NASCAR

NASCAR: Brandstoftekort Harvick bezorgt Matt Kenseth de overwinning in New Hampshire

Regerend kampioen Kevin Harvick domineerde vrijwel de gehele middag op Loudon maar viel twee ronden voor het einde zonder brandstof waarvan Matt Kenseth met een overwinning profiteerde. Kenseth is als eerste door naar de z.g. Contender Round.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Kenseth Kentucky 2 Verrassende overwinning voor Matt Kenseth die doorgaat naar de Contender Round.

Brandstoftekort Harvick bezorgt Matt Kenseth de overwinning in Kentucky
Van de 300 ronden tellende wedstrijd in New Hampshire reed regerend kampioen Kevin Harvick vrijwel 216 ronden onbedreigd aan de leiding. Twee ronden voor het einde sloeg het lot toe en JGR-coureur Matt Kenseth was de lachende derde. Wil Harvick zijn titelaspiraties levendig houden dan moet hij a.s. weekend op Dover winnen om zich voor "The Contender Round" te kwalificeren. Het is een baan waar hij overigens nog nooit gewonnen heeft.

JGR-coureur Matt Kenseth kwam in de 239e ronde voor de allerlaatste maal voor brandstof naar binnen en behaalde zijn 36e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Kenseth versloeg zijn JGR-teamgenoot Denny Hamlin met een voorsprong van 8.941 seconden. Hamlin kampte overigens met problemen aan zijn rechtervoorwiel.

Matt Kenseth: "Fantastisch om hier voor veel fans in New Hampshire te winnen. Wij beschikten over een goede auto. Kevin had kennelijk het gehele veld onder controle. Wij beschikten over een goede strategie en de nieuwe banden deden het beter dan wij verwacht hadden. Ik was in staat om voldoende druk op de ketel te zetten en uiteindelijk kwam hij tekort.

2015 Hamlin Kenseth
De JGR-Toyota's waren niet echt dominant maar beschikten over een uitstekende strategie en daarmee win je races.

Voor het team van Joe Gibbs Racing betekende dit de 13e seizoensoverwinning. In de afgelopen dertien wedstrijden won het team maar liefst tienmaal.Joey Logano eindigde als derde gevolgd door Greg Biffle, Carl Edwards, Jimmie Johnson, Jeff Gordon en Martin Truex Jr. Laatstgenoemde gaat overigens volgend jaar voor het team van Furniture Row met een Toyota uitkomen.

Kenseth's teamgenoot Denny Hamlin eindigde als tweede. Denny Hamlin: "Ik geloof niet dat wij vandaag over echt dominante auto's beschikten. Wij eindigden als 1-2. Maar ik geloof niet dat dit de gehele dag het geval was. Ik denk dat we met de strategieën wat geluk hadden en dat de kaarten onze kant uitvielen. De enige manier om aan de top te blijven is door niet stil te staan."

Voor zowel Dale Earnhardt Jr. als Kyle Busch werd het een teleurstellende dag. Earnhardt reed vrijwel de gehele dag in de Top 10 maar moest het twee ronden voor het einde eveneens zonder brandstof stellen. Kyle Busch werd in de 159e ronde het slachtoffer van een klapband en werd als 37e geklasseerd.

2015 Keselowski
Brad Keselowski kreeg na een herstart een penalty. Daarvoor kreeg hij zelfs steun van collega Greg Biffle, die het eveneens onterecht vond.

98 ronden voor het einde werd Danica Patrick het slachtoffer van een zware crash waarbij zij door David Ragan in de flank werd aangereden. Danica bleef ongedeerd en bevond zich op het moment van de crash in twaalfde positie.

Voor Jeff Gordon betekende de wedstrijd op New Hampshire zijn 789e achtereenvolgende NASCAR-start en heeft sinds zijn debuut in 1992 geen wedstrijd gemist. Daarmee verbeterde hij het record van huidig NASCAR Analyst Ricky Rudd.


2015 NHS
"Scenic picture'' van de baan in Loudon New Hampshire.
Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 300 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 300 ronden
3. Joey Logano Ford 300 ronden
4. Greg Biffle Ford 300 ronden
5. Carl Edwards Toyota 300 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 300 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 300 ronden
8. Martin Truex Jr. Chevrolet 300 ronden
9. Kasey Kahne Chevrolet 300 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 300 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet