NASCAR

NASCAR: 76e Xfinity recordzege voor Kyle Busch op Phoenix. Anthony Kumpen 24e

Kyle Busch behaalde op Phoenix International Raceway zijn 76e Xfinity recordzege. In negentien starts betekende dit de achtste Xfinity-zege van Busch op Phoenix. De JGR-coureur was wederom een klasse apart. Anthony Kumpen reed vrijwel de gehele wedstrijd in het middenveld en werd als 24e geklasseerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

PIR NXS GreenFlag 111415

Start van een redelijke saaie Xfinity-wedstrijd in Phoenix.

76e Xfinity recordzege voor Kyle Busch op Phoenix. Kumpen 24e
JGR Toyota-coureur Kyle Busch behaalde in Phoenix zijn 47e Xfinity pole en reed van de 200 ronden tellende wedstrijd er maar liefst 190 op kop. Busch versloeg Penske-coureur Brad Keselowski met een voorsprong van 3.097 secs. Volgens de statistieken heeft Busch op PIR maar liefst 1636 ronden op kop gereden. Op Bristol reed hij 1768 ronden aan de leiding. Het betekende zijn vijfde overwinning vanaf pole op Phoenix.

Kyle Busch: "Het was niet erg moeilijk hier. Er zijn tijden geweest dat ik hier ook alle 200 ronden op kop heb gelegen. Dat hebben we eerder gedaan. Wij zaten er vandaag dichtbij. We hadden niet altijd de goede stops om bij het uitkomen van de pits de leiding te behouden. Het was een erg snelle auto zonder meer."

De No 22 Penske Ford van Brad Keselowski beschikte niet over dezelfde klasse. Brad Keselowski: "Wij hadden goede dag in de pitlane. Er werd door het team uitstekend werk verricht. Het was cool om wat plekjes te winnen, maar om de No 54 bij te blijven kwamen we gewoon snelheid te kort. Anderzijds was het een solide dag."

Busch Actie Phoenix
Kyle Busch op weg naar zijn 76e Xfinity-overwinning.

Achter Busch eindigden de JGR Toyota-coureurs Erik Jones en Daniel Suarez.Maar liefst drie JGR-Toyota's in de Top 4.Regerend kampioen Chase Elliott wist zijn achterstand op de leider in de tussenstand van het kampioenschap wederom te reduceren. Het verschil tussen Chase Elliott en Chris Buescher bedraagt nog maar achttien punten. Buescher staat in de Xfinity-series met 1751 punten aan de leiding.

Op één ronde achterstand eindigde hij als dertiende en verloor maar liefst 1/4e aan punten op zijn tegenstander. Hij kan volgende week zaterdag op Homestead kampioen worden indien hij als dertiende of hoger eindigt.

Buescher: "Voor Homestead hebben we net zoals vorig jaar gewoon een goede dag nodig. In de last vier races is onze marge iets beter. Alhoewel de concurrentie wat gewonnen heeft, geeft mij dit toch een goed gevoel. Als er niets geks op Homestead gebeurt is het gewoon voldoende."

Anthony Kumpen eindigde in zijn Chevrolet als 24e. Zes ronden achterstand op Kyle Busch dat wel. Toch reed onze zuiderbuur 27523 U$ prijzengeld bij elkaar.

Kyle Busch PhoenixUitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Brad Keselowski Ford 200 ronden
3. Erik Jones Toyota 200 ronden
4. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
5. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
6. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
8. Darrell Wallace Chevrolet 200 ronden
9. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
10. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet