WTCC

WTCC: Michelisz op pole voor race 1, Catsburg voor race 2

150912 WTCC Quali Michelisz
Michelisz-san was de snelste in de kwalificatie op Motegi.

Nadat de afgelopen weken, gevoed door het Duitse vakblad 'Sport Auto', al geruchten de ronde deden over een mogelijk voortijdig einde aan het WTCC-programma van Honda (waarvoor het team JAS dan als compensatie een GT3-versie van de NSX zou ontwikkelen), kwamen de Japanse auto's tijdens de Japanse ronde van het WTCC op het circuit van Motegi voorlopig uitstekend uit de verf. Natuurlijk helpt ook het feit dat de Citroëns in Japan als enige met het maximale handicapgewicht van 60 kg rijden. Voor de rest nemen we de resultaten maar zoals ze zijn. Feit is in ieder geval dat er voor het eerst sinds de race op het Golden Port-circuit van afgelopen najaar eens geen Citroën op pole-position staat. Met een nagenoeg perfecte ronde verzekerde Zengö-Honda-rijder Norbert Michelisz, kortgeleden getrouwd, zich van de pole-position, voor de Citroëns van López, Loeb, Bennani en Ma. Nicky Catsburg reed in de Lada de tiende tijd en start daarmee vanaf de pole-position in de tweede race. Voor Tom Coronel liep de kwalificatie teleurstellend: de coureur in de DHL-ROAL-Chevrolet kwam niet verder dan de 15e plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

150912 WTCC Quali Coronel
Tom Coronel had last van onderstuur en moest genoegen nemen met de 15e startplaats

In de eerste heat reed José-María López met 1:55,929 minuten de snelste tijd, gevolgd door merkgenoot Ma. Degenen die niet doorgingen naar Q2 waren Huff, Demoustier, Coronel, Filippi en D'Aste. Tom Coronel, eerder op de dag in de vrije training nog vijfde, klaagde tijdens zijn tweede kwalificatierun over teveel onderstuur, maar nadat hij weer de pits in gekomen was om de afstelling van zijn Chevrolet te laten veranderen, bleef er niet genoeg tijd meer over om nog een derde poging te ondernemen om zijn rondetijd en daarmee zijn positie te verbeteren. Zo kon hij zijn zelf gestelde doel van het bereiken van de top twaalf en daarmee het doorgaan naar Q2 niet realiseren en moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de 15e startplaats. Ook Nicolas Lapierre, die voorafgaand aan de race in Japan Jaap van Lagen verving, kon niet echt potten breken: de Fransman kwalificeerde zich als elfde.

150912 WTCC Quali Catsburg Pole voor race 2: Nicky Catsburg

In de tweede kwalificatieheat realiseerde Norbert Michelisz in de slotfase enigszins verrassend de snelste tijd en ging daarmee door naar de derde sessie, net als Citroën-fabrieksrijders López, Loeb en Ma en Mehdi Benanni in de Sébastien Loeb Racing-Citroën. Honda-fabrieksrijder Gabriele Tarquini, snelste in de drie trainingsessies in Montegi voorafgaand aan de kwalificatie, kwam ditmaal niet verder dan de zesde tijd, terwijl zijn teamgenoot Tiago Monteiro zich als achtste kwalificeerde. Nicky Catsburg behaalde als tiende de pole-position voor de tweede race.

In Q3 was Bennani de eerste die een tijd mocht neerzetten, die echter werd verbeterd door López en Loeb. Ma bleef echter achter Bennani, maar het was Michelisz die als laatste de baan op ging en vervolgens de pole voor zich opeiste, de eerste WTCC-pole-position voor Honda sinds de race op Suzuka in 2013.

150912 WTCC Quali Lopez
López was de best geklasseerde Citroën-rijder als tweede

Uitslag:
1. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 1:55,596
2. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 1:55,676
3. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:55,804
4. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, 1:55,835
5. Ma Qing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, 1:56,038
6. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC
7. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC
8. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC
10. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta
15. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet