Diversen

BTCC: Negen verschillende coureurs op podium in Silverstone

BTCCSIlverstone-2

Het British Touringcar Championship heeft zich tijdens het voorlaatste weekend van het seizoen van zijn beste kant laten zien. Op het korte, nationale circuit van Silverstone werden de negen podiumplekken verdeeld over negen verschillende coureurs en gaan niet minder dan vijf coureurs met een mathematische kans op de titel op pad richting Brands Hatch.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Race 1: Jackon domineert van pole-position
Dat Mat Jackson en het Motorbase team terug zijn was na de klinkende overwinning op Rockingham al bekend maar na een dominant optreden in de eerste race van het weekend begonnen zelfs de eerste "wat als Motorbase het hele seizoen had gereden?" vragen de kop op te steken. Het antwoord zullen we nooit weten maar in Race 1 liet de Ford Focus-coureur wel zien dat hij in grootse vorm verkeerd.

Jackson behield de leiding na de start en bouwde aan een voorsprong terwijl achter hem Gordon Shedden de handen vol had aan Andrew Jordan, Sam Tordoff en Dave Newsham. De leider in het kampioenschap kon niet verhinderen dat Jordan met zijn MG de tweede plek pakte maar hield wel een grote groep rijders aangevoerd door Tordoff en Newsham achter zich voor een cruciale plek op het podium.

Want waar Shedden in ieder geval nog beslag legde op de derde plaats kwam Colin Turkington niet verder dan de vijfde plaats, bleef Honda-teamgenoot Matt Neal steken op plek acht en strandde Jason Plato na een moeizame wedstrijd naast de baan. De huidige nummer twee van het kampioenschap kampte het hele weekend met motor-problemen en besloot na een dramatisch optreden in de openingsrace om van krachtbron te wisselen in de hoop dat het tij op het korte circuit van Silverstone zou keren.

Uitslag race 1
1. Mat Jackson Motorbase Ford 22 ronden
2. Andrew Jordan Triple 8 MG 2.138s
3. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 2.325s
4. Dave Newsham Power Maxed Chevrolet 2.665s
5. Colin Turkington Team BMR Volkswagen 2.848s
6. Aron Smith Team BMR Volkswagen 3.095s

BTCCsilverstone-3

Race 2: Priaulx pakt tweede overwinning van het seizoen

Het weekend van Andy Priaulx was tot de tweede race van het weekend nog niet om naar huis over te schrijven. Een kapotte roll-bar achter zorgde er in de kwalificatie voor dat de voormalig ETCC en WTCC kampioen geen tijd kon zetten in de kwalificatie waardoor de man uit Guernsey werd gedwongen om de eerste race op te offeren. De rondetijden in die eerste wedstrijd bepalen immers de startplek in race 2.

Het leverde Priaulx een derde plek op de grid op, achter Mat Jackson en Jack Goff. Die laatstgenoemde had de WSR BMW-coureur al in Copse Corner te pakken maar Jackson bleek een moeilijkere noot om te kraken. Ondanks het feit dat de Ford Focus de maximale succesballast van 75 kilogram aan boord had terwijl de BMW zo licht mogelijk was duurde het tot de achtste ronde voordat Priaulx er voorbij raakte, en zelfs dat was niet zonder controverse. Priaulx moest met vier wielen naast de baan bij de exit uit Copse om om Jackson heen te sturen, een actie die protesten van Motorbase's Dave Bartrum opleverde maar uiteindelijk niet berispt werd.

Priaulx kon na dat gevecht de wedstrijd binnen hengelen, zijn tweede overwinning van het seizoen, maar voor Mat Jackson zou de wedstrijd eindigen met een lekke band na gevechten met Jack Goff en Aron Smith. Goff en Smith zouden beslag leggen op de overige twee podiumplaatsen en bleven Gordon Shedden ruim voor. De kampioen van 2012 moest een titanenstrijd leveren met Matt Neal, Sam Tordoff en Jason Plato om de vierde plaats zeker te stellen waarbij de zevende plaats voor Plato betekende dat ook in deze wedstrijd Shedden een paar punten uitliep in het kampioenschap.

Uitslag race 2
1. Andy Priaulx WSR BMW 22 ronden
2. Jack Goff Triple 8 MG 1.802s
3. Aron Smith Team BMR Volkswagen 2.791s
4. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 7.547s
5. Matt Neal Team Dynamics Honda 7.803s
6 Sam Tordoff WSR BMW 7.962s

BTCC-silverstone-4

Race 3: Turkington houdt titelkansen overeind

Colin Turkington pakte de zege in de derde race van het weekend op Silverstone door in de openingsfase af te rekenen met James Cole en Rob Collard. De vierde zege van het seizoen zorgt ervoor dat regerend kampioen met nog 1 weekend te gaan nog altijd kans maakt op de BTCC titel.

Achter Turkington ging het gevecht om de tweede plaats lang tussen West Surrey Racing teamgenoten Sam Tordoff en Rob Collard. Collard bleek teamorders nodig te hebben om voorbij zijn jonge teamgenoot te komen en halverwege de race kwam het bericht blijkbaar binnen bij Tordoff die aan de kant ging om Collard de kans te gunnen Tarkington bij te halen.

Het bleek tevergeefs. Collard kon niet bij de ene Volkswagen komen terwijl de andere, in de vorm van Jason Plato opdoemde in Tordoff's spiegels. De tweevoudig kampioen maakte een teleurstellend weekend mee op Silverstone maar wilde dolgraag een paar extra punten pakken, punten die hij hard nodig heeft in het kampioenschap. Plato kwam echter tijd te kort om een echte aanval op zijn teamgenoot van vorig seizoen te plegen en moest genoegen nemen met de vierde plek, een plaatsje voor titelconcurrent Gordon Shedden.

Verreweg het meest indrukwekkend was de opmars van Mat Jackson. De winnaar van race 1 van het weekend moest achteraan starten na zijn lekke band in de tweede race maar finishte uiteindelijk als zevende. What if...

Uitslag race 3
1. Colin Turkington Team BMR Volkswagen 25 ronden
2. Rob Collard WSR BMW 2.117s
3. Sam Tordoff WSR BMW 2.387s
4. Jason Plato Team BMR Volkswagen 3.078s
5. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 3.497s
6. Matt Neal Team Dynamics Honda 3.908s

BTCCSilverstone-1

Gordon Shedden leidt nog altijd het kampioenschap, 24 punten voor op Jason Plato terwijl diens teamgenoot Colin Turkington opgeklommen is naar de derde plaats op dertig punten achterstand. Matt Neal volgt op vijf punten terwijl theoretisch gezien ook Andrew Jordan nog kampioen kan worden, al heeft de MG coureur wel een wonder nodig op Brands Hatch. De seizoensfinale vindt plaats op het Grand Prix circuit op 10 en 11 oktober.

Stand:
1. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 325
2. Jason Plato (Team BMR RCIB Insurance) 302
3. Colin Turkington (Team BMR RCIB Insurance) 293
4. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 288
5. Andrew Jordan (MG Triple Eight Racing) 261
6. Sam Tordoff (Team JCT600 with GardX) 256
7. Andy Priaulx (Team IHG Rewards Club ) 226*
8. Adam Morgan (WIX Racing) 226
9. Jack Goff (MG Triple Eight Racing) 207*
10. Rob Collard (Team JCT600 with GardX ) 205
11. Aron Smith (Team BMR RCIB Insurance) 177
12. Tom Ingram (Speedworks Motorsport) 156*
13. Mat Jackson (Motorbase Performance) 139
14. Rob Austin (Exocet AlcoSense) 120
15. Josh Cook (Power Maxed Racing) 87
16. Dave Newsham (Power Maxed Racing) 82
17. Aiden Moffat (Laser Tools Racing) 72
18. Martin Depper (Eurotech Racing) 52
19. Jeff Smith (Eurotech Racing ) 29
20. Hunter Abbott (Exocet Alcosense) 23
21. Warren Scott (Team BMR RCIB Insurance) 23
22. James Cole (Motorbase Performance) 24
23. Mike Bushell (AmDtuning.com) 14*
24. Nick Foster (Team IHG Rewards Club) 4
25. Barry Horne (Dextra Racing) 3
26. Robb Holland (Handy Motorsport ) 2
27. Simon Belcher (Handy Motorsport ) 1
28. Dan Welch (Welch Motorsport) 1
29. Kieran Gallagher (RCIB Insurance Racing) 1
30. Tony Gilham (RCIB Insurance Racing) 1

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet