TCR Series

TCR International: Comini tegen Oriola, het titelgevecht wordt beslist in de straten van Macau

2015-2015 Buriram Race2---25 Stefano Comini 295

De twee races op het nieuwe Chang International Circuit in Buriram voor 22.000 toeschouwers werden een succes en zorgden ervoor dat de strijd om de titel pas eind november het ultieme vervolg krijgt. Het stratencircuit van Macau zal dan de grote finale krijgen tussen Stefano Comini en Pepe Oriola , die slechts twee punten van elkaar gescheiden zijn. Ook Jordi Gené is nog steeds kansvol met 32 punten achterstand, want in Macau weet je het maar nooit. In Buriram wonnen Oriola en Comini ieder hun wedstrijd. Dominerende SEAT's ten opzichte van de andere merken. Een compleet Craft-Bamboo Lukoil team podium in de eerste race (Oriola, Gené and Afanasyev) en Target Competition met een 1-2 in race 2 met Comini en Hezemans. De jonge Nederlander maakte indruk en reed briljant naar zijn eerste TCR-podium, na een heftig duel met Oriola.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Kwalificatie
Spanning in de strijd om de titel. Pepe Oriola reed naar de tweede kwalificatietijd achter Gianni Morbidelli en verkleinde daarmee zijn achterstand op titelkandidaat Stefano Comini van 11 naar 7 punten. Stefano Comini had het zwaar in Thailand, is aan het revalideren na een meniscusoperatie aan zijn linker knie, en hoe kan je beter herstellen dan achter het stuur van een racewagen. De Zwitser reed al kwakkelend naar een negende startplaats, één plaats achter zijn Target Competition teamgenoot Loris Hezemans. Een negende plaats betekende echter, na het omdraaien van de eerste tien in de reversed grid, dat de geblesseerde rijder de tweede race vanaf de eerste rij zou mogen starten met naast hem de Opel Astra van Hugo Valente.

2015-2015 Buriram Race1---Start Race1 18

Race1: Compleet podium voor SEAT team Craft-Bamboo Lukoil
Het werd een prachtige eerste race voor het Craft-Bamboo Lukoil team. Pepe Oriola, Jordi Gené en Sergey Afanasyev pakten een overtuigende 1-2-3. Poleman Gianni Morbidelli reed na de start op kop, maar kreeg een drive-through-penalty vanwege een te vroege start. Comini wist zich nog te verbeteren naar een vijfde plaats, met achter hem de jonge Loris Hezemans op plaats zes.

Buriram Race 1

De overwinning van Oriola betekende ook dat de Spanjaard de leiding in het algemene klassement had overgenomen en nu met een verschil van 8 punten als koploper de tweede race in ging.

2015-2015 Buriram Race1---74 Pepe Oriola 148

UITSLAG RACE 1

Eerste TCR meters voor Niels Langeveld
Onder de 22.000 toeschouwers in Buriram was ook de kersverse Clio Cup Benelux-kampioen Niels Langeveld aanwezig. Op uitnodiging van het Target Competition team reisde de Sassenheimer samen met Loris Hezemans naar Thailand. "Ik ben hier om Loris zoveel mogelijk te helpen, maar ook als reserverijder indien de geblesseerde Comini niet had kunnen racen. Vrijdag kreeg ik de kans om kennis te maken met de TCR SEAT Leon in de vrije training. Ik heb 40 minuten gereden en was flink onder de indruk van de wagen, het team, de baan en alles wat de TCR-organisatie hier mogelijk heeft gemaakt. Dit smaakt natuurlijk naar meer. Ik wil volgend seizoen graag zoveel mogelijk Europese races rijden. Met de start van de TCR Benelux, de ADAC TCR en kampioenschappen in Spanje, Portugal en Italië ziet het er allemaal hoopvol uit."

2015-2015 Buriram Race2---15 Loris Hezemans 290

Race 2: Hezemans helpt Comini aan overwinning
Voor de start werd de Opel Astra OPC van Hugo Valente met pech van de grid geduwd. Nog veel opstartprobleempjes voor Campos Racing met de gloednieuwe Opel. Comini had vanaf de eerste rij de beste start, gevolgd door teamgenoot Loris Hezemans die gestart was vanaf een derde positie. Ook een bliksemstart voor Oriola, die vanaf een negende startplaats al snel op een derde plaats lag, gevolgd door Morbidelli met de nieuwe Honda. Jordi Gené voegde zich ook bij het viertal zodat er een strijd tussen vier SEAT's en één Honda ontstond. Het was continu stuivertje wisselen tussen Morbidelli en Oriola. De Italiaan voerde de druk op bij Hezemans, die echter verdedigend de boel goed dicht hield. Door al deze gevechten van plaats twee tot en met vijf profiteerde Comini, die op kop liggend afstand nam. Morbidelli kreeg technische problemen en viel ver terug, om uiteindelijk de strijd te moeten staken.

2015-2015 Buriram Race2---15 Loris Hezemans 292

Loris Hezemans was fantastisch bezig in pas zijn tweede TCR-weekend. Op allerlei manieren hield hij de flink aandringende Oriola achter zich en daarbij gaf hij rugdekking aan zijn teamgenoot Comini, die aan kop steeds meer voorsprong pakte. Het bleef tot de finishvlag een nette race. Hezemans bleef tweede, gevolgd door Oriola die daardoor zijn koppositie in de titelstrijd weer terug moest geven aan rivaal Comini. Na afloop blije gezichten bij het Target Competition team. Winnaar Comini bedankte meerdere malen de geweldig sturende Hezemans voor zijn afstoppende werk.

De finale speelt zich op 20 november af in de nauwe straten van Macau. Een ongekend spannende tombola wie zich de eerste kampioen mag noemen. Raadzaam dat Target Competition Loris Hezemans weer inhuurt na zijn prestatie in Thailand, dat gaat zeker alleen maar voordelen opleveren.

2015-2015 Buriram Race2---25 Stefano Comini 296

UITSLAG RACE 2

Stand TCR International:
1. Stefano Comini 299
2. Pepe Oriola 297
3. Jordi Gené 265
4. Gianni Morbidelli 223
5. Kevin Gleason 216
6. Andrea Belicchi 164
7. Sergey Afanasyev 133
8. Michel Nykjær 100
9. Mikhail Grachev 90
10. Lorenzo Veglia 83
12. Loris Hezemans 32
22. Bas Schouten 10

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet