Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

Formule 4: Talenten maken meters in Formule 4

overzicht.001

Opnieuw volop actie tijdens de tweede, door de KNAF in samenwerking met Koiranen GP en MP Motorsport georganiseerde testdag voor de Formule 4 op Circuit Park Zandvoort. Twaalf rijders waarvan zelfs de oudste nog geen recht heeft op een rijbewijs, stonden te popelen om de zestig rondjes in recordtempo af te werken. Onder de twaalf tieners maar liefst zeven Nederlandse talenten die unaniem van mening waren dat dit naar meer smaakte.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Met twaalf rijders kende ook de tweede testdag voor de Formule 4 een mooie opkomst. Wat het weer betreft was dag twee bijna een kopie van dag één. Ook nu begon de dag nat, soms zelfs heel erg nat, maar klaarde het in de loop van de middag op waardoor er halverwege de voorlaatste sessie al naar slicks gewisseld kon worden, terwijl de afsluitende sessie zelfs volledig op een droge baan verreden werd. De zeer jonge talentjes kregen daarmee weer alle kans om ervaring op te doen en onder alle omstandigheden aan de Formule 4 te proeven.

actie.004

Net als op vrijdag kwamen de Russen Nikita Volegov, Alexander Vartanyan en Michael Belov in actie, terwijl ook de Finnen Juho Valtanen en Tuomas Tujula weer van de partij waren. KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen (17 jaar) had er ook al een testdag opzitten, maar werd nu vergezeld door zijn KTF-kartcollega's Richard Verschoor (14 jaar) en Rinus van Kalmthout (15 jaar). Deze laatste had zich op vrijdag als voorbereid met een test in een Formule Renault 1.6.

vleeuwen.000
Martijn van Leeuwen

Namens de KNAF mochten ook drie KNAF Academy-pupillen achter het stuur van de Formule 4 plaatsnemen. Voor Job van Uitert (17 jaar) was dat uiteraard geen nieuwe ervaring, aangezien hij er al een jaar in de Duitse Formule 4 op heeft zitten. Mika Morien (14 jaar) had op vrijdag al een halve dag in de Formule 4 gereden, maar liet zich de kans om daar nog zestig rondjes aan vast te knopen natuurlijk niet ontnemen. Karter Leonard Hoogenboom (15 jaar) maakte het KNAF Academy-trio compleet. Last but not least greep karter Jarno Opmeer (15 jaar) de gelegenheid aan om alvast kennis te maken met de Formule 4.

uitstapje.002

In de ochtend ging het een aantal keren mis toen met name in de Tarzanbocht door diverse rijders het rempunt werd gemist en de sessie moest worden gestopt om een gestrande auto uit de grindbak te slepen. Een heldere toespraak waarbij de tieners werd duidelijk gemaakt dat het niet om de snelste rondetijd ging, en op het hart werd gedrukt om vooral te genieten en ervaring op te doen, ging het stukken beter en konden de zestig ronden probleemloos worden volgemaakt. De begeleiding van Koiranen GP en MP Motorsport en de rol daarin van Nyck de Vries oogstte dan ook veel lof.

Een overzich van de Nederlandse rijders die in actie kwamen

Martijn van Leeuwen
vleeuwen.022 
Richard Verschoor
verschoor.000

verschoor.011

verschoor.021

Rinus van Kalmthout
vkalmthout.000

vkalmthout.024
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet