NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint 1e Chase-wedstrijd op Chicagoland. Spanning tussen Harvick en Johnson naar kookpunt

Na een neutralisatie met nog vijf ronden te gaan besloot Denny Hamlin op advies van zijn crewchief Dave Rogers niet voor vers rubber naar binnen te komen. Het bleek de winnende move te zijn. Harvick versloeg zijn JGR-teammaat Carl Edwards met een voorsprong van 0.963 secs. De spanning tussen Kevin Harvick en Jimmie Johnson is tot het kookpunt opgelopen nadat Harvick het slachtoffer werd van een aanrijding.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Race Chicagoland
Start van de wedstrijd op Chicagoland met Logano en Harvick op kop.


Denny Hamlin wint eerste Chasewedstrijd op Chicagoland. Spanning tussen Harvick en Johnson naar kookpunt
Direct na de herstart in de 263e ronde zag Denny Hamlin een opening in Turn 1 en greep definitief de leiding. Hamlin was als 29e gestart en spinde al in de tweede wedstrijdronde waardoor hij op een ronde achterstand kwam. Pas bij een neutralisatie in de 129e ronde kwam de JGR-coureur pas weer in dezelfde ronde als zijn concurrenten.

Denny Hamlin: "Gelukkig dat er in de 122e ronde een neutralisatie voor debris was zodat ik weer de aansluiting kon vinden. Wij beschikten over een snelle auto en dit was het belangrijkste. Ik ben er erg trots op. De pitcrew verrichtte werkelijk fenomenaal werk en wij kijken nu al uit naar de volgende wedstrijd."Voor Hamlin betekende het zijn eerste overwinning op Chicagoland en de tweede dit seizoen. De No 11 JGR Toyota maakt nu de sprong van de Challenger Round naar de Contender Round.

Harvick gestrand
Door het incident met Jimmie Johnson staat Harvick nu als laatste in de puntenstand.


Incident Johnson Harvick
Regerend kampioen Kevin Harvick had wat minder geluk. Harvick die graag de JGR-Toyota's de grond in had willen boren werd bij een herstart in de 135e ronde het slachtoffer van een touché van Jimmie Johnson waarbij Harvick een lekke linke achterband opliep.

Kevin Harvick: " Evenals de No 22 Joey Logano en de No 48 Jimmie Johnson had ik een goede herstart. Ik hield gewoon mijn lijn vast toen de No 48 tegen mijn deur ramde. Dat was het dan wel."Johnson had een simpele verklaring voor het incident. " Hij kneep me gewoon af en ik moest terug op de baan komen. Het verschilde niet van andere situaties die ik ooit op de baan heb meegemaakt. Maar vanuit Kevin's optiek wil je je tegenstander een mindere hoek geven, daardoor moet je liften.Dit is Ok maar ik moest ook terug op de baan komen en ging naar de binnenkant en toen reden we deur-aan-deur. Toen ik terug was in de "groove" reden we deur tegen deur, band tegen band."

Op dit moment staat Harvick in de Chase stand als laatste genoteerd. Wil Harvick in "The Chase" progressie maken dan moet hij gewoon één van de volgende twee wedstrijden winnen. Vorig jaar bevond hij zich in een soortgelijke positie op Phoenix maar pakte op Homestead toch de titel.

Harvick: "Wij kunnen overal winnen. Hier hadden we het zeker kunnen doen. Een paar dagen tot je zelf komen en dan weer terug naar Victory Lane. Eigenlijk hetzelfde als vorig jaar." Harvick werd als 42e geklasseerd. Na de wedstrijd wilde Harvick Johnson een stomp in de maag verkopen maar Harvick's manager kwam tussenbeide waarop Johnson het overbekende vingertje opstak.

Johnson: "Ik ben verbaasd dat hij die mening heeft. Hopelijk wil hij in de toekomst toch met mij praten."Kurt Busch bleef evenals Hamlin op oude banden doorgaan. Voor de allerlaatste neutralisatie in de 263e ronde reed Busch nog aan de leiding maar viel na de herstart naar de derde plek terug.

Hamburger
En dan krijg je als winnaar een gezonde hamburger.............

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
2. Carl Edwards Toyota 267 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
4. Ryan Newman Chevrolet 267 ronden
5. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
6. Joey Logano Ford 267 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
8. Brad Keselowski Ford 267 ronden
9. Kyle Busch Toyota 267 ronden
10. Aric Almirola Ford 267 ronden

Denny Hamlin Winnaar
Mooie wedstrijd van Denny Hamlin op Chicagoland.

Stand Chase naar de Cup
1. M.Kenseth, 2,052; 2. D.Hamlin, 2,050; 3. C.Edwards, 2,049; 4. Ky.Busch, 2,049; 5. Ku.Busch, 2,048; 6. J.Logano, 2,048; 7. J.Johnson, 2,045; 8. R.Newman, 2,040; 9. B.Keselowski, 2,039; 10. D.Earnhardt Jr., 2,038; 11. M.Truex Jr., 2,035; 12. J.Gordon, 2,031; 13. J.McMurray, 2,028; 14. P.Menard, 2,027; 15. C.Bowyer, 2,025; 16. K.Harvick, 2,009.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet