GT

GT: Zonen DTM Legendes ADAC GT Masters kampioen. Titel voor Asch/Ludwig

Sebastian Asch/Luca Ludwig behaalden op Hockenheim met de Zakspeed SLS Mercedes AMG GT3 met een vijfde plek de ADAC GT Masters titel. Vooral in de beginfase werd de wedstrijd door twee langdurige safetycarfases gekenmerkt en leek nauwelijks op gang te komen. Pas na 23 minuten kon er serieus geracet worden.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 Asch Ludwig
Sebastian Asch en Luca Ludwig zijn met de Zakspeed SLS AMG Mercedes GT3 de nieuwe ADAC GT Masters kampioenen


Zonen DTM Legendes ADAC GT Masters kampioen
In de slotwedstrijd van de ADAC GT Masters hadden Sebastian Asch/Luca Ludwig aan een vijfde plek voldoende om de titel veilig te stellen. Vanwege het incident met Christian Engelhart in de eerste wedstrijd op zaterdag werd de Zakspeed SLS AMG Mercedes GT3 vandaag nog eens drie startplekken teruggezet. De finalewedstrijd van de ADAC GT Masters kende een tumultueze openingsfase waarin de safetycar meermaals in actie moest komen. Nadat het  in de ochtenduren geregend had kon er toch op een snel opdrogende baan gestart worden.

Direct bij de start was er een aanrijding tussen de KFZ Autoteile Audi R8 LMS Ultra van Marc Basseng en de MRS Nissan GTR van Florian Strauss. Basseng kon verder doorrijden maar was direct bij de herstart weer bij een aanrijding betrokken. Maar ook de Zuid Afrikaan Kelvin van der Linde(C.Abt Racing Audi R8 LMS Ultra) en Bentley-coureur Tom Dillmann vlogen in formatie van de baan.

Baumann Audi  1
Prachtig duel tussen Baumann en Sandström.

Na de eerste twee safetycarfases nam de Deen Niki Thiim(C.Abt Audi R8 LMS Ultra) de leiding gevolgd door de Callaway Corvette van Daniel Keilwitz, de Lambda Ford van Frank Kechele, de KFZ Audi R8 LMS Ultra van Frank Sandström, de Schuberth BMW Z4 GT3 R van Dominik Baumann en de SLS AMG Mercedes GT3 van Luca Ludwig.

Baumann Audi 2
De Schubert BMW Z4 GT3 en de kfzteile MS 24 Audi R8 LMS Ultra geven elkaar geen duimbreed toe.

Na een onderbreking van 23 minuten kon de wedstrijd weer hervat worden. Direct na de herstart zorgden de titelkandidaten Asch en Baumann voor voldoende spektakel. Vooral het duel met de KFZ Autoteile 24 Audi R8 LMS Ultra van Sandström was meer dan de moeite waard. Pas na enkele ronden slaagde titelkandidaat Baumann erin om de Audi te passeren. Na de reguliere stops nam Bruno Spengler de Schubert BMW Z4 GT3 over en probeerde meermaals vanuit derde stelling de Lambda Ford GT van Nico Verdonck te passeren maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Alleen een overwinning zou het team van Schubert de titel opleveren. Wel won men bij Schubert het teamklassement.

2014 Spengler Verdonck
Nico  Verdonck staat in de laatste ronde behoorlijk onder druk van Bruno Spengler maar werd knap tweede.

Achter de winnende C.Abt Racing Audi R8 LMS Ultra van de combinatie Nicki Thiim/Jordan Lee Pepper eindigde de Lamba Ford GT3 van Verdonck/Kechele verrassend als tweede. "Zonder safetycars had er zeker meer ingezeten" aldus Verdonck. De Schubert BMW Z4 GT3 van de combinatie Baumann/Spengler finishte als derde. Zowel Baumann als Spengler gaven werkelijk alles om de titel binnen te halen maar bij Zakspeed ging men met een vijfde plek voor Asch/Ludwig gewoon op safe. De Schütz Porsche 911 GT 3 R van Christian Engelhart viel al snel in de beginfase met een kapotte koeler uit. En daarmee gingen de titelkansen van Schütz Motorsport eveneens in rook op.

Thiim Pepper
Prachtige zege voor de C.Abt Racing Audi R8 LMS Ultra van Jordan Lee Pepper en Nicki Thiim.

Daardoor ontstond er aanvankelijk een virtueel puntenduel tussen de Schubert BMW Z4 GT3 en de Zakspeed SLS AMG Mercedes GT3. Kort voor het einde was er nog een derde neutralisatie toen Andreas Wirth en een andere deelnemer in de grindbak verdwenen.

"Dit is een pak van mijn hart en een grote opluchting na gisteren. Zo'n actie wil niemand hebben toch?" aldus Sebastian Asch. Voor de kersverse kampioenen werd het even spannend toen de Zakspeed SLS AMG Mercedes GT3 halverwege de wedstrijd door de Audi R8 LMS Ultra van de Zuid Afrikaan Kelvin van der Linde kortstondig getoucheerd werd. Gelukkig bleef het incident verder zonder gevolgen. Slechts 13 auto's reden de wedstrijd uit.

Twee generaties
Twee generaties autosportkampioenen!

Uitslag Provisional
1. Pepper / Thiim – C.Abt Racing Audi #2
2. Verdonck / Kechele – Lambda Ford #14
3. Spengler / Baumann – Schubert BMW #80
4. Dobitsch / Sandström – MS Racing Audi #100
5. Asch / Ludwig – Zakspeed SLS #21
6. Frey / Geipel – Yaco Audi #16
7. Wackerbauer / van der Linde – C.Abt Racing Audi #1
8. Stoll / Basseng – MS Racing Audi #24
9. Wirth / Keilwitz – Callaway Corvette #66
10. Barth / Lips – RWT Corvette #13
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet