NASCAR

NASCAR: Kyle Larson wint Xfinity finale Homestead. Titel voor Roush Fenway-coureur Chris Buescher

Na een slecht seizoen in de NASCAR Sprint Cup maakte de Xfinity zege voor Ganassi-coureur Kyle Larson in de finale op Homestead veel goed. In de slotfase wist Larson Austin Dillon te verschalken en schreef de Ford Ecoboost 300 op zijn naam. RFR-coureur Chris Buescher had aan een elfde plek voldoende om de Xfinity-titel op zijn naam te schrijven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start Homestead
Start van de allerlaatse Xfinity-wedstrijd op Homestead.

Kyle Larson wint Xfinity finale Homestead. Titel voor Roush Fenway-coureur Chris Buescher
In de 200 ronden tellende Ford Ecoboost 300 op Homestead Miami Speedway reed 118 ronden op kop. In dertien Xfinity starts kende de Ganassi-coureur tot nu toe weinig geluk. In de 97e ronden waren nog maar drie concurrenten in staat om het tempo van Larson bij te houden. Op dat moment bedroeg zijn voorsprong op Kyle Busch, die in de openingsfase 62 ronden op kop reed, al 6.7 secs.Een wegrollend wiel in de pits leverde Busch een penalty op. Vervolgens crashte hij in de 182e ronde met Darrell Wallace. Bij de laatste herstart viel Larson naar de vierde plek terug maar wist zich ondanks een touché met de muur snel te herstellen.

Kyle Larson: "Als je sinds een jaar al niet meer in nationale NASCAR-series gewonnen hebt is dit wel bijzonder. Er is geen enkele baan die mij zo goed ligt als deze. Ik voel mij hier erg op mijn gemak om langs de muren te rijden. Als ik hier kom schijn ik altijd over goede auto's te beschikken. Wij zijn dit jaar een aantal keren behoorlijk gefrustreerd geweest. In sommige wedstrijden beschikten wij niet over voldoende snelheid zoals vorig jaar. In sommige races waren wij erg snel maar dan gebeurde er altijd wel weer iets. Wij hadden niet bepaald een erg constant jaar."

Buescher Homestead Chris Buescher is de nieuwe NASCAR Xfinity-kampioen.

Buescher kampioen
RFR-coureur Chris Buescher begon het seizoen met negen achtereenvolgende Top 10 klasseringen en won wedstrijden in Iowa en Dover. Op Homestead ging zijn team geen enkel risico aan. Hij besloot 21 ronden voor het einde naar binnen te gaan terwijl anderen nog op de baan bleven. Het moment dat Busch crashte werkte met de z.g. "free-pass'' in zijn voordeel uit. Crewchief Scott Graves: "Wij waren ervan overtuigd dat verse banden ons een betere positie zou opleveren. Met het aantal ronden dat overbleef was dit onze beste optie."

Chris Buescher: "Onze Fastenal Mustang beschikte over voldoende snelheid maar we moesten wel voorzichtig zijn. Ongelofelijk dat wij het voor elkaar gekregen hebben. Ik ben nu niet bepaald een racer die voor de punten gaat. Daar houd ik niet zo van. Maar sinds Daytona in februari hebben wij hiervoor gevochten.

2014 kampioen Chase Elliott, die bij Hendrick Motorsports de No 24 van Jeff Gordon gaat overnemen, eindigde als achtste en tweede in het kampioenschap met 15 punten achterstand op Buescher.

Chase Elliott: "Wij hadden een up and down seizoen. Dit werkte gewoon tegen ons. Wij hadden gewoon beter ons best moeten doen." Alleen op Richmond slaagde Elliott erin om te winnen.

Gevecht Homestead
Prachtig gevecht tussen Austin Dillon en Kyle Larson.

Ty Dillon behaalde zijn 25e Top 10 finish dit seizoen maar slaagde er niet in om maar één wedstrijd te winnen. In de laatste negen wedstrijden eindigde hij achtmaal in de Top 10. Voor Roush Fenway Racing betekende het de vijfde Xfinity-titel.
Anthony Kumpen reed andermaal een goede wedstrijd en werd als 27e geklasseerd.


Uitslag
1. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
2. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
3. Erik Jones Toyota 200 ronden
4. Brian Scott Chevrolet 200 ronden
5. Ryan Blaney Ford 200 ronden
6. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
7. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
9. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
10. Darrell Wallace Jr. Ford 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet