Diversen

Formule Ford: Meer dan 100 deelnemers voor jubileumeditie Formula Ford Festival

ford3

De 40e editie van het Formula Ford Festival op het circuit van Brands Hatch heeft een van de sterkste inschrijvingen in twee decennia getrokken. Niet minder dan honderd Formule Ford 1600 deelnemers staan ingeschreven voor de traditionele "clash of the champions" dat volgend weekend op het korte circuit van Brands Hatch wordt verreden

Tekst: Nelson Valkenburg (twitter @nocommentnelson)
Foto's: Rachel Bourne, Chris Schotanus & Andrew Ellis

De eerste vier edities van "het festival" vonden plaats op Snetterton voordat in 1975 het evenement verplaatste naar Brands Hatch waar het grote populariteit vergaarde. Alle grote coureurs togen naar Brands Hatch om hun geluk te beproeven in een wedstrijd die slechts door drie Nederlanders, Gerrit van Kouwen, Ricardo en Jacky van der Ende, ooit gewonnen is. Na de introductie van de Zetec-motor en met name de moeizame overstap naar de Duratec-krachtbron verloor het Festival aan deelnemers en importantie maar nadat de BRSCC vorig jaar teruggreep op de oude vertrouwde 1600cc Kent formule keerden de kansen van het icoon van de autosport. "Vorig jaar zagen we al een grote groei in het aantal deelnemers en dat heeft zich voor 2015 voortgezet", vertelt Dominic Ostrowski, competitions manager bij de organiserende club.

Uit de schaduw
Reden van de groei is zonder twijfel het feit dat de Formule Ford 1600's de spotlight niet meer hoeven delen met andere Formule Ford categorieën. "Formule Ford 1600 heeft bij de snelle clubcoureurs nooit aan populariteit ingeboet maar "hun" klasse stond in de schaduw van Formule Ford Zetec en Duratec waar de professionele coureurs hun races reden. Dat is echt veranderd en het heeft niet alleen het Formule Ford Festival sterker gemaakt maar ook de klasse als geheel", aldus Ostrowski. "Coureurs met veel budget kiezen aan het begin van hun carrière voor Formule 4, en dat is ook wat ze horen te doen. Maar heb je geen 200.000 euro te besteden en wil je in een competitieve formuleauto racen, dan zit je bij de Formule Ford weer helemaal op je plek. Of je nu een jonge coureur bent of een ervaren amateur."

ford1
Ook de historische Formule Ford's zijn dit jaar van de partij.

Nieuw Format
Daarnaast is ook het format van het Festival veranderd. Zo wordt er naast het grote Formula Ford Festival een speciale Masters-Race voor oud-top 6 finishers georganiseerd, een race waar mannen als Tiff Needell en Andy Middlehurst aan deelnemen terwijl de BRSCC voor het eerst een Classic Festival heeft opgezet. "Het Formula Ford Classic Festival geeft die vele tientallen deelnemers in Engeland, laat staan al die coureur in Europa die over een oude auto beschikken, de kans om te vechten om hun eigen Festival-kroon", vertelt Peter Hackett, organisator van het Historisch Formule Ford kampioenschap in Engeland. "Dit gaat de komende jaren groeien en daarmee is het een prachtige toevoeging aan een al prachtig evenement."

ford2
Jonny McMullan is als Brits kampioen een van de favorieten.

Geva van de partij
Zeventig deelnemers staan vanaf zaterdag aan de start van het grote Festival en dit jaar zitten daar ongelofelijk veel kans hebbers bij. Ogen zullen gericht zijn op de Britse kampioen Johnny McMullan, oud-winnaar Wayne Boyd, 2014-winnaar James Raven, Ierse topper Niall Murray, Champion of Brands kampioen Oliver White en Swift-fabriekscoureur Luke Cooper.

ford4

Nederlandse inbreng is er in de vorm van Geva Racing dat twee Mygale GV15's inzet voor Chris Middlehurst en Melroy Heemskerk. "Het gaat een ongelofelijk zware opgave worden", verwacht Gert Valkenburg. "Vorig jaar lagen we met Chris tweede voordat de motor plofte en Melroy was erg sterk op de Marcel Albers Memorial maar dit veld is sterker dan ik in jaren heb gezien maar het zou niet het Festival zijn als dat niet het geval was. Daarom gaan we elk jaar naar Brands Hatch."

Wie er op zondagavond dan ook de Neil Shannahan Trophy uitgereikt krijgt, een ding is zeker, het is dan weer echt een prestatie van wereldformaat. Zoals het hoort op het Formula Ford Festival.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet