TCR Series

TCR: Huff (wie anders), wint eerste race Macau

2015-2015 Macau Guia Race 1---12 Rob Huff 160
Huff hield zich Gené van het lijf en won voor de achtste keer een Guia-race

En dat is acht: op afgetekende wijze won Rob Huff voor de achtste keer een Guia-toerwagenrace in Macau en kwam daarmee op gelijke hoogte met motorcoureur Michael Rutter, die ook acht keer in Macau won. Alleen bij de start moest Huff even opletten, daarna reed hij met zijn West Coast Racing-Honda onbedreigd naar de overwinning. Jordi Gené eindigde als tweede, voor Stefano Comini, die daarmee zijn voorsprong in het rijdersklassement vergrootte. Pepe Oriola werd vierde, gevolgd door zijn jongere broer Jordi. Zo gaat de strijd om de titel in de laatste race tussen Pepe Oriola en Comini, met de beste uitgangspositie voor de Zwitser.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


Henry Ho komt al na de opwarmronde de pits in met een technisch probleem. Na de start rijden Huff,
Comini en Gené drie breed over het rechte stuk. Gleason komt geel slecht weg en is slechts zesde. Bij het uitkomen van Mandarin verliest Mora de controle over zijn SEAT en knalt aan de linkerkant in de vangrail, spint door het veld en komt aan de overkant van de baan tot stilstand. Lau raakt Huang en rijdt vervolgens achterin in de gestrande auto van Mora. Uiteraard komt de safety-car in actie. Huff leidt voor Gené, Commini, Pepe Oriola, Morbidelli, Gleason, Jordi Oriola, Afanasyev, Belicchi en Veglia.

2015-2015 Macau Guia Race 1---Start Race1 4 Start van de voorlaatste race van het seizoen

De herstart volgt in ronde vier, waarbij Huff meteen een gat weet te slaan naar zijn achtervolgers. Op het rechte stuk naar Lisboa komen Gené, Comini en Oriola echter weer dichterbij. Bij het aanremmen van de haakse rechter wordt de SEAT van Comini enigszins onstabiel, maar hij weet de auto toch onder controle te houden. In het bergopgedeelte loopt Huff weer een beetje uit. Morbidelli, als enige met de nieuwe Honda, rijdt op de vijfde plaats, maar kan de aansluiting aan de kopgroep niet houden en houdt alle rijders achter zich op.

Halverwege de race leidt Huff met een voorsprong van 1,873 seconden op Gené, daarachter Comini en Oriola, dan Morbidelli op 3,1 seconde van Oriola. Nash komt aan het eind van de vijfde ronde met zijn Ford de pits in. In de zesde ronde verliest Morbidelli nog eens drie seconden op Pepe Oriola. Bij Mandarin gaat Jordi Oriola de Italiaan in de Honda voorbij, bij het aanremmen van Lisboa plaatst ook Gleason een aanval op Morbidelli, maar vooralsnog zonder resultaat.

2015-2015 Macau Guia Race 1---25 Stefano Comini 116
Comini vergroot als derde zijn voorsprong als leider in de tussenstand

Vooraan rijdt Huff steeds verder weg, na acht ronden heeft hij al 4,495 seconden voorsprong op Gené. Laatstgenoemde rijdt natuurlijk expres langzamer dan nodig om zijn teamgenoot Pepe Oriola op de vierde plaats de kans te bieden om Comini onder druk te zetten in de strijd om de derde positie – en mogelijk noig de rijderstitel. In de laatste ronde plaats Oriola een aanval op Comini in Lisboa, maar voor de volgende bocht, San Francisco, houdt de Zwitser toch de overhand. Na tien ronden wint Huff met 7,832 seconden voor Gené, Comini, de beide Oriola's, Morbidelli, Gleason, Belicchi en Veglia. Rodolfo Avila is de best geklasseerde rijder uit de TCR Asia.

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Honda Civic, 10 ronden
2. Jordi Gené (Spa), SEAT Leon, op 7,832
3. Stefano Comini (Zwi), SEAT Leon, op 9,050
4. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon, op 10,459
5. Jordi Oriola (Spa), SEAT Leon, op 13,361
6. Gianni Morbidelli (Ita), Honda Civic, op 16,268
7. Kevin Gleason (VSt), Honda Civic, op 17,008
8. Andrea Belicchi (Ita), SEAT Leon, op 18,229
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet