WTCC

WTCC: En weer wint López, Catsburg en Coronel voortijdig uit de race

150913 WTCC R1 Start
Direct na de start passeert López Michelisz en rijdt vervolgens naar de overwinning

Op het circuit van Motegi behaalde Citroën-rijder José-María López zijn zevende overwinning in het WTCC. Net na de start passeerde de Argentijn pole-sitter Norbert Michelisz in de Zengö-Honda en reed vervolgens onbedreigd de zege naar huis, waarmee hij zijn voorsprong als leider in de WK-stand verder vergrootte. Honda-rijders Michelisz en Tarquini eindigde als tweede en derde, voor de Citroëns van Ma, Muller, Loeb en Bennani. Voor de twee Nederlanders in het veld was er niet te halen: Catsburg en Coronel vielen beide voortijdig uit.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


Tiago Monteiro en Nicky Catsburg staan vanwege motorwissels na de ongevallen in Vila Real helemaal achteraan. Norbert Michelisz profiteert van zijn derde WTCC-pole uit zijn loopbaan en neemt de leiding, maar López komt nog beter weg en neemt de kop over. Daarachter de twee Honda's van Michelisz en Tarquini. Achter de Honda's laat Ma nauwelijks ruimte voor Loeb, maar de Fransman weet zijn Citroën nog net op te vangen. Dat geldt niet voor Nicky Catsburg, die bij het aanremmen van de eerste bocht zonder inwerking van buiten in de rondte gaat. Na de eerste ronde leidt López voor Michelisz, Tarquini, Muller, Ma, Loeb, Bennani, Valante. Coronel rijdt op de twaalfde plaats. Catsburg rijdt de pits in en moet de strijd staken.

150913 WTCC R1 Coronel Tom Coronel haalde de eindstreep niet

In de derde ronde passeert Monteiro achtereenvolgens Coronel en Nicolas Lapierre. Even later is ook Lada-debutant Lapierre voorbij onze landgenoot, die een halve ronde later zijn rempunt mist en achterwaarts de grindbak in zeilt. Het grind remt goed, zodat Coronel nauwelijks nog snelheid heeft als hij met de achterkant van zijn auto de bandenstapels raakt. De schade is dus gering, maar de race is voor hem uiteraard ten einde. In de vijfde ronde raakt Tom Chilton op dezelfde plek als daarvoor Coronel van de baan, op exact identieke wijze: de kerbstone geraakt, gespind en achterwaarts de grindbak in. Ook voor Coronels teamgenoot is de wedstrijd daarmee over.

Vooraan gebeurt er niet teveel. López verdedigt zonder problemen zijn eerste plaats. Michelisz houdt het verschil net binnen een seconde en heeft zelf een voorsprong van acht tienden op Tarquini, die op zijn beurt weer 2,8 seconde voor Muller rijdt. Rob Huff is inmiddels opgeklommen naar de negende plaats, terwijl ook Monteiro vanaf de laatste startplaats in de zesde ronde als tiende weer in de punten rijdt. Daarachter rijden Lapierre en Demoustier op de plaatsen elf en twaalf.

In de zevende ronde is er een duel tussen Huff en Monteiro om de negende plaats. Aan het eind van de achtste ronde wordt de auto van Coronel in de pits afgeleverd, waar toch de achterkant en met name de uitlaat enigszins beschadigd blijken te zijn. Op de plaatsen vijf en zes komen Ma en Loeb dichter en dichter bij merkgenoot Muller. In de negende ronde maakt Muller een fout en Ma plaatst de aanval, maar nog zonder resultaat. Een bocht later is Ma er dankzij een gewaagde uitremactie wel voorbij. Iets verderop verliest Monteiro zijn negende plaats aan Valente, maar herstelt snel weer de rangorde. Veel meer actie zit er dan ook niet in en zo wint López voor Michelisz, Tarquini, Ma, Muller, Loeb, Bennani, Huff, Monteiro en Valente.

150913 WTCC PodiumR1 Podium na race 1 met vlnr Michelisz, López en Tarquini

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 13 r.
2. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 3,081
3. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 4,314
4. Ma Qing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 10,421
5. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 11,812
6. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 12,108
7. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 14,677
8. Rob Huff (GBr), Lada Vesta, op 22,108
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet