NASCAR

NASCAR: Schitterende Xfinity-zege Regan Smith op de Monster Mile in Dover

Na een herstart in de 121e ronde pakte titelkandidaat Regan Smith de leiding in Dover en stond die niet meer af. Tevens was het zijn tweede seizoenszege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Regan Smith Dover
Mooie overtuigende zege van Regan Smith op de Monster Mile.


Schitterende Xfinity-zege Regan Smith in Dover
Op de Dover International Speedway pakte Regan Smith zijn tweede NASCAR Xfinity-zege dit seizoen en is weer terug in de titeljacht. De wedstrijd moest vanwege regen 31 minuten onderbroken worden.Bij de herstart in de 121e ronde moesten Kyle Busch, Denny Hamlin en Elliott Sadler er direct aan geloven. Tot halverwege de wedstrijd ondervond Smith behoorlijk wat druk van Denny Hamlin, maar kon dankzij het interne duel tussen de JGR-teamgenoten Hamlin en Busch afstand van zijn achtervolgers nemen.

Voor Smith betekende het zijn allereerste zege op de z.g. Monster Mile. Tevens betekende het zijn zesde NASCAR Xfinity voor het JR Motorsport team. Smith reed in Dover overigens voor de allereerste maal in zijn carriere aan de leiding. Hamlin eindigde op 0.703 secs. als tweede en Kyle Busch als derde. Busch reed overigens 110 ronden op kop. Ryan Blaney kwam in de Penske Ford Mustang als tweede over de streep.

Buescher Smith Dover
Gevecht tussen de titelkandidaten Chris Buescher en Regan Smith. Het oeroude duel Ford-Chevrolet.

Met een zesde plek klom Austin Dillon in de tussenstand van het kampioenschap naar de tweede plek en heeft nu 24 punten achterstand op Chris Buescher. Met zijn overwinning in Dover bezet Smith nu de derde plek. Smith maakte na een lekke band in het eerste wedstrjdgedeelte een formidable comeback.

Regan Smith: "Ik wist dat de auto snel was. Maar pas toen ik in clean air reed wist ik hoe snel die auto werkelijk was. Wij gingen van het staart van het veld naar de kop. Als we de komende weken nog één of twee overwinningen kunnen behalen dan weet ik nog niet wat er gaat gebeuren. Voor volgend seizoen ben ik alvast wat dingen aan het uitwerken."

Elliott Sadler komt volgend seizoen voor het team van JR Motorsports in de Xfinity-series uit. Sadler liet onder neutralisatie twee nieuwe banden monteren en verliet als de eerste de pitlane maar de regen was spelbreker. Anders had het ervoor Roush Fenway Racing iets anders uitgezien.

Elliott Sadler: "Met de regen heb ik nu nooit eens geluk. De bal valt voor mij altijd de verkeerde kant uit. En dit begon al tijdens de Daytona 500 in 2009. Smith lag dat jaar vijfde toen de wedstrijd vanwege regen werd onderbroken. Ook toen had hij goede kans om te winnen.

Een lekke band van Ty Dillon in de 24e ronde leverde een 28e plek algemeen op. Daardoor zakte Dillon in de tussenstand van het kampioenschap naar de vierde plek.

Regan Smith Victory Lane Dover
Regan Smith verrassend winnaar in Dover.


Uitslag
1. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
3. Kyle Busch Toyota 200 ronden
4. Ryan Blaney Ford 200 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
8. Chris Buescher Ford 200 ronden
9. Elliott Sadler Ford 200 ronden
10.Daniel Suarez Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet