NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson bederft Keselowski party in Texas

Voor het twaalfde achtereenvolgende jaar wist Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson een wedstrijd in "The Chase" te winnen alhoewel hij dit seizoen voor de titel is uitgeschakeld. Met nog drie ronden te gaan beroofde Johnson Penske-coureur Brad Keselowski van de zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Johnson Burnout
Hoewel Jimmie Johnson geen aanspraak meer op de titel kan maken weet hij nog steeds op een clevere manier races te winnen.

Jimmie Johnson bederft Keselowski party in Texas
Op de Texas Motor Speedway behaalde Jimmie Johnson in de AAA Texas 500 zijn vijfde seizoenszege en de 75e in zijn carrière. Daarmee staat de zesvoudige kampioen in de "eeuwig durende ranglijst" op de achtste plek achter Dale Earnhardt Sr. In totaal reed Johnson in Texas slechts zes ronden op kop. In de 18 ronden durende eindsprint viel het beslissende moment in de 331e ronde toen Johnson de weinig gelukkige Keselowski passeerde.

Jimmie Johnson: "Ik bleef druk op hem uitoefenen en ik zag dat hij "licht en kwetsbaar" begon te worden. Hij zag mij bovenin en beschermde zijn lijn. Hopende op een fout bleef ik doorgaan met het uitoefenen van druk. En in Turn 2 was hij werkelijk "loose" en op de backstretch nam ik een behoorlijke run en ging er in Turn 3 langs. Toen ik via de spotter "Clear" hoorde wist ik dat ik veilig naar huis kon rijden."

Heartbreak 500 voor Team Penske
Van de 334 ronden reed Brad Keselowski er maar liefst 312 op kop. Johnson versloeg de Penske-coureur met een voorsprong van 1.083 secs. Met nog 24 ronden te gaan beschikte Keselowski over een voorsprong van meer dan twee seconden op Martin Truex Jr. toen er vanwege "debris"(brokstukken, maar we blijven de term "debris" gebruiken). Bij de herstart in de 317e ronde was er contact tussen Truex Jr. en Keselowski die tot Johnsons succesvolle inhaalpoging de kop wist te behouden. Truex Jr. viel na de touché met Keselowski naar de achtste plek terug.

2015 Race Keselowski
300 ronden lang reed Brad Keselowski op kop.........

Keselowski: "De 48 had gewoon in de laatste bochten een mega turn maar ik kon hem gewoon niet tegenhouden. Ik heb gedaan wat ik kon maar hij was in zijn laatste run zo verschrikkelijk snel. Het team verrichtte goed werk. We reden meer dan 300 ronden aan de leiding maar deze "debris"-neutralisaties bevoordelen altijd iemand. En wij waren vandaag niet in het voordeel. Toch ben ik erg trots op dit resultaat. Wij hadden hier een overwinning nodig gehad maar ik heb werkelijk alles gegeven."

Nog minder verging het Keselowski 's teamgenoot Joey Logano. Vorige week werd Logano in een veelbesproken incident door Matt Kenseth uitgeschakeld. Al na negen ronden kreeg de No 22 Ford met een klapband te kampen. Logano werd op 68 ronden achterstand als 40e geklasseerd en staat als achtste en laatste titelkanshebber in de Top 8 genoteerd. Logano moet volgende zondag per sé winnen wil hij naar de finale in Homestead prolongeren.

2015 Gordon
Jeff Gordon staat na vorige week met 4082 punten als eerste genoteerd.

Regerend kampioen Kevin Harvick eindigde ondanks twee lekke banden als derde en moest de versnellingspook constant in zijn rechterhand houden om te voorkomen dat de versnellingen eruit sprongen. Voorafgaande aan de wedstrijd in Phoenix volgend weekend staat Harvick in de tussenstand als derde genoteerd. Op Phoenix won Harvick maar liefst zevenmaal waarvan viermaal achter elkaar.
Kyle Busch eindigde als vierde en bevindt zich in de tussenstand op de tweede plek op slechts twee punten achter Jeff Gordon. Op de vijfde plek eindigde Carl Edwards die eveneens in "The Chase" standings als vijfde genoteerd staat.

2015 Johnson Finish
75e Sprint Cup-overwinning voor Jimmie Johnson in Texas.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
2. Brad Keselowski Ford 334 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
4. Kyle Busch Chevrolet 334 ronden
5. Carl Edwards Toyota 334 ronden
6. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 334 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
8. Martin Truex Jr. Chevrolet 334 ronden
9. Jeff Gordon Chevrolet 334 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 334 ronden

Top 16 in punten: J. Gordon - 4,082; Kyle Busch - 4,080; K. Harvick - 4,079; M. Truex Jr. - 4,076; C. Edwards - 4,069; B. Keselowski - 4,057; Kurt Busch - 4,048; J. Logano - 4,013; D. Earnhardt Jr. - 2,259; D. Hamlin - 2,257; R. Newman - 2,253; J. Johnson - 2,240; J. Mcmurray - 2,235; P. Menard - 2,208; M. Kenseth - 2,197; C. Bowyer - 2,153.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet