Supercar Challenge

Supercar Challenge: Engelse overwinning van Martin Short en Richard Neary

hoofdfoto

Zondagmiddag werd het een onverwachte Engelse overwinning voor Martin Short en Richard Neary in de Supersport-divisie. In de race was de kopgroep - net als op zaterdag - weer heel erg aan elkaar gewaagd en leverden ze een geweldige strijd. In de Sport-divisie trok Wiebe Wytzes met zijn Renault Clio 3 aan het langste eind en maakte hij het kampioenschap alleen maar spannender.

Tekst en foto's: Supercar Challenge

brands hatch-4


De start was om kwart voor twee, twintig minuten eerder dan het programma aangaf vanwege de regen die werd verwacht. Die bleek uiteindelijk keurig voorbij te gaan aan het gebied waar het circuit ligt. Na twee opwarmrondes was Bob Herber met de Mercedes C63 als eerste weg. Het leek een herhaling te worden van de start van de dag ervoor. Herber werd gevolgd door de BMW E92 M3 van Koen Bogaerts en de BMW Z4 van Eric van den Munckhof. Al in de tweede ronde stopte de KTM X-Bow van Mezquita/Weishaupt in Druids, zocht hij de pits op en kon hij uiteindelijk toch nog op een dertiende plaats in de Supersport-divisie eindigen.

brands hatch-3

In de hard met elkaar vechtende kopgroep van vijf auto's, ging Ruud Olij voorbij aan Eric van den Munckhof en Michael Verhagen passeerde Bas Schouten. Niels Kool (Renault Clio) probeerde de Peugeot RCZ te passeren van Chris Voet, maar dat lukte niet helemaal en hij belandde rechtdoor in het grind. Daar bleef hij even stilstaan, maar gelukkig kon hij toch weer verder en eindigde uiteindelijk op een zesde plaats in de Sport-divisie.

brands hatch-8

Het gat tussen de inmiddels vier vooraan rijdende auto's, werd steeds groter en de race kwam in een iets rustiger vaarwater. Tijdens de pit window gaf Bas Schouten het stuur over aan Philippe Bonneel (EMG-BMW E92 M3) en kregen ze nog vijf seconden tijdstraf te verwerken vanwege het niet respecteren van de track limits. Dit gold ook voor Luuk van Loon/Jan van der Kooi (Lotus Exige), die een goede race reden. Achter het BMW geweld wisten ze de vijfde plaats te bemachtigen!

brands hatch-6

Uiteindelijk toch pech voor Bob Herber. In de 22e ronde zocht hij de pits op om er niet meer vandaan te komen. Jammer, want de Mercedes presteerde dit weekend heel goed in de Supersport-divisie. Daarna leek de race een beetje een optocht te worden, maar het venijn zat hem in de staart. In de dertigste ronde ging Martin Short (BMW M3 V8) voorbij aan Eric van de Munckhof (BMW Z4), die vrij makkelijk aan de leiding ging. Short bleef gasgeven, hij wilde in zijn thuisland graag de overwinning pakken. En dat deed-ie!

brands hatch-1

In de 32e ronde passeerde Marth de Graaf ook nog even Pieter van Soelen en daarmee wist de combinatie De Groot/de Graaf een podiumplaats te veroveren. Er werd nog even kritisch geluisterd naar het geluid dat hun BMW 132 GTR produceerde vanwege een kapotte uitlaat, maar dat mocht de pret niet drukken: een derde plaats! De Seats eindigden net achter de BMW 's. De Borst/De Kleijn op de achtste plaats gevolgd door Ferry Monster Autosport-teamgenoot Dennis Houweling op de negende positie. Daarachter eindigde op de twaalfde plaats Adriaenssens/Meulders met de oudere, maar niet veel minder snelle Seat Leon Supercopa.

brands hatch-7

De Sport-divisie werd een overwinning voor Wiebe Wytzes, die met twee Sport-divisie overwinningen een grandioos weekend meemaakte. Tweede werd Stan van Oord met de Renault Clio en derde de Peugeot RCZ van Voet/van den Broeck. Carlijn Bergsma reed met haar Lotus Exige een beetje een beetje eenzame race, na haar tweede plaats van zaterdag. Zij moest uiteindelijk de Renault Clio's voor zich dulden van Niels Kool, Marco Poland en Rob Nieman.

brands hatch-5

brands hatch-2

Om kwart voor drie werd Martin Short als racewinnaar afgevlagd en kon iedereen op tijd de tenten gaan afbreken, om vervolgens de tocht naar de ferryboot te beginnen. Het was weer een geslaagd weekend op het mooie Brands Hatch-circuit in Engeland! Volgend jaar weer?

brands hatch-9

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet