Formule Renault 3.5

Formula Renault 3.5: Oliver Rowland wint overtuigend de sprintrace op de Nürburgring

rowland-race1

Niemand was opgewassen tegen Oliver Rowland die de eerste sprintrace op de Nürburgring overtuigend op zijn naam schreef. Alweer de zesde overwinning voor de Engelsman die zijn voorsprong voor de titel zag oplopen tot 49 punten op directe concurrent Matthieu Vaxiviere, die buiten de podiumplaatsen viel. Een hele mooie wedstrijd voor Nyck de Vries, die uiteindelijk maar een dikke seconde tekort kwam op de Fortec coureur. Jazeman Jaafar reed onder hevige druk van Vaxiviere naar de laatste podiumplaats.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Titelkandidaat Oliver Rowland, 26 punten voorsprong op concurrent Matthieu Vaxiviere, reed in de kwalificatie naar zijn vierde poleposition dit seizoen. Nyck de Vries pakte de tweede snelste tijd maar kreeg twee plaatsen straf vanwege zijn aandeel in de crash met Bruno Bonifacio op Silverstone vorige week. De Cyprioot Tio Ellinas startte nu vanaf de eerste rij met op de derde positie de Fransman Tom Dillmann. Lotus rijder Vaxiviere stelde teleur in de kwalificatie moest vanaf de vijfde plek vertrekken. Beitske Visser ging als twaalfde van start. De door Lotus aan de kant gezette Meindert van Buuren jr. kwam op de Nürburgring niet aan de start.

Rowland had een superstart en had na de eerste bocht gelijk zes wagenlengtes voorsprong. Daarachter had Nyck de Vries een wereldstart en pakte binnendoor gelijk twee plaatsen bij het uitremmen voor de eerste bocht. In het gedrang kwamen Roy Nissany en Dean Stoneman met elkaar in contact. Beide rijders moesten de pits opzoeken voor nieuwe vleugels maar moesten later opgeven.

Oliver Rowland was de snelste van het veld en reed overtuigend van al zijn concurrenten weg. Ook Nyck de Vries had op de tweede positie geen problemen en reed in niemandsland zijn rondjes. Daarachter was er wel strijd tussen derde man Jaafar en Vaxiviere. Nicholas Latifi ging veel te hard de eerste bocht in en kwam vast te zitten in het grind. Ondanks de gele vlaggen minderde Bonafacio geen snelheid en schoot langs Latifi rechtdoor en toucheerde zacht de bandenstapels. De wedstrijdleiding reageerde gelijk met het inzetten van de safety car. Weg mooie voorsprong voor koploper Rowland en daar achter rijdende De Vries.

Na de herstart pakte Rowland meteen weer voorsprong met daarachter een prima oplettende De Vries die een puike race reed en goed in zijn ritme zat. Onze landgenoot liep zelfs in op de Engelsman maar kwam uiteindelijk 1.239 seconde te kort na de finish. Jaafar ging als derde over de streep ondanks een flink aandringende Vaxiviere, die weer kostbare punten verloor op Rowland en zijn achterstand zag oplopen tot 49 punten. Beitske Visser verloor in de slotfase een paar plaatsen en eindigde als 16de.

podium-race1

Uitslag sprintrace:
1. Oliver Rowland (Fortec Motorsports)
2. Nyck de Vries (DAMS) +1.239
3. Jazeman Jaafar (Fortec Motorsport) +10.690
4. Matthieu Vaxiviere (Lotus) +11.264
5. Tom Dillmann (Carlin) +12.635
6. Tio Ellinas (Strakka Racing) +13.540
7. Pietro Fantin (Int. Draco acing) +14.986
8. Gustav Malja (Strakka Racing) +16.188
9. Egor Orudzhev (Arden Motorsport) +20.440
10. Alfonso Celis Jr. (AVF) +26.499
16.Beitske Visser (AVF) +44.832

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet