V8 Supercars

V8 Supercars: Jamie Whincup wint Jason Richards Trophy op Pukekohe. Eerste podium voor DJR Team Penske

Met Jamie Whincup en Craig Lowndes behaalde Triple 8 Red Bull Team Australia op het Nieuw Zeelandse Pukekohe een fraaie dubbeloverwinning. Met een derde plek bezorgde Scott Pye DJR Team Penske haar eerste V8 Supercarpodium. Mark Winterbottom, de leider in het kampioenschap, leverde door een spin in de openingsfase andermaal weer veel punten in.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/DJR Team Penske/PRA/BJR Racing

2015 Race Red Bull
Start van de ITM 500 in het Nieuw Zeelandse Auckland. Whincup leidt met daarachter Reynolds en SVG.


Jamie Whincup wint Jason Richards Trophy op Pukekohe. Eerste podium voor DJR Team Penske
Jamie Whincup behaalde op het Nieuw Zeelandse Pukekohe een dominante overwinning. Na het klapband drama van gisteren betekende het met Craig Lowndes op een tweede plek een dubbeloverwinning voor Triple 8 Team Red Bull Australia. Het team van Roland Dane besloot na de crash van gisteren de Holden van Lowndes volledig te strippen en opnieuw op te bouwen. Vanaf een tiende startplek beloonde Lowndes hen met een tweede plek. In de 69 ronden tellende wedstrijd versloeg Whincup zijn teammaat met een voorsprong van vier seconden. Jamie Whincup: " Ik heb dit jaar niet echt veel gewonnen maar het is toch wel bijzonder om mijn naam op de Jason Richards Trophy te zien. Een oude teammaat...." Craig Lowndes: " Mooi om weer terug op het podium te staan. Om na gisteren weer wat punten te behalen betekent veel voor de teamspirit."

Titelfavoriet Mark Winterbottom spinde na een tik van Jason Bright in de tweede ronde en zou uiteindelijk nog als elfde eindigen. In de titelstrijd moest Winterbottom voor de tweede achtereenvolgende maal punten inleveren. De sportcommissarissen besloten echter geen actie te ondernemen. Voor de volgende twee wedstrijden vallen er nog 600 punten te verdelen. Winterbottom heeft een voorsprong van 239 punten op teamgenoot David Reynolds en 238 op Craig Lowndes. In principe is er nog van alles mogelijk.

Mark Winterbottom: "Slecht om achterstevoren te gaan. Wij beschikten over voldoende snelheid en pushten wel de juiste richting uit. De auto was goed, zeker op zondag maar we wisten het niet optimaal te benutten. Wij behouden een voorsprong maar op Phillip Island moeten wij goed kwalificeren om voor Homebush momentum te behouden."

2015 Pye
Eerste punten voor DJR Team Penske in Nieuw Zeeland.

Eerste podium voor DJR Team Penske
Een perfecte brandstofstrategie bezorgde DJR Team Penske haar eerste V8 Supercarpodium in de ITM 500 op Pukekohe. Al na acht ronden zorgde een incident tussen Nick Percat en Rick Kelly voor een Safetycar waarbij het gehele startveld direct naar binnenging. Na de reguliere tweede stop pakte Pye de derde plek. Scott Pye: "Het podium vandaag is natuurlijk een fantastisch resultaat en een opluchting. Recentelijk beschikten wij al over veel snelheid maar wisten dit nog niet in een goed resultaat om te zetten. De kwalificatie was goed en de wedstrijdsnelheid zorgde ervoor dat we bij de koplopers de aansluiting wisten te behouden. Ik ben er trots op.Sinds dat ik op Tasmanië voor het eerst in de auto stapte heeft het wel even geduurd maar we werden als groep steeds beter. De monteurs, de ingenieurs en de pitcrew hebben werkelijk fantastisch werk verricht. Hen komt alle eer toe. Vandaag was de champagne voor iedereen. Ik hoop dat de jongens ervan genoten hebben."

2015 Winterbottom
Weer moest Winterbottom flink punten inleveren.


Het was erg bijzonder om Roger Penske vandaag hier te hebben en van al onze partners en sponsors hebben wij veel ondersteuning gehad. Op het podium hebben wij elkaar even kort gesproken want hij moest alweer weg. Maar ik ben ervan overtuigd dat er meer podiums en later overwinningen voor DJR Team Penske gaan komen!"

Achter Pye eindigden David Reynolds, Michael Caruso, Scott McLaughlin, Fabian Coulthard, Lee Holdsworth, Shane van Gisbergen, Garth Tander. Coulthard verloor in de pits teveel tijd om nog aansluiting bij de koplopers te vinden en Shane van Gisbergen viel door een Safetycarsituatie naar de zeventiende plek terug. Uiteindelijk eindigde hij nog als negende voor het team van Tekno Autosports.

2015 Fab Sunday
File in de pitlane kostte Coulthard waardevolle punten.

Uitslag
1 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 69 ronden  01:18:57.1974
2 Red Bull Racing Australia Craig Lowndes Holden Commodore VF 69 ronden 01:19:01.2612
3 DJR Team Penske Scott Pye Ford Falcon FG/X 69 ronden  01:19:08.0037
4 The Bottle-O Racing Team David Reynolds Ford Falcon FG/X 69 ronden 01:19:09.8986
5 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 69 ronden  01:19:10.3177
6 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 69 ronden 01:19:14.2806
7 Freightliner Racing Fabian Coulthard Holden Commodore VF 69 ronden  01:19:19.5355
8 Walkinshaw Racing Lee Holdsworth Holden Commodore VF 69 ronden 01:19:24.5599
9 Team Darrell Lea STIX Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 69 ronden 01:19:32.1645
10 Holden Racing Team Garth Tander Holden Commodore VF 69 ronden 01:19:36.9236

2015 Whincup
Whincup is weer helemaal terug van weggeweest.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet