Lowndes: "Ik had een verschrikkelijk slechte start maar in de pits verrichtte het team fantastisch werk. Wij waren ervan overtuigd dat de auto snel genoeg was om te winnen. Zeker beter dan gisteren. Wij beschikten over de snelheid en het werd een fantastische dag."

vpr phillipisl 17s-750x422
Net geen overwinning voor Scott McLaughlin met de Volvo S60.

Scott McLaughlin: "Ik had een prachtige start en ik kon behoorlijk veel druk op Mark Winterbottom uitoefenen. Bij de pitstop kon ik hem passeren en gedurende de tweede wedstrijdstint lag ik gedurende lange tijd op kop. Ongelukkigerwijze bevonden wij ons in het achterste gedeelte van de pitlane en toen ik weg wilde rijden moest ik op Garth Tander wachten. Dit ruïneerde gewoon mijn wedstrijd maar achteraf was het toch een prachtige dag met een mooie race."

Mark Winterbottom moest in de allerlaatste ronde zijn derde plek aan Jamie Whincup prijsgeven. Mark Winterbottom: " Vandaag reed ik zo hard als ik kon en ben nog steeds vol vertrouwen. Met het team ben ik dolgelukkig. Wij hadden dit weekend nogal wat problemen en moesten een motor wisselen en behaalden zelfs de pole. Als vierde eindigen was niet hetgeen dat wij verwacht hadden maar wat kun je doen als je niet snel genoeg bent?"

2015 Winterbottom
Mark Winterbottom is nog steeds vol vertrouwen maar Lowndes ligt op de loer.

Met drie auto's in de Top 10 werd het voor Nissan een uitstekende dag op Philip Island. Michael Caruso reed gedurende lange tijd in de Top 5 maar viel door problemen met de koppeling naar de 22e plek terug. Todd Kelly was de beste Nissan-vertegenwoordiger.

Todd Kelly: "Het is een zware strijd. Dit jaar hoopte ik op een podium. Vijfde is een goed resultaat maar wij beschikten hier absoluut niet over podiumsnelheid. Maar met wat er de komende twaalf maanden aan zit te komen zijn wij hopelijk wel in die positie. Het gaat zeker de goede kant uit."

2015 Caruso
Koppelingsproblemen beroofden Michael Caruso van een Top 5 klassering.

Achter de Nissan Altima's van de Kelly's eindigde Shane van Gisbergen als zevende. De Tekno Autosports-coureur moest na zijn acties met David Reynolds gisteren 25 kampioenschapspunten inleveren maar de uitslag bleef gehandhaafd. Een redelijk milde sanctie want volgens Driver's Observer Jason Bargwanna ging ook David Reynolds niet geheel vrijuit.

Scott Pye verknalt goed resultaat
DJR Penske-coureur Scott Pye verknalde een goed resultaat doordat hij zich in de tiende ronde verremde en viel daardoor naar de 19e plek terug. Pye was als zesde aan de wedstrijd begonnen en had zeker zicht op een goed resultaat. Wel liet Pye met de Detroit Diesel DJR Team Penske Falcon FG X constant de snelste ronde noteren. Hij eindigde uiteindelijk als veertiende.

2015 Pye
Voor Scott Pye had er meer ingezeten. Hij draaide wel constant de snelste ronde.

Scott Pye: "Wij beschikten over een goede auto. De kwalificatie verliep uitstekend en konden de koplopers bijhouden. Nadat ik in de eerste ronde al naar binnen gekomen was had ik vrij baan. Maar bij Lukey Heights ging ik te ver over de curbstones en maakte een fout.Erg teleurstellend. Ik moest wel doorgaan met pushen. De snelste ronde was een mooie compensatie, maar daar ga je niet voor!"

2015 Lowndes Pye
Whincup nog voor McLaughlin.

Uitslag
1 Red Bull Racing Australia Craig Lowndes Holden Commodore VF 45 ronden  01:12:25.3711
2 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 45 ronden  01:12:27.3411
3 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 45 ronden 01:12:37.9825
4 Pepsi Max Crew Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 45 ronden 01:12:38.2642
5 Nissan Motorsport Todd Kelly Nissan Altima 45 ronden  01:12:54.0574
6 Nissan Motorsport Rick Kelly Nissan Altima 45 ronden 01:12:54.9029
7 Team Darrell Lea STIX Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 45 ronden 01:12:55.7602
8 Nissan Motorsport James Moffat Nissan Altima 45 ronden 01:12:56.4078
9 Holden Racing Team Garth Tander Holden Commodore VF 45 ronden 01:13:04.8285
10 The Bottle-O Racing Team David Reynolds Ford Falcon FG/X 45 ronden 01:13:05.2100
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet