GT

GT: Blancpain Endurance Series titel voor Nissan GT Academy Team RJN-coureurs

VSA BES NUR15 GR8R6517

Alex Buncombe, Wolfgang Reip en Katsumasa Chiyo zijn de nieuwe kampioenen in de Blancpain Endurance Series. Het Nissan GT Academy Team RJN-trio finishte op de Nürburgring als derde in de laatste race van het seizoen, maar wist daarmee voldoende punten te scoren om de leiding over te nemen van Audi-coureurs Frank Stippler en Stéphane Ortelli. Kevin Estre, Rob Bell en Shane van Gisbergen wonnen de race voor Von Ryan Racing.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency, Marcel ten Caat

De Nissan GT-R NISMO GT3s van Nissan GT Academy Team RJN en Always Evolving Motorsport domineerden het grootste deel van de laatste race van het seizoen in de Duitse Eifel. Craig Dolby pakte vrijwel direct de leiding en reed vervolgens snel weg bij zijn achtervolgers. Na 10 ronden was het verschil tussen de leider en de op de tweede plaats liggende GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracán GT3 al ruim negen seconden.

VSA BES NUR15 GR8R59381
De uiteindelijke winnaars zitten hier nog niet eens in de top 20

Helaas voor Dolby ging vervolgens Garry Kondakov met de AF Corse Ferrari 458 Italia GT3 van de baan in de NGK-Schikane. De marshals kregen de auto zelfs met hulp van een takelwagen niet direct uit de grindbak, waarna de wedstrijdleiding de safety car naar buiten stuurde. Bij de herstart ging het voor meerdere auto's mis. Harry Tincknell crashte zijn Nissan GT-R NISMO GT3 tegen de pitmuur, terwijl Alvaro Parente (McLaren) in het grind tot stilstand kwam na geraakt te zijn door de ROWE Racing Mercedes van Nico Bastian.

Na de eerste ronde pit stops viel de Always Evolving Motorsport Nissan terug naar de vijfde plaats, achter de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra van Robin Frijns. Sean Walkinshaw wist echter Frijns te passeren en zette vervolgens de achtervolging in op de van pole vertrokken Lamborghini. Vooraan was het de Nissan met nummer 23 die op kop lag na de pit stops.

VSA BES NUR15 GR8R5589
Sterk optreden van Dolby, Plowman en Walkinshaw in de Always Evolving Nissan

De onderlinge verschillen verdwenen weer nadat Harold Primat in zijn laatste race als coureur van de baan ging en in de vangrail klapte. De safety car kwam weer naar buiten en liet in eerste instantie de leidende Nissan doorrijden. Dit werd snel gecorrigeerd, maar zorgde wel voor enige vertraging. Nadat de leiders de pits hadden opgezocht lag Yelmer Buurman even aan kop en in gevecht met Maxime Soulet.

Met nog 54 minuten te gaan ging de Audi van Ortelli en Stippler in de rondte in de eerste bocht. De leider in de race was op dat moment Kevin Estre in de Von Ryan Racing McLaren 650S GT3, die dankzij een perfect uitgevoerde strategie de leiding wist over te nemen. Terwijl de titelkandidaten Steven Kane en Alex Buncombe de strijd met elkaar aangingen liep de Fransman verder uit.

VSA BES NUR15 GR8R6410
Tweede overwinning voor McLaren in de Blancpain Endurance Series

In de slotfase passeerde Kane Buncombe, maar er was contact tussen de beide auto's. De Bentley-coureur moest zijn positie teruggeven, maar niet veel later wist Kane toch de tweede plaats over te nemen. Laurens Vanthoor zorgde nog voor angstige minuten bij Nissan toen hij het gat naar Buncombe dicht reed, maar de Belg kwam niet meer voorbij de Nissan GT-R NISMO GT3. Na drie uur kwam Buncombe achter Estre en Kane als derde over de streep en behaalde hij daarmee de titel, in het eerste jaar dat Nissan aan de Pro Cup deelneemt.

Vanthoor werd met de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra vierde, wat voor het team van Vincent Vosse genoeg was om de Blancpain Endurance Series Pro Cup voor teams te winnen. Hoewel Vanthoor en Frijns naast de Endurance-titel grepen, staat het tweetal nog altijd aan de leiding in de Blancpain GT Series en de Blancpain Sprint Series.

MTC 8297
Dusseldorp was vooraf titelkandidaat, maar kon vandaag geen vuist maken

Stef Dusseldorp was een van de titelkandidaten, maar kwam er tijdens de drie uur durende race niet aan te pas. Teamgenoot Nico Bastian raakte in de Yokohama-S de Von Ryan Racing McLaren 650S GT3 van Alvaro Parente. Bastian moest met een lekke band terug naar de pits en kreeg vervolgens ook nog een drive-through, die Dusseldorp moest uitdienen. Later was Dusseldorp nog betrokken bij de crash van Primat. De wedstrijdleiding legde na afloop van de race een drive-through op, die werd omgezet in een tijdstraf van 30 seconden.

Yelmer Buurman eindigde als negende algemeen. Jeroen Mul werd met de Lamborghini als 13e geklasseerd, Indy Dontje met de GT Russian Team Mercedes 20e. Max Koebolt en Pieter Schothorst werden met hun Audi 27e, ondanks verwoede pogingen van teamgenoot Bottemanne om in de slotfase een straf te krijgen door het in de weg rijden bij Kane en Buncombe.

VSA BES NUR15 GR8R6393
AKKA ASP pakte de titel bij de teams in de Am Cup

In Pro-Am-klasse ging de overwinning naar de Jaguar van Emil Frey Racing, net voor de AF Corse Ferrari van Adrien de Leener en Cedric Sbirrazzuoli. Nadat het Zwitserse team dit jaar voor het eerst een race probleemloos uit wist te rijden, kwam vandaag de eerste overwinning voor het privéproject, tot grote vreugde van coureurs en de monteurs. AKKA ASP pakte de titel in de Am Cup, de titel bij de coureurs ging naar Team Parker Racing coureurs Ian Loggie en Julian Westwood.


Uitslag race Blancpain Endurance Series Nürburgring:
1. Van Gisbergen/Bell/Estre, McLaren 650S GT3, 88 ronden
2. Smith/Meyrick/Kane, Bentley Continental GT3, +14.183
3. Chiyo/Reip/Buncombe, Nissan GT-R NISMO GT3, +19.161
4. Vernay/Frijns/Vanthoor, Audi R8 LMS ultra, +19.650
5. Soucek/Soulet/Buhk, Bentley Continental GT3, +33.393
6. Zaugg/Venturini/Bortolotti, Lamborghini Huracán GT3, +37.386
7. Molina/Guilvert/Mies, Audi R8 LMS ultra, +38.612
8. Walkinshaw/Plowman/Dolby, Nissan GT-R NISMO GT3, +45.368
9. Haupt/Al Faisal/Buurman, Mercedes SLS AMG GT3, +58.884
13. Palmer/Mul/Babini, Lamborghini Huracán GT3, +1:27.352
19. Bastian/Dusseldorp/Juncadella, Mercedes SLS AMG GT3, +1:44.170
20. Karachev/Waszek/Dontje, Mercedes SLS AMG GT3, +1:52.225
27. Koebolt/Bottemanne/Schothorst, Audi R8 LMS ultra, + 1 ronde

VSA BES NUR15 GR8R61171
Auf Wiedersehen Nürburgring! Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet