DRDO

DRDO-kampioenschappen in laatste race beslist

De finaleraces van de Dutch Race Driver Organisation waren ongekend spannend. Twee van de drie kampioenschappen werden pas in de allerlaatste race van het seizoen beslist. Dennis van der Linden en Herman Peene wonnen nipt het kampioenschap in de DRDO BMW M3 Cup, Alexander Berger prolongeerde op Circuit Park Zandvoort zijn titel in de klasse Specials Plus. Pim Kievit en Nick von Dincklage stelden al eerder hun kampioenschap veilig in de Specials klasse.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

BX5C9287

Het laatste evenement van het DRDO-seizoen vond traditioneel plaats in het donker. Voor de deelnemers was dat weer een unieke kans om Circuit Park Zandvoort op een andere manier te leren kennen. Voor de veiligheid werd het circuit van tijdelijke verlichting voorzien, zoals altijd beschikbaar gesteld door Collé Rental & Sales.

DRDO BMW M3 Cup

CY7H4906
Menno van de Grijspaarde begon als klassementsaanvoerder en titelfavoriet aan de laatste races.

Na twaalf races voerde Menno van de Grijspaarde het tussenklassement van de DRDO BMW M3 Cup aan. Hij had een voorsprong van 14 punten op de equipe Herman Peene- Dennis van der Linden en 16 punten op Ziad Geris. Met andere woorden: de titelstrijd was nog lang niet beslist. In de eerste race eindigden de titelkandidaten buiten de top drie. Peter Koelewijn won onbedreigd zijn tweede race van het seizoen, gevolgd door regerend kampioen Marc Dijkhuis en derde man Jesse van Kuijk. Dennis van der Linden en Herman Peene kwamen als vierde over de finish en dat was een forse tegenvaller voor het duo. "Tijdens de rijderswissel hadden we problemen met de veiligheidsgordel", aldus Dennis. "Dat heeft ons de zege gekost. Misschien gaat het ons ook het kampioenschap kosten." Ziad Geris werd als vijfde geklasseerd, voor Menno van de Grijspaarde. De klassementsaanvoerder werd niet alleen geremd door maar liefst 55 'successeconden', die hij tijdens het seizoen had 'verdiend'. "We hebben aan de afstelling van de auto gesleuteld, maar dat pakt niet uit zoals we hadden gehoopt", aldus de titelkandidaat. "Ik miste in de race al snel grip."

CY7H5249
Peter Koelewijn won onbedreigd zijn tweede race van het seizoen.

Hoogspanning

CY7H5163
Een zege én de titel voor Herman Peene en Dennis van der Linden.

In de tweede race lag de equipe Peene – Van der Linden van start tot finish op kop in de DRDO BMW M3 Cup. Ziad Geris en Peter Koelewijn veroverden de overige podiumplaatsen. Menno van de Grijspaarde kwam ook deze keer niet verder dan de zesde plaats. Dat betekende dat Herman Peene en Dennis van der Linden met drie puntjes verschil toch nog de titel wonnen ten koste van Van de Grijspaarde. "Wat een ontknoping!", glunderde Herman. "We hebben een paar keer net naast de titel gegrepen, nu is het ons gelukt." Dennis en Herman rijden al sinds het eerste seizoen van de DRDO, in 2011, in de DRDO BMW M3 Cup. In 2013 liepen ze het kampioenschap op één puntje mis, vorig jaar eindigden ze als derde met een achterstand van maar vijf punten.

CY7H5359
Na een paar keer 'net niet' was het deze keer 'net wel' voor Dennis en Herman.

DRDO Specials Plus

CY7H5205
Alexander Berger op weg naar prolongatie van zijn titel.

Alexander Berger (BMW 130i) begon als klassementsaanvoerder aan de beslissende laatste races van de klasse Specials Plus. De regerend kampioen had een voorsprong van 19 punten op de equipe Jeroen de Roode – Hans Creemers (BMW 330 E30). Dat lijkt rianter dan het was. Berger moest tijdens de verplichte pitstop 38 'successeconden' langer stilstaan dan zijn rivalen. Jeroen en Hans pakten hun laatste kans op het kampioenschap met beide handen aan. De kampioenen van 2012 eindigden in de eerste race als tweede en wonnen vervolgens de afsluitende race. Met een vierde en een vijfde plaats hield Alexander de schade beperkt en won met een marge van zes puntjes zijn tweede titel op rij.

CY7H5368
Alexander Berger, kampioen in de klasse Specials Plus.

Cas Renders schreef de eerste race op zijn naam met zijn BMW 130i, topwielrenner Niki Terpstra stelde de laatste podiumplaats veilig met zijn BMW E36. In de tweede race was Cas met een tweede plaats wederom succesvol. Cees Lubbers en Cor Euser eindigden als derde met hun BMW M3 GTR. Voor Lubbers was dat genoeg om de derde plek in de eindstand op te eisen.

DRDO Specials

BX5C9423
Pim Kievit en Nick von Dincklage kwamen als kampioen naar Circuit Park Zandvoort, dat kon niemand ontgaan.

In de Specials klasse was de titelstrijd al beslist in het voordeel van Pim Kievit en Nick von Dincklage. Het duo won het kampioenschap tijdens de voorlaatste ronde, op TT Circuit Assen, met hun VW Golf TDi. "Het was een superseizoen", blikte Pim terug. "We hebben zes keer het maximale aantal punten gehaald: de zege, de poleposition en de snelste raceronde. Op het circuit van Assen wonnen we met een dubbelzege voortijdig de titel." Het duo verwacht volgend seizoen weer met hun vertrouwde VW Golf TDi deel te nemen aan de races van de DRDO. Pim: "De sfeer bij de DRDO is goed en gezellig en de organisatie is erg behulpzaam. We hopen volgend jaar op een leuk seizoen met veel tegenstand."

Spannend duel

CY7H4902
Robin Vogel en Henk Maassen van den Brink zegevierden.

In de eerste race lag het duo Robin Vogel – Henk Maassen van den Brink van start tot finish op kop met hun VW Golf TDi. Raimond van Steen eindigde als tweede met zijn BMW Compact, gevolgd door Martin de Weerd en Jan Stakenburg (VW Golf TDi).
Raimond won de tweede wedstrijd, zijn eerste zege van het seizoen. Hij kreeg de overwinning niet cadeau. Voor de pitstops was hij in een fel duel verwikkeld met Martin en Jan, de laatste ronden van de race had hij het zwaar aan de stok met de equipe Egbert Ellenkamp – Geoffrey van Krugten (BMW Compact). Van Steen had na 50 minuten racen een voorsprong van niet meer dan een seconde. Met dat resultaat eindigde hij als tweede in de eindstand. Vogel – Maassen van den Brink eindigden als derde in de laatste race van het seizoen.

"Sensationeel"

CY7H4952
Freddy Schaap 'glowing in the dark'

Freddy Schaap maakte zijn racedebuut in de snelle DRDO BMW M3 Cup. "Ik heb in 2012 mijn racelicentie gehaald bij de Dutch Race Driver Academy", vertelde hij. "Vandaag rijd ik mijn eerste races en rijd ik voor het eerst in het donker." Hij genoot van zijn debuut. "Dit is heerlijk! Vooral de eerste ronden waren ontzettend sensationeel."
Hij heeft de smaak te pakken. "Volgend jaar probeer ik zoveel mogelijk mee te doen. De sfeer is leuk, de organisatie is goed en deze vorm van racen is relatief betaalbaar."

Na wederom een gezellig en competitief seizoen maakt de DRDO zich op voor volgend jaar. Houd de website drdo.nl in de gaten voor het laatste nieuws!

Uitslagen:

CY7H5438

De top drie van de drie kampioenschappen. Tot volgend jaar!

DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: Peter Koelewijn; 2. Marc Dijkhuis, op 7.091 sec.; 3. Jesse van Kuijk, op 14.362.
Race 2: 1. Dennis van der Linden en Herman Peene; 2. Ziad Geris, op 0.920 sec; 3. Peter Koelewijn, op 6.501.
Eindstand na 14 races: 1. Dennis van der Linden en Herman Peene 213; 2. Menno van de Grijspaarde 210; 3.Ziad Geris 202.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. Cas Renders, BMW 130i; 2. Jeroen de Roode en Hans Creemers, BMW 330 E30, op 10.479 sec.; 3. Niki Terpstra, BMW E36, op 20.674
Race 2: 1. Jeroen de Roode en Hans Creemers; 2. Cas Renders, op 0.819 sec.; 3. Cees Lubbers en Cor Euser, BMW M3 GTR, op 19.022.
Eindstand na 14 races: 1. Alexander Berger, BMW 130i, 196; 2. Jeroen de Roode en Hans Creemers 190; 3. Cees Lubbers 162.

DRDO Specials:
Race 1: 1. Robin Vogel en Henk Maassen van den Brink, VW Golf TDi; 2. Raimond van Steen, BMW Compact, op 1 ronde; 3. Martin de Weerd en Jan Stakenburg, VW Golf TDi, op 1 ronde.
Race 2: 1. Raimond van Steen; 2. Egbert Ellenkamp en Geoffrey van Krugten, BMW Compact, op 1.003 sec.; 3. Robin Vogel en Henk Maassen van den Brink, op 1:08.270.
Eindstand na 14 races: 1. Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi, 226; 2. Raimond van Steen 161; 3. Peter Koopman en Gerard van Schajik, VW Golf TDi, 144.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet