GT

GT: Buhk en Abril winnen Blancpain Sprint Series na thriller op Zandvoort

MGP 2638

Maximilian Buhk en Vincent Abril hebben op Zandvoort in een heuse thriller de Blancpain Sprint Series titel opgeëist. In een rechtstreeks gevecht rekenden de Bentley Team HTP-coureurs af met Belgian Audi Club Team WRT-rijder Robin Frijns. De Audi met startnummer 1 begon vanaf de 14e plaats en finishte uiteindelijk als tweede met een achterstand van slechts 0,375s. Door het resultaat pakt Frijns nog wel de Blancpain GT Series titel. Jules Szymkowiak en Max van Splunteren wonnen hun race in de Silver Cup.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Co van der Gragt

480 8832-startcrash

Foto: Erik van der Schaaff

De start verliep chaotisch en nog voor Vincent Abril kon aanremmen voor de Tarzanbocht ging het op het rechte stuk volledig fout. De Always Evolving Nissan raakte een van de AH Competicoes Team Brasil BMW Z4 GT3s en schoof vervolgens aan de andere kant van de baan de andere Braziliaanse BMW in de rondte. De Nissan kon zijn weg vervolgen, maar de BMWs en de Phoenix Racing Audi raakten beschadigd.

De BMW met nummer 77 werd stilgezet aan de binnenkant van de Tarzanbocht, Niki Mayr-Melnhof parkeerde zijn Phoenix Racing Audi bij de Gerlachbocht en de tweede Braziliaanse BMW moest de pits opzoeken met een lekke band.

MG5D1139

Christopher Mies reed in de eerste ronde van een veertiende naar een vierde plaats.

Het leverde direct de eerste virtuele safety car op en een flinke chaos op de baan. Bij de herstart lag plots de ISR Audi R8 LMS ultra van Marco Bonanomi aan de leiding, voor Vincent Abril en de WRT Audi's. De Italiaan wist nog enkele ronden de leiding te behouden, maar in de vijfde ronde wist Abril de Audi toch te passeren. De ISR Audi liet vervolgens de beide WRT Audi's vrij gemakkelijk voorbij, waarna de strijd om het kampioenschap kon beginnen.

MG5D1265

Mies en Vervisch wisselden kort voor de pit window open ging van positie, maar Mies kon het gat naar de leidende Bentley niet dichtrijden. Aan het einde van de vijftiende ronde doken Abril en Mies de pits in. Het onderlinge verschil was op dat moment 3,5 seconden. Gelukkig bleef drama in de pits uit, waardoor Maximilian Buhk als eerste de baan weer op kwam, nu op twee seconden gevolgd door Robin Frijns.

MG5D1259

Frijns liep vervolgens in op Buhk, maar hoewel de Audi R8 LMS ultra in de eerste twee sectoren sneller was dan de Bentley Continental GT3 kon Frijns geen enkel moment echt gevaarlijk worden. Buhk zag de Audi steeds iets groter worden in zijn spiegels, maar het verschil bleef vrijwel de hele stint rond acht tiende van een seconde. In de laatste ronde leek Frijns in de Hans Ernst Bocht nog aan te sluiten, maar bij het ingaan van de Arie Luyendijkbocht was het duidelijk dat Buhk als eerste zou gaan finishen.

Na 36 ronden kwam de Duitser tot grote vreugde van Bentley Team HTP als eerste over de streep, op 0,375s gevolgd door Robin Frijns. Frijns' teamgenoot Nicki Thiim kwam een halve seconde later als derde over de finish gereden.

MGP 2710

Door de overwinning van Buhk en Abril eindigt het tweetal met 135 punten als kampioen in de Blancpain Sprint Series. Robin Frijns eindigt met 127 punten als tweede, Laurens Vanthoor is derde met 109 punten.

MGP 2539

Jules Szymkowiak en Max van Splunteren kwamen in de laatste race van het seizoen als zesde algemeen over de finish en bezorgden daarmee Bentley Team HTP ook de overwinning in de Silver Cup. Szymkowiak verovert ook de titel in de Silver Cup, de titel die vorig jaar door de nieuwe Pro Cup kampioen Abril werd gepakt.

MG5D1344

De andere Nederlanders waren minder succesvol. Nick Catsburg eindigde met de Reiter Engineering Lamborghini Gallardo als achtste, voor Indy Dontje in de GT Russian Team Mercedes.

MG5D1346

Dontje en zijn teamgenoot Alexey Karachev wonnen de Pro-Am-klasse. Jeroen Bleekemolen ging niet van start. In de warm-up ging de motor van Rinaldi Racing Ferrari kapot.

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 11 oktober 2015 14:59

  Heerlijke race!

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 11 oktober 2015 22:14

  Deze race liet maar weer 'ns zien waarom de Blancpain series gewoon op Zandvoort moet blijven rijden ipv volgend jaar bijna alleen maar saaie GP circuits te pakken. Enkel lovend commentaar van de commentators en rijders over dit circuit en toch wil de SRO niet meer terugkomen. Onbegrijpelijk..

  • 1
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 12 oktober 2015 21:45

  Zo onbegrijpelijk vind ik dat niet.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet