TCR Series

TCR: Rob Huff behaalt perfecte uitgangspositie voor succes in Macau

151121 TCR Quali Huff actie
Over de kleurstelling van de auto kun je discussiëren, maar snel is hij in ieder geval: Rob Huff

Een kwalificatie om half acht in de ochtend is niet bepaald onze ideale voorstelling van een autosportevenement, of welk evenement dan ook – zeker niet gezien de leuke dingen die Macau 's avonds te bieden heeft! – maar Macau-routinier Rob Huff liet zich daardoor niet van de wijs brengen. De Brit, dit weekeinde als gastrijder actief voor het WestCoast Racing-team, stelde met een tijd van 2:31,522 minuten in de tweede kwalificatie de pole-position veilig. Daarmee verschafte hij zich een uitstekende uitgangspositie om morgen tijdens de beide races tenminste één overwinning aan zijn huidige totaal van zeven Macau-zeges toe te voegen. Zeker nu motorcoureur Michael Rutter vandaag in de Macau Motorcycle Grand Prix als derde eindigde, en daarmee op acht overwinningen blijft staan, kan Huff nu recordwinnaar worden. Huffs teamgenoot en protegé Kevin Gleason was tweede in de kwalificatie, terwijl de Zwitser Stefano Comini in de strijd om de kampioenstitel zijn voorsprong vergrootte naar vier punten, omdat hij voor zijn derde positie in de kwalificatie met drie punten werd beloond, in tegenstelling tot zijn concurrent Pepe Oriola, die zich achter Jordi Gené als vijfde kwalificeerde en daarmee slechts een bonuspunt mocht laten bijschrijven.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In de eerste kwalificatie was de Amerikaan Kevin Gleason voor het eerst dit weekeinde in Macau een keer sneller dan zijn leermeester Huff. Nadat Huff eerst met een tijd van 2:34,977 minuten de eerste plaats had overgenomen van Pepe Oriola, dook Gleason daar nog onder met een beste ronde van 2:34,536 minuten. Natuurlijk verliep de sessie niet zonder incidenten: Honda-rijder Sunny Wong ging in de rondte en Frank Yu kon de stilstaande auto met zijn SEAT niet meer ontwijken. Dat leidde tot een rode vlag, met zeven minuten op de klok. In ieder geval kwamen de twee nog verder dan James Nash, die vanwege problemen met de versnellingsbak van zijn Ford helemaal niet aan de race kon deelnemen. De top twaalf die door mocht naar Q2 bestond uit Gleason, Huff, Jordi en Pepe Oriola (de laatste met een gebarsten voorruit), Comini, Morbidelli, Afanasyev, Gené, Belicchi, Avila, Mora en Veglia.

151121 TCR Quali Commini actie Stefano Commini, leider in de tussenstand, kwalificeerde zich als derde

In de tweede kwalificatie liet Huff er met de verbazend snelle tijd van 2:32,522 minuten geen enkele twijfel over bestaan, wie heer en meester in Macau is, maar dat ook hij fouten maakt, liet hij vervolgens zien door eenmaal rechtdoor te schieten bij Lisboa. Niettemin verschafte de Brit met zijn Honda zich een perfecte uitgangspositie voor hernieuwd succes in de prestigieuze Guia-race in Macau. Gleason kwam 1,6 seconde tekort op Huff, daarachter eindigden Comini, Gené en Oriola. Ook deze sessie moest worden onderbroken, nadat Gianni Morbidelli de controle over zijn auto verloor en daarmee de baan tijdelijk blokkeerde.

151121 TCR Quali Huff pole
Rob Huff viert zijn pole position. Over de combinatie Macau en champagne zou ook Tom Coronel een mooi verhaal kunnen vertellen. Huff was daar trouwens bij...

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Honda Civic, 2:31,522
2. Kevin Gleason (GBr), Honda Civic, 2:33,153
3. Stefano Comini (Zwi), SEAT Leon, 2:33,498
4. Jordi Gené (Spa), SEAT Leon, 2:33,528
5. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon, 2:33,619
6. Gianni Morbidelli (Ita), Honda Civic, 2:34.665
7. Sergey Afanasyev (Rus), SEAT Leon, 2:35,207
8. Jordi Oriola (Spa), SEAT Leon, 2:35,207

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet