V8 Supercars

V8 Supercars: James Courtney viert comeback met schitterende zege in Gold Coast 600. Holden Racing Team wint Pirtek Endurance Cup

Amper twee maanden nadat op Philip Island door rondvliegende reclameborden zwaar borstletsel en een long perforatie opliep is James Courtney weer helemaal terug. Samen met Jack Perkins pakte de voormalige Jaguar F1 Testrijder zijn tweede seizoenszege voor het fabrieks Holden Team. De combinatie Van Gisbergen/Webb, die gisteren de eerste wedstrijd won, eindigde als vijfde. Het Holden Racing Team pakte met Tander/Luff de Pirtek Endurance Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Holden/Nissan/Polestar Cyan Racing/PRA/PR

Courtney Jump
Prachtige zege van Courtney/Perkins. Tevens de allereerste V8 Supercarzege voor de zoon van Larry Perkins, de oud HB F1 rijder.

James Courtney viert comeback met schitterende zege in Gold Coast 600
Amper 65 dagen na een bizar pitlane incident op Philip Island was James Courtney volledig hersteld en kreeg pas deze week medische permissie om weer te mogen racen. De comeback tijdens de Gold Coast 600 bleef tijdens de eerste wedstrijd niet ongemerkt. Courtney en Garth Tander raceten gisteren als teamgenoten in Surfer's op het randje tegen elkaar. Daarbij werd veelvuldig contact niet geschuwd. Het maakte HRT Teammanager Adrian Burgess na afloop zo boos dat hij na afloop zijn beide rijders ter verantwoording riep. Die bleken er minder problemen hebben dan Burgess zelf.........

2015 Race
Teambaas Adrian Burgess kreeg ongelijk.......

De combinatie James Courtney/Jack Perkins had zich voor de tweede wedstrijd van de Gold Coast 600 als elfde geklasseerd. Een safetycar voor brokstukken in de 59e ronde speelden hen volledig in de kaart. Bij HRT besloot men van een drie naar een tweestopstrategie over te stappen. Terwijl de meeste concurrenten in de slotfase voor een snelle splash/dash naar binnen moesten profiteerden Courtney/Perkins van hun aangepaste strategie en pakten nipt de zege. Voor Jack Perkins, de zoon van oud HB-coureur Larry Perkins, betekende het na 128 V8 Supercar starts overigens zijn allereerste zege. De Nissan Motorsport Altima van Rick Kelly/David Russell eindigde als tweede op twee seconden achterstand op vrijwel dezelfde strategie.

Zege HRT Overall
Eindelijk weer eens een pracht resultaat voor Holden.

HRT-coureurs winnen prestigieuze Pirtek Endurance Cup
Een derde plek was voor de combinatie Tander/Luff voldoende om de Pirtek Enduro Cup op hun naam te schrijven. Voor Warren Luff was het de tweede maal. Eerder in zijn carrière schreef hij de Pirtek Endurance Cup met Craig Lowndes op zijn naam. In de eindstand van de Pirtek Endurance Cup eindigden Shane van Gisbergen/Jonathon Webb als tweede. En sponsor Pirtek maakte bekend dat ook volgend jaar de wedstrijden op Sandown/Bathurst/Surfer's Paradise weer voor de Cup mee zullen tellen.

Garth Tander: "Pas bij de finish is het over. Winterbottom begon er met een grote voorsprong aan maar dit veranderde volledig. Vandaag was de auto fantastisch. Met de Pirtek Endurance Cup aan de horizon besloten wij voor een conservatieve strategie te gaan. Volgens plan zouden wij altijd even voor een splash/dash naar binnen komen. De 888(Winterbottom), 1(Whincup), 97(Van Gisbergen), 33(McLaughlin) lagen allemaal voor ons en daar moesten wij wel omheen. Dit hebben wij dan ook gedaan! Met de Pirtek Enduro Cup voor het HRT Team kan ik eigenlijk niet gelukkiger zijn. Wazza Luff is overigens de enige die hierin tweemaal geslaagd is.

Warren Luff: Fantastisch om met onze teamgenoten James Courtney en Jack Perkins het podium te delen. Ik ben samen hier met GT om mijn werk te doen. Van zeven naar drie op Bathurst. Het was prachtig om te zien. Ik had een gemakkelijke taak. Hij moest het doen. Fantastisch voor het Holden Racing Team om hier te winnen."

fabssun2
Surfer's Paradise blijft natuurlijk een prachtige baan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet