GT

GT: Pole position voor Maximilian Buhk op Zandvoort

DSCN0795

Maximilian Buhk heeft op Zandvoort de pole position voor de Blancpain Sprint Series Qualifying Race verovert. De Bentley Team HTP-coureur bleef in de kwalificatie kampioenschapsleider Robin Frijns voor en loopt daardoor een punt in in de strijd om de titel. Frijns wist nog wel de tweede tijd neer te zetten waardoor hij vanmiddag vanaf de voorste startrij zal beginnen.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Co van der Gragt en Erik van der Schaaff


Vanaf het begin van de kwalificatie was het duidelijk dat het tussen Audi en Bentley ging. Jules Szymkowiak dook als eerste coureur dit weekeinde onder de 1 minuut 38 en zijn teamgenoot Vincent Abril sloot op 0,018s aan. Met nog vier minuten te gaan wist Belgian Audi Club Team WRT-coureur Christopher Mies de tijd van Szymkowiak te verbeteren en zette hij een 1:37.669 op de klokken.

Q2 was nog maar net begonnen toen Max van Splunteren de vangrail toucheerde en de Bentley Continental GT3 in de grindbak tot stilstand kwam. Het leverde de eerste rode vlag van de dag op. Na de herstart reageerde Frijns alert en zette hij al snel een tijd van 1:36.922 neer. Het bleek echter niet voldoende om als snelste coureur naar het derde en laatste deel van de sessie te gaan, want met nog vier minuten te gaan zette Siedler een tijd van 1:36.750 neer.

MG5D0073

In de afsluitende shoot-out voor de top acht was het Maximilian Buhk die het snelste was. De Duitser zette twee snelle tijden die allebei voldoende zouden zijn geweest voor de pole. Uiteindelijk was de 1:36.485 van de HTP-coureur die hem de pole position en het eerste punt opleverde. Frijns kwalificeerde zich als tweede, Thiim als derde.

MG5D0085

333

Jeroen Bleekemolen en Norbert Siedler starten met de Rinaldi Racing Ferrari 458 Italia GT3 als vierde, terwijl Nick Catsburg de Reiter Engineering Lamborhgini Gallardo R-EX op de zesde plaats kwalificeerde. Indy Dontje kwalificeerde de GT Russian Team Mercedes als tiende. Szymkowiak en Van Splunteren kwalificeerden zich als twaalfde, maar zullen vanwege een grid penalty als laatste starten.

MG5D0111

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet