Supercar Challenge

Supercar Challenge: Freebird winnaar en De Cock/Dejonghe kampioen bij de Superlights

hoofdfoto

De overwinning was verrassend voor Tim Joossen met de Ichiban-Tatuus, maar het duo Luc de Cock en Sam Dejonghe konden hun kampioenschap binnenhalen in de Superlight 1-divisie. Dick Freebird pakte al even onverwacht de overall zege met zijn Radical SR3 uit de langzamere Superlight 2-divisie. Filip Declercq was op zaterdag al kampioen geworden in deze klasse.

Tekst en foto's: Supercar Challenge

jumbo


De start verliep vlekkeloos en Yorck Schumacher (Wolf GB08) nam direct de leiding, gevolgd door de rode Radical SR8 van Rob Kamphues. Luc de Cock (Norma 20FC) nam de start voor zijn rekening en lag derde. Dick Freebird (Radical SR3) maakte er geen geheim van dat hij wilde winnen en reed voor Filip Declercq (Norma M20F) in de Superlights 2-divisie.

705

David Houthoofd (Norma M20F) viel even stil, maar kon toch zijn race vervolgen. Tim Joossen tikte de gele Radical aan van Dierkes/Höschler, maar werd slachtoffer van zijn eigen actie en viel terug naar de tiende plaats. De eerste uitvaller viel ook te betreuren, Rob Kamphues moest zijn Radical aan de kant zetten met technische problemen.

afsleep

Een spin volgde daarna van Robert de Graaff, die duidelijk moest wennen aan de Praga R1. In zijn spin nam hij onbedoeld de Radical mee van Dierkes/Höschler. Het Duitse duo had daarmee voor de tweede keer te maken met een aanrijding tijdens de race, allemaal buiten hun schuld.

Inmiddels reed Yorck Schumacher onbedreigd aan kop, gevolgd door de Luc de Cock en Dick Freebird. Tim Joossen zagen we zich naar voren knokken met zijn Tatuus PY012 en de race verliep ook voor Ko Koppejan erg goed. In de vierde ronde lag hij vierde en schoof daarna zelfs naar de derde plaats.

784

De pit window leverde twee 'overtredingen' op. Wim Jeuris (Radical SR3SL) vergat op tijd binnen te komen en kreeg twintig seconden straftijd, David Houthoofd kreeg een drive through vanwege een te korte pitstop.

Dat Dick Freebird zijn visitekaartje wilde afgeven, werd duidelijk aan het einde van de race. Hij greep de leiding van de wedstrijd, waarmee de unieke situatie ontstond dat een theoretisch langzamere Superlight 2 voor een Superlight 1 reed! De verklaring was eenvoudig. Freebird: "We hadden de keuze gemaakt om met slicks te rijden en dat bleek een juiste keuze, ondanks dat de baan hier en daar verraderlijk glad was. Het gaf mij in ieder geval de gelegenheid om de wedstrijd naar mij toe te trekken. Dat had ik vooraf ook niet verwacht!"

groen

Racewinnaar Dick Freebird was blij met zijn overwinning, maar Luc de Cock en Sam Dejonghe waren niet minder blij. Zij sleepten met een vijfde plaats het kampioenschap binnen. Op de glibberige baan hadden ze besloten om rustig aan te doen en hun kampioenschap veilig te stellen. Een verdiende prestatie na een seizoen van hard en serieus werken! Tijdens de pitstop wisselde de Tatuus van Tim Joossen naar slicks en dat bracht hem de tweede plaats algemeen en de eerste inde Superlights 1-divisie. De eerste overwinning dit seizoen van de Tatuus!

760

Voor de IDIS Superlight Challenge waren de Formido Finaleraces een spannende afsluiting van het seizoen, met een onverwachte racewinnaar. Op naar volgend jaar!

Klik hier voor de volledige uitslag:

IDIS Superlight race zondag

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet