Formule 2

GP2: Vandoorne kampioen, Stanaway wint sprintrace van Sochi

 79P0734

Richie Stanaway is de voorlopige winnaar van de GP2-sprintrace op Sochi. De Nieuw-Zeelander was twee ronden voor het einde met Rio Haryanto in een duel om de leiding betrokken toen de safety car naar buiten kwam na een zware crash van Johnny Cecotto. Haryanto leek zijn inhaalactie te hebben afgerond voordat het SC-bord uitkwam, maar Stanaway eiste onder de safety car zijn positie terug. Raffaele Marciello werd derde, gevolgd door de nieuwe GP2-kampioen Stoffel Vandoorne, in een race met mooie duels en opnieuw chaos bij de start. UPDATE: anderhalf uur na afloop is Stanaway definitief tot winnaar verklaard.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Het lijkt erop alsof de tweede bocht op Sochi gewoon niet te doen is voor vol veld met formuleauto's net na de start. Na de puinhoop van gisteren moest ook vandaag de safety car eraan te pas komen. Richie Stanaway en Arthur Pic vertrokken op de reversed grid vanaf de eerste rij en duelleerden tot aan de beruchte bocht om de leiding: er was contact, waar Stanaway het meest van profiteerde, omdat hij de leiding pakte en poleman Pic een plek verloor aan zijn goed gestarte teamgenoot Haryanto.

In het drukke middenveld werd het opnieuw een puinhoop. Aanstichter was deze keer Sergey Sirotkin. De thuisheld verremde zich volledig en tikte Dean Stoneman achterstevoren. Het achteropkomende verkeer moest zozeer in de remmen dat René Binder in volle vaart Marlon Stockinger achterop kreeg. De Status-auto, net na een halve nacht doorwerken gerepareerd na Stockingers zware crash van gisteren, eindigde boven op de MP-auto: het einde van een rampweekend voor beide coureurs.

 L0U8714

Onder de safety car bleek dat Gasly de topdrie volgde (maar had hij onder de safety car ingehaald?), met in zijn kielzog Marciello, Vandoorne, Rossi en Cecotto. Voor de titel zag het er goed uit voor Vandoorne, want Rossi moest minstens 8 punten méér scoren om de titelstrijd te verlengen tot na deze race.

Na het vertrek van de safety car volgde een race waarin verschillende auto's op verschillende momenten snel bleken, wat steeds nieuwe duels opleverde. In het begin was Gasly de man van het moment, maar zijn actie op Pic mislukte: hij vloog hoog over een kerb, waardoor hij juist drie plaatsen verloor. Pic was degene bij wie het tempo juist ontbrak: achter hem vormde zich een treintje met Marciello, Vandoorne, Gasly en Rossi, terwijl Stanaway een gat van twee seconden op Haryanto sloeg, die op diens beurt weer uitliep op de langzame Pic.

 L0U6123

In de achtste ronde moest de Fransman er eindelijk aan geloven: eerst ging Marciello aan hem voorbij, een paar bochten later volgde Vandoorne. Stanaway was intussen uitgelopen naar een voorsprong van drie seconden op Haryanto, die terugviel in de klauwen van Marciello en Vandoorne. Maar de Indonesiër wist de druk rondenlang te weerstaan en begon zelfs weer uit te lopen.

Nadat Pic van de baan afraakte en terugviel naar de tiende plaats, waren ook Gasly en Rossi 'bevrijd'. Met snelste ronden van de wedstrijd naderde Gasly nu rap op Marciello en Vandoorne, waarbij de laatste nu opeens in zijn spiegels moest kijken. Rossi liet een gat vallen en moest zijn plaats juist verdedigen ten opzichte van Nobuharu Matsushita.

 89P1227

En het jojo-effect was nog niet afgelopen, want de ogenschijnlijk onbedreigde winnaar viel nu ook terug! Binnen enkele ronden zat Haryanto op de versnellingsbak van Stanaway, met nog twee ronden te gaan. Toen zagen we het beeld van een zwaar gecrashte Johnny Cecotto: dat móest wel een safety car opleveren. Tegelijk plaatste Haryanto een aanval op Stanaway die hij leek te hebben volbracht vóórdat overal de SC-borden aanfloepten, al was het maar met een seconde verschil.

Stanaway pakte daarna onder de safety car de kop terug, overtuigd als hij was dat hij nog aan de leiding reed, maar Haryanto liet op het podium weten dat de wedstrijdleiding nog maar eens heel goed de beelden moet bestuderen. De uitslag is dus nog voorlopig, ook voor wat betreft de vijfde plaats van Gasly: naar hem loopt nog een onderzoek naar het inhalen onder de eerste safety car.

 L0U9047

Eén ding was wél duidelijk: Stoffel Vandoorne is de GP2-kampioen van 2015. Als gedoodverfde favoriet gaf hij niemand anders ook maar enige kans om aan de titel te denken. Het zou een schande zijn als de Belg door gebrek aan plaats volgend jaar geen F1 rijdt. Op grond van zijn prestaties van dit jaar verdient hij dat meer dan 100%.

UPDATE: na onderzoek door de wedstrijdleiding is Richie Stanaway anderhalf uur definitief tot winnaar uitgeroepen. Het bleek niet vast te stellen of Haryanto zijn inhaalactie had voltooid vóór het verschijnen van de 'safety car deployed'-boodschap. Het eigen initiatief van Stanaway om Haryanto onder de safety car terug in te halen, werd door de vingers gezien. Met dank aan Status-engineer Diederik Kinds voor de snelle update.

UPDATE 2: Pierre Gasly werd uiteindelijk niet bestraft voor inhalen onder de safety car. Dat gold wel voor Arthur Pic, die daardoor van de achtste naar de 13e plaats terugviel. Mitch Evans krijgt daardoor het laatste punt. Ook Sirotkin en Canamasas kregen deze straffen.

GP2, Sochi, race 2, 11 oktober 2015 (aangepast)

1. Richie Stanaway - Status – 21 ronden, 40'30"089
2. Rio Haryanto - Campos - 0"579
3. Raffaele Marciello - Trident - 1"293
4. Stoffel Vandoorne - ART - 2"045
5. Pierre Gasly - DAMS - 2"459
6. Alexander Rossi - Racing Engineering - 4"498
7. Nobuharu Matsushita - ART - 4"780
8. Mitch Evans - Russian Time - 5"390
9. Norman Nato - Arden - 5"796
10. Alex Lynn - DAMS - 6"923
11. Andre Negrao - Arden - 7"696
12. Artem Markelov - Russian Time - 7"825
13. Arthur Pic - Campos - 5"187 + 5"
14. Nicholas Latifi - MP - 11"954
15. Jordan King - Racing Engineering - 12"218
16. Dean Stoneman - Carlin - 13"749
17. Sergio Canamasas - Lazarus - 10"927 + 5"
18. Robert Visoiu - Rapax - 17"343
19. Nathanael Berthon - Lazarus - 19"467
20. Sergey Sirotkin - Rapax - 21"278 + 5"
21. Sean Gelael - Carlin - 1 ronde

Snelste ronde: Nathanael Berthon, 1'47"147

Uitgevallen
21e ronde - Johnny Cecotto
1e ronde - Rene Binder
1e ronde - Marlon Stockinger

Stand kampioenschap (aangepast)
1 en kampioen.Vandoorne 277,5; 2.Rossi 169,5; 3.Haryanto 126; 4.Sirotkin 121; 5.Lynn 90; 6.Evans 90; 7.Gasly 82; 8.Marciello 74; 9.Stanaway 60; 10.Pic 60.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet