Formule Renault 3.5

FR3.5: Rowland op haar na kampioen na zege in eerste race op Le Mans-Bugatti, De Vries 7e, Visser 14e

rowland

Oliver Rowland is op een punt na kampioen Formule Renault 3.5. De Brit won vanaf pole de eerste Formule Renault 3.5-race van dit weekend op het Bugatti-circuit van Le Mans. Zijn rivaal Matthieu Vaxivière werd tweede op de baan, maar kreeg 10 seconden straftijd omdat hij twee keer Egor Orudzhev van zich afhield door de Dunlop-chicane af te snijden. Daardoor viel hij terug naar de tiende plaats. Het ene punt dat de Fransman daarvoor kreeg, was net genoeg om hem nog wiskundige hoop op de titel te geven. Nyck de Vries reed een eenzame race naar de zevende plaats, Beitske Visser eindigde als 14e na als een van de weinige coureurs een inhaalactie tot een goed einde te brengen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Het Bugatti-circuit van Le Mans mag dan leuke MotoGP-wedstrijden opleveren, voor formuleauto's van het kaliber Formule Renault 3.5 is het baantje toch letterlijk te ondermaats. Dat bleek vanochtend al tijdens de kwalificatie, toen een regen aan 'track limits'-straffen werd uitgedeeld, en vanmiddag ook tijdens de eerste race van het weekend, die een doodsaaie optocht werd. Alleen Vaxivière slaagde erin in de openingsfase Egor Orudzhev te passeren, met een enigszins suspecte manoeuvre die (nog) niet werd bestraft, terwijl halverwege de wedstrijd Beitske Visser voorbij wist te gaan aan Marlon Stockinger. Dat waren de enige inhaalacties van de hele wedstrijd.

Even leek het na vijf ronden nog spannend te worden toen Oliver Rowland – aan de leiding na zijn derde pole op rij – onder druk kwam te staan van Matthieu Vaxivière, de enige coureur die de Brit nog van de titel kon afhouden. Rowland had in die fase last van overstuur, waardoor Vaxivière uiterst dicht op de versnellingsbak van de Fortec-auto kon kruipen. Tot een geslaagde actie kwam het niet. In plaats daarvan raakte de Fransman een stuk voorvleugel kwijt tegen de achterband van Rowland, die gelukkig voor de Engelsman standhield. Vaxivière viel daarna terug in de klauwen van het groepje dat bestond uit Orudzhev, Dillmann en Stoneman.

orudzhev

Diverse keren tijdens de race waren coureurs opnieuw naast de baan geraakt op het Mickey Mouse-baantje, maar de wedstrijdleiding had besloten om dat niet te bestraffen omdat niemand er voordeel van had. Een uitzondering was Vaxivière, die eerst de zwartwitte waarschuwingsvlag kreeg en daarna daadwerkelijk een tijdstraf van 10 seconden. Het was op zichzelf begrijpelijk. Twee keer zette Orudzhev zijn auto naast die van de Fransman en twee keer sneed Vaxivière daarop de Dunlop-chicane af om de Rus voor te blijven. De tweede plaats op de baan werd daardoor een tiende plaats in de uitslag. Orudzhev en Dillmann schoven op naar de podiumplaatsen.

Op dat moment lag Rowland al vier seconden voor, op weg naar zijn zevende overwinning van het seizoen. Nog niet naar de titel, want het ene punt van Vaxivière was net genoeg om de Lotus-coureur nog een theoretische kans op het kampioenschap te geven. Als er iemand echter de titel verdient, dan is het Rowland wel – met voorsprong de beste coureur in dit kampioenschap en een coureur die zowel op als naast de baan een verrijking zou zijn voor de Formule 1.

stoneman2

Nyck de Vries behoorde tot de ruime meerderheid van coureurs die hun ronden volmaakten in de positie die ze na de start veroverden: de Friese DAMS-coureur werd zevende. Beitske Visser wist wél een plaats goed te maken, ten koste van Marlon Stockinger, maar omdat ze als laatste was gestart na een spin in de kwalificatie, wist ze desondanks niet verder te komen dan de 14e plaats.

FR3.5, Le Mans-Bugatti, race 1, 26 september 2015

1. Oliver Rowland - Fortec – 30 ronden, 1'21"002
2. Egor Orudzhev - Arden - 4"226
3. Tom Dillmann - Carlin - 4"983
4. Dean Stoneman - DAMS - 5"360
5. Aurelien Panis - Tech 1 - 6"026
6. Yu Kanamaru - Pons - 7"028
7. Nyck de Vries - DAMS - 8"374
8. Roy Nissany - Tech 1 - 10"030
9. Tio Ellinas - Strakka - 11"984
10. Matthieu Vaxivière - Lotus - 12"958 *
11. Gustav Malja - Strakka - 16"168
12. André Negrão - Draco - 17"352
13. Jazeman Jaafar - Fortec - 22"753
14. Beitske Visser - AVF - 25"299
15. Marlon Stockinger – Lotus – 26"405
16. Sean Gelael - Carlin - 39"440
17. Nikita Zlobin - Pons - 38"886

Snelste ronde: Matthieu Vaxiviere, 1'23"413

Uitgevallen
20e ronde - Nicholas Latifi
16e ronde - Alfonso Celis

* 10 seconden tijdstraf
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet