Formula E

Formule E: Robin Frijns 10e bij debuut in Beijing. Zege voor Buemi(update)

Robin Frijns was bij zijn debuut in het tweede seizoen van het FIA Formule E kampioenschap in eerste instantie als elfde geëindigd. De Nederlander miste aanvankelijk op de streep door een technisch probleem nipt een Top 10 klassering. De wedstrijd in Beijng werd door e.dams Renault-coureur Sebastian Buemi gewonnen.( Update. Frijns toch in de Top 10)

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E

2015 Buemi
Sebastian Buemi won de eerste wedstrijd van het tweede FIA FE seizoen.

Robin Frijns 11e bij debuut in Beijing. Zege voor Buemi
E.dams Renault Polestitter Sebastian Buemi domineerde de 26 ronden tellende wedstrijd in Beijing volledig. De Zwitser leidde van start tot finish. Achter Buemi vochten Nick Heidfeld en Nicolas Prost een fraai openingsduel uit waarbij de Duitser aanvankelijk het snelst was. In de tweede ronde miste Prost een chicane en moest zijn positie aan Abt-Schaeffler Audi Sport-coureur Lucas di Grassi prijsgeven
.
De Zwitserse Simona de Silvestro had bij de Formule E seizoensstart de twijfelachtige eer om als eerste in de derde ronde al voor een safetycar te zorgen. De tweede interventie kwam amper tien ronden later toen Antonio Felix Da Costa en Jacques Villeneuve elkaar toucheerden. Villeneuve kon zijn weg op één ronde achterstand nog vervolgen maar voor Da Costa was de party met een kapotte rechtervoorwielophanging definitief over.

Na dit incident begonnen de meeste rijders van auto te wisselen maar Buemi's koppositie bleef onaangetast. Nicolas Prost raakte in de slotfase een muurtje waarbij hij zijn achtervleugel beschadigde. Hoewel Prost zijn wedstrijd nog enige ronden voortzette werd hij door een mechanische zwarte vlag uit de wedstrijd gehaald. Met een derde plek was Nick Heidfeld de lachende derde.

2015 Frijns
Robin Frijns was in enkele mooie gevechten verwikkeld. Hij bleef jammergenoeg onbeloond.

Ondanks twee neutralisaties wist Buemi een voorsprong van meer dan elf seconden op de concurrentie op te bouwen en won onaangetast de seizoensopener in Beijing. Zowel regerend kampioen Nelson Piquet Jr, Sam Bird en Oliver Turvey beschikten over fanboost. Alleen laatstgenoemde wist met een zesde plek te profiteren. Voor regerend kampioen Nelson Piquet Jr. werd het een rampzalige zaterdag. Eerder tijdens de trainingen was de NEXTEV TCR-coureur al tijdens de trainingen gecrasht nadat het gaspedaal om onverklaarbare redenen was blijven hangen.

De Braziliaan kwalificeerde zich achteraan en eindigde op twee ronden achterstand als vijftiende. Robin Frijns miste nipt een Top 10 klassering en leverde zowel met de Fransen Vergne en Sarrazin een schitterend gevecht om de tiende plek. Vrijwel op de streep werd Frijns door de techniek in de steek gelaten en eindigde in eerste instantie nipt buiten de Top 10. Frijns werd later alsnog als tiende geklasseerd nadat Daniel Abt vanwege een gevaarlijke actie in de pits een penalty van 10 secs. kreeg.

In Beijing kwamen stonden er overigens maar 18 auto's op de startgrid. De auto's van het Trulli Team kwamen om onduidelijke redenen niet door de douane heen. Het is afwachten of de Trulli-auto's over veertien dagen in Maleisië wel van de partij zullen zijn.(later meer)

Villeneuve
Ook voor Jacques Villeneuve draaide de wedstrijd in Beijing uit op een teleurstelling.

Uitslag
1. Sebastien Buemi - Renault e.dams 26 ronden
2. Lucas di Grassi - ABT Schaeffler Audi Sport
3. Nick Heidfeld - Mahindra
4. Loic Duval - Dragon Racing
5. Jerome d'Ambrosio - Dragon Racing
6. Oliver Turvey - NEXTEV TCR
7. Sam Bird - DS Virgin Racing
8. Nathanael Berthon - Team Aguri
 Daniel Abt - ABT Schaeffler Audi Sport-10 secs. penalty
9. Stephane Sarrazin - Venturi
10. Robin Frijns - Andretti
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet