WTCC

WTCC: Honda-thuiszege in Japan dankzij Tiago Monteiro, WK-punten voor Coronel

150913 WTCC R2 Monteiro podium
Winst voor Honda in eigen land dankzij Tiago Monteiro

Voor eigen publiek op de Twin Ring Motegi behaalde Tiago Monteiro met zijn Honda Civic WTCC de overwinning in de tweede WTCC-race van het weekeinde. Voor de Portugees was het de tweede overwinning van het seizoen. Achter hem eindigde de Fransman Hugo Valente in de Campos-Chevrolet na een sterk optreden tweede, voor Rob Huff in de Lada. Tom Coronel wist in ieder geval een paar WK-punten te scoren met zijn achtste plaats, terwijl Nicky Catsburg niet kon profiteren van zijn positie op de eerste startrij: evenals in de eerste race moest de rijder uit Voorthuizen voortijdig de strijd staken. Ditmaal was een defecte stuurbekrachtiging de oorzaak van uitval.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

150913 WTCC R2 Start
Monteiro stormt bij de start naar voren, ten koste van Valente en Catsburg


Catsburg moet bij de start heel wat terrein prijsgeven, terwijl Monteiro naar voren stoomt. Hij leidt voor Valente, Muller, Ma, Tarquini, Lopez en Catsburg. Voor WK-leider López daarentegen is de race snel ten einde: een lekke linker voorband maakt een voortijdig einde aan zijn ambities. De Argentijn brengt zijn auto naar de pits en houdt het voor gezien. Michelisz passeert in de tweede ronde Chilton als de Brit een fout maakt en neemt daarmee de tiende plaats over. De volgorde. Monteiro voor Valente, Muller, Tarquini, Ma, Huff, Loeb, Catsburg, Lapierre en Michelisz. Tom Coronel rijdt achter zijn teamgenoot Chilton op de twaalfde plaats.

150913 WTCC R1 coll Ma Tar
Botsing tussen Tarquini en Ma

Muller zet Valente onder druk in de strijd om de tweede plaats, maar Valente verdedigt zijn positie met alle middelen. Daardoor kunnen ook Ma en Tarquini aansluiten, maar in de vierde ronde komt het tot een botsing tussen de Chinees en de Italiaan. Ma gaat daardoor wijd en belandt in de grindbak. Huff profiteert daarvan onmiddellijk en neemt de vierde plaats over, voor Tarquini en Loeb. Ook Catsburg haalt Ma in en is daarmee zevende. Chilton passeert Lapierre en neemt zo de tiende positie over, Coronel blijft op de twaalfde plaats. Catsburg is ondertussen gestrand en moet daarmee zijn tweede uitvalbeurt van het weekeinde laten noteren.

De wedstrijdleiding onderzoekt de botsing tussen Tarquini en Ma, terwijl ook Muller een probleem heeft: de linker bevestiging van de motorkap van zijn C-Elysée is losgeraakt en de Fransman krijgt daarvoor een waarschuwing. Muller rijdt aan het eind van de zesde ronde de pits in, waarmee Huff de derde plaats erft. Zijn plezier daarover duurt echter niet lang, want in de achtste ronde komt Huff zwaar onder druk van Tarquini, terwijl ook Loeb zich met het duel bemoeit en vlot Tarquini inhaalt. Michelisz moet ondertussen de strijd staken: hij parkeert zijn auto met een defect in de pits. Coronel is achtste, achter zijn ROAL-teamgenoot Chilton.

De volgende ronden staan voornamelijk in het teken van het duel tussen Huff en Loeb om de derde plaats. De Fransman onderneemt meerdere pogingen, maar verliest uiteindelijk zelf in de laatste ronde zijn vierde plek aan Tarquini. Monteiro behaalt zijn tweede overwinning van het seizoen, voor Valente en Huff. Loeb verslaat in de sprint vanuit de laatste bocht naar de finish Tarquini met een marge van 0,09 seconde. De Italiaan wordt vijfde, voor Ma, Chilton, Coronel, Lapierre en D'Aste.

150913 WTCC R2 privateerspodium Het podium bij de 'Yokohama Independents' met vlnr Chilton, Valente en Coronel

Uitslag:
1. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 13 r.
2. Hugo Valente (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 9,222
3. Rob Huff (GBr), Lada Vesta, op 10,938
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 11,703
5. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 11,792
6. Ma Qing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 12,894
7. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 17,474
8. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet