TCR Series

TCR: 'Demolition derby' in race twee, Comili winnaar en kampioen

2015-2015 Macau Guia Race 2---Start Race2 8
Hier gaat het nog goed, maar Huff en Gené zitten al gevaarlijk dicht bij elkaar

Toerwagens in Macau, dat is bijna een garantie voor chaos, en of het nu WTCC of TCR is maakt geen enkel verschil. Ditmaal was het Jordi Gené die net na de start een massacrash veroorzaakte, waarbij tien auto's werden uitgeschakeld, waaronder die van hemzelf en van Rob Huff. Naderhand werd Gené door de wedstrijdleiding met een boete van 1.000 Dollar bestraft. Na een langdurige opruimperiode werd er opnieuw gestart voor negen ronden, waarvan één achter de safety-car. Daarin wint Stefano Comini, die daarmee ook de eerste kampioenstitel in de internationale TCR-serie voor zich opeist. Andrea Belicchi wordt tweede voor Mikhail Grachev.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


Huff raakt bij het uitkomen van de eerste knik de rechter achterkant van Gené's SEAT en raakt daarop zelf aan de rechterkant van de baan in de vangrail. Ook Gené crasht en krijgt uiteindelijk de schuld voor het incident. Er ontstaat een kettingreactie, waarbij het halve veld betrokken is. Alleen Comini, de beide Oriola's, Morbidelli, Belicchi, Grachev, Holland, Avila, Afanasyev en Chan komen onbeschadigd door de chaos heen, Uiteraard volgt de rode vlag. Rijders die er niet meer bij zijn: Huff, Gené, Gleason, Veglia, Files, Womg, Choi, Cunnington, Chan en Ho. Afanasyev rijdt ook niet de pitstraat uit voor de herstart. Bijna drie kwartier later proberen negen rijders het vervolgens nog een keer, met herstart achter de safety-car.

2015-2015 Macau Guia Race 2---25 Stefano Comini 184 Code rood.

Na één ronde safety-car wordt de wedstrijd met het begin van de in totaal derde raceronde vrijgegeven. Comini leidt voor Pepe Oriola, Morbidelli en Jordi Oriola. Comini blijft in Lisboa aan kop, een poging van Oriola om uit de slipstream te komen leidt tot niets. Morbidelli krijgt een 'drive-through', de reden blijft vooralsnog onduidelijk. Aan het eind van de derde ronde komt de Italiaan binnen. Daarmee erft Jordi Oriola de derde plaats. Pepe zet zijn SEAT naast die van Comini bij het aanremmen van Lisboa, maar de Zwitser is aan de binnenkant in het voordeel en blijft op de eerste plaats.

2015-2015 Macau Guia Race 2---25 Stefano Comini 248
Comini reed probleemloos naar de zege

Comini blijft op kop voor Pepe en Jordi Oriola, Belicchi, Grachev, Avila, Holland, Morbidelli en Chan. Meer rijders zijn er niet overgebleven in de wedstrijd. Pepe zet Comini zwaar onder druk, maar de Zwitser maakt zijn SEAT zo breed als hij maar kan en houdt zijn positie vast. In de zesde ronde zet Pepe bij het aanremmen van Lisboa opnieuw zijn auto naast die van Comini en er is contact, maar zonder gevolgen. Iets verderop in de ronde raakt Jordi Oriola de afgrenzing van de baan, inmiddels heeft ook Belicchi de aansluiting bij het trio gevonden.

Aan het eind van ronde zes heeft Comini 0,991 seconde lucht. In de achtste ronde heeft Comini een 'sideways moment' op het rechte stuk na Mandarin. Daarop tikt Oriola de SEAT van Comini aan de achterkant aan, maar loopt daarbij zelf schade op, want hij valt even later uit. Ook Jordi Oriola wordt langzaam, waardoor Belicchi ervoorbij gaat en de tweede plaats kan overnemen. Jordi Oriola krijgt een drive-through, maar is op dat moment ook al uit de strijd. Zo komen nog slechts zeven auto's aan de finish. Comini wint en is kampioen, daarachter eindigen Belicchi, Grachev, Morbidelli, Avila, Holland en Chan.

151122 Macau TCR R2 Comini
Emotioneel moment voor Comini

Uitslag:
1. Stefano Comini (Zwi), SEAT Leon, 10 ronden
2. Andrea Belicchi (Ita), SAET Leon, op 1,733
3. Mikhail Grachev (Rus), Volkswagen Golf, op 26,549
4. Gianni Morbidelli (Ita), Honda Civic, op 32,677
5. Rodolfo Avila (Mac), SEAT Leon, op 55,890
6. Rob Holland (VSt), SEAT Leon, op 56,665
7. Keith Chan (HKg), SEAT Leon, op 2:17,210
8. Jordi Oriola (Spa), SEAT Leon, op 2 ronden

151122 TCR Podium


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet