Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Audi bezet volledige top drie in laatste seizoensrace

2015  Green Ekstróm
Jamie Green en Mattias Ekström; de top twee in de laatste race van het seizoen

Jamie Green sloot het DTM-seizoen af zoals hij het begon: met een overwinning op de Hockenheimring Baden-Württemberg. In de laatste race van het seizoen, die niet al teveel spektakel bood, eindigden drie Audi-coureurs op de eerste drie plaatsen. Achter Green, die uitkomt voor het Rosberg-team, eindigden de Abt-Audi-rijders Mattias Ekström en Edoardo Mortara op de plaatsen twee en drie. Daarmee won Abt-Audi de teamtitel. BMW had met Maxime Martin als zesde, Antonio Félix da Costa als zevende, Bruno Spengler als achtste en Martin Tomczyk als tiende vier rijders in de punten bij de laatste race van het seizoen, genoeg om de merkentitel naar München te halen. Voor Mercedes-Benz verliep de thuisrace enigszins teleurstellend: alleen Paul Di Resta op de vierde plaats en Gary Paffett als negende wisten in de slotrace punten te scoren. Pascal Wehrlein, die gisteren al als kampioen vaststond, kon ditmaal geen potten breken. De Duitser was op zijn 21e verjaardag duidelijk niet snel genoeg, liep bij een aantal duels schade op en kwam uiteindelijk slechts als 20e over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie voor de laatste race van het seizoen behaalde Paffett voor het eerst dit jaar de pole-position. Met zijn tijd van 1:32,645 minuten was de Britse Mercedes-Benz-rijder 0,038 seconden sneller dan Jamie Green, die voor zijn merkgenoten Mattias Ekström en Miguel Molina een trio van Audi-rijders aanvoerde. Daarachter eindigde Maxime Martin op de vijfde plaats als beste BMW-coureur in de startopstelling.

2015 DTM Start Race Laatste start van het jaar

In de race nam Paffett na de start de leiding, maar het was vrij duidelijk dat Green sneller was. In ronde vier, toen rijders voor het eerst in de wedstrijd DRS, de neerklapbare achtervleugel konden gebruiken, gebeurde datgene wat slechts een kwestie van tijd leek: Green passeerde zijn landgenoot in de Mercedes en nam zo de eerste plaats in de race over. Vervolgens reed Jamie Green zonder enig probleem de overwinning naar huis.

2015 Green Race zijkant
Jamie Green won, net als bij de seizoensstart

Mattias Ekström, die achter Paffett en Green als derde was gestart, legde eveneens een hoog tempo aan de dag. Ook hij wist Paffett zonder al teveel moeite te passeren en reed zo naar de tweede plaats, die hij tot aan de finish wist vast te houden. Edoardo Mortara, die als derde het volledige Audi-podium completeerde, moest duidelijk harder werken voor zijn podiumplaats: hij startte als 13e en maakte snel terrein goed. Mortara kwam als laatste van de rijders uit de kopgroep binnen voor de verplichte pitstop, bouwde met snelle rondetijden een flinke marge op en stelde zo uiteindelijk de derde plaats veilig.

2015 Di Resta Race
Di Resta was de best geklasseerde Mercedes-Benz-coureur

Achter het Audi-trio reed Paul Di Resta een vrij onopvallende race, waarin hij als vierde en beste Mercedes-Benz-rijder eindigde. Daarachter finishte Maxime Martin als zesde en beste BMW-coureur. Het rondenlange duel van de Belg met Gary Paffett, waarbij de twee meerdere malen van positie wisselden, behoorde zonder meer tot de hoogtepunten van de race. Achter Maxime Martin eindigden BMW-merkgenoten António Félix da Costa en Bruno Spengler. In combinatie met de tiende plaats van Martin Tomczyk scoorde het Beierse merk daarmee voldoende punten voor het binnenhalen van de constructeurstitel.

2015 Paffet BMW Duel
Paffett wist uiteindelijk Martin, Félix Da Costa en Spengler niet achter zich te houden

Lange tijd reed ook Nico Müller in de top tien, maar de Zwitserse Audi-rijder kreeg een drive-through-penalty opgelegd vanwege een 'unsafe release' na zijn pitstop en viel daardoor buiten de punten. Paffett moest genoegen nemen met de negende plaats, duidelijk minder dan waarop hij als pole-sitter gerekend had. Zijn merkgenoot Wehrlein scoorde in zijn eerste race als kampioen geen punten: hij was betrokken bij meerdere incidenten en eindigde kleurloos als 20e. Daarmee kwam een einde aan het DTM-seizoen 2015.

2015 Winnaar Green
Winnaar Green

Uitslag:
1. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, 39 r. in 1.02:02,198 (gem. 172,530 km/u)
2. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 1,351
3. Edoardo Mortara (Ita), Audi RS 5 DTM, op 18,914
4. Paul Di Resta (GBr), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 28,694
5. Timo Scheider (Dui), Audi RS 5 DTM, op 30,581
6. Maxime Martin (Bel), BMW M4 DTM, op 38,003
7. António Félix da Costa (Por), BMW M4 DTM, op 39,190
8. Bruno Spengler (Can), BMW M4 DTM, op 39,761

2015 Wehrlein Beker
Pascal Wehrlein is de nieuwe DTM-kampioen

Eindstand na 18 races:
1. Pascal Wehrlein, 169 punten
2. Jamie Green, 150
3. Mattias Ekström, 147
4. Edoardo Mortara, 143
5. Bruno Spengler, 123
6. Marco Wittmann, 112
7. Maxime Martin, 94
8. Paul Di Resta, 90
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet