Porsche Cups

Hoevenaars kampioen in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

MGP 2433

Peter Hoevenaars heeft de eerste Cup Challenge Benelux-race op Circuit Park Zandvoort overtuigend gewonnen en daarmee tevens het kampioenschap behaald. Met de poleposition, snelste raceronde en zege scoorde Hoevenaars optimaal en met vooraf al vier punten voorsprong op zijn rivaal Max van Splunteren kan de titel hem nu niet meer ontgaan. Waar de races in de Cup Challenge dit seizoen vaak erg spannend waren, was dat deze race bepaald niet het geval. Alle Porsches reden op enige afstand van elkaar, alleen Xavier Maassen passeerde bij de start Pieter Schothorst en Yannick Hoogaars wist in de 12e ronde Jurgen van Hover voorbij te gaan. Maassen viel uit met een kapotte linkerachterband en daarmee zijn alle wapenfeiten eigenlijk wel gemeld.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Co van der Gragt

MG5D0947


Omdat het in Zandvoort slechts zes graden is worden de banden niet snel warm, dus mogen de Porsches twee ronden lang temperatuur in hun banden zien te krijgen. Dat lukt polesitter Hoevenaars goed, want hij is prima weg. Maassen heeft vanaf p3 een betere start dan Schothorst die naast Hoevenaars vertrok en gaat achter de raceleider de Tarzanbocht in.

MG5D0951

In de tweede ronde heeft Yves Noel kennelijk nog niet voldoende warmte in zijn banden, want hij spint en moet even nieuwkomer Hans Fabri voor zich dulden. Al snel weet Noel echter zijn oorspronkelijke positie te herwinnen. Fabri zal komende winterperiode flink moeten trainen, want zijn rondetijden zijn nog niet goed genoeg om zich met zijn klassegenoten te kunnen meten. Fijn in elk geval dat hij er bij is en met de juiste begeleiding volgend seizoen hopelijk competitief kan zijn.

MG5D0990

Ronden lang gebeurt er niet veel meer dan dat het veld als een harmonica uit elkaar schuift. Hoevenaars pakt elke ronde een paar tienden op Maassen, die op zijn beurt op Schothorst, etc. Maassen lijkt wat problemen met de balans in zijn Porsche te hebben, want geregeld lijkt een wiel te blokkeren en ook zijn achterzijde lijkt wat te zwabberen. In de dertiende ronde klapt inderdaad zijn linker achterband en hoewel hij nog probeert de pits te bereiken lukt dat niet, hij parkeert zijn wagen op een veilige plek langs de baan.

MG5D0978

In het middenveld gaat kampioen in de AM-klasse Yannick Hoogaars de strijd aan met Jurgen van Hover. Op het rechte eind is zijn achterstand steeds net te groot om van de slipstream te kunnen profiteren, maar met een mooie actie bij het ingaan van de Hans Ernst-bocht verrast hij Van Hover en pakt de vierde plek over.

MG5D0965

Dylan Derdaele loopt tegen het einde van de race nog iets in op Schothorst, maar tot een gevecht komt het niet meer. Zo is Hoevenaars overtuigend de nieuwe kampioen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, wordt Schothorst tweede en Derdaele derde.

De tweede Porsche GT3-race van dit weekend staat op het programma voor vanmiddag 15.10 uur.

Uitslag race 1 - Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Finaleraces Zandvoort, zondag 11 oktober 2015
1. Peter Hoevenaars, Porsche 991 GT3 Cup, 18 ronden in 31.33.871
2. Pieter Schothorst, Porsche 991 GT3 Cup +5.347
3. Dylan Derdaele, Porsche 991 GT3 Cup +9.652

MGP 2495

4. Yannick Hoogaars, Porsche 991 GT3 Cup +22.998
5. Jurgen van Hover, Porsche 991 GT3 Cup +28.651
6. Yves Noel, Porsche 997 GT3 Cup +1 ronde
7. Hans Fabri, Porsche 991 GT3 Cup +1 ronde

Uitgevallen: Xavier Maassen, Porsche 991 GT3 Cup
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet