GT

GT: Ferrari en McLaren winnen tijdens GT Open races op Spa

hi 418 3015 14 027

Afgelopen weekeinde werd op het circuit van Spa-Francorchamps de vijfde ronde van het International GT Open kampioenschap gehouden. Was het twee weken geleden tijdens de Grand Prix van België nog stralend weer in de Ardennen, dit weekeinde werden de teams geconfronteerd met slecht weer tijdens de races. AF Corse en Teo Martín Motorsport pakten de overwinningen in twee incidentrijke wedstrijden.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

Regen zorgt voor chaos in race 1
Pasin Lathouras en Michele Rugolo wonnen de eerste race op zaterdag, nadat regen halverwege de wedstrijd voor chaos zorgde. De Italiaanse coureur vertrok van pole-position, maar verloor de leiding direct aan de McLaren 650S GT3 van McLaren-fabriekscoureur Rob Bell. De door Teo Martín Motorsport ingeschreven McLaren liep snel uit en Bell kon zonder problemen het stuur overdragen aan teamgenoot Andrew Watson. Net nadat Watson, op slicks, de pits uitreed begon het te regenen en de Brit werd door de verraderlijke omstandigheden verrast in Eau Rouge. Watson verloor de controle over het stuur en klapte op de Raidillon de muur in.

hi 416 3015 09 277 Pasin Lathouras en Michele Rugolo wonnen mede dankzij fouten van de concurrentie

De crash van de McLaren leverde een safety car op, waarna de meeste teams de pits indoken voor regenbanden. Aston Martin Brussels-coureur Tim Verbergt was de eerste coureur op regenbanden en nam de leiding over, voor Pasin Lathouras en Salih Yoluc. Lang kon Yoluc niet genieten van de derde plaats, net na de herstart ging de TF Sport-coureur in de rondte. Vooraan wist Pasin Lathouras het gat naar Verbergt dicht te rijden en in de 23e ronde pakte de Thaise coureur de leiding. Een ronde later moest Verbergt ook Parente en Giammaria voorbij laten gaan, maar de Belg kon in de laatste ronde van de race toch nog de derde plaats pakken nadat Giammaria ineens snelheid verloor.

1. AF Corse (Lathouras/Rugolo) Ferrari, 27 ronden
2. Teo Martín Motorsport (Ramos/Parente) McLaren, + 1.421
3. Aston Martin Brussels (Verbergt/Schmetz) Aston Martin, + 10.079
4. AF Corse (Perez Companc/Giammaria) Ferrari, + 11.105
5. Villorba Corse (Balzan/Benucci) Ferrari, + 25.782
6. Radical Sportscars (Abbott) Radical, + 30.163

McLaren wint tweede race
De start van de tweede race was op een gedeeltelijk nat circuit. Alvaro Parente pakte bij de start de leiding, voor de AF Corse Ferrari van Rafaele Giammaria, de gerepareerde McLaren van Andrew Watson en de Aston Martin van Tim Verbergt. Giammaria viel echter kort na de start terug, terwijl teamgenoot en winnaar van race 1 Pasin Lathouras in Blanchimont van de baan ging en daarbij buiten de top vijf viel. Na drie ronden lag Parente al tien seconden voor teamgenoot Watson en Verbergt.

hi 418 3015 14 107
Alvaro Parente en Miguel Ramos domineerden de tweede race op Spa-Francorchamps

Na de pit stops, deze keer zonder regen, lag Miguel Ramos aan de leiding, gevolgd door teamgenoot Rob Bell en Ezequiel Perez Companc. Ramos kon aan de kop van het veld rustig doorrijden en in de slotfase, toen de omstandigheden weer verslechterden van het gas af zonder in de problemen te komen. Achter hem vochten Perez-Companc en Bell voor de tweede plaats, waarbij de twee elkaar drie ronden voor het einde raakten en de Argentijn in de rondte ging. Bell kreeg na afloop 40 seconden straf en viel terug naar de vijfde plaats, de tweede plaats ging naar de Aston Martin van Michael Schmetz en Tim Verbergt, voor de AF Corse Ferrari van Lathouras en Rugolo.

1. Teo Martín Motorsport (Ramos/Parente) McLaren, 21 ronden
2. Aston Martin Brussels (Verbergt/Schmetz) Aston Martin, + 1.591
3. AF Corse (Lathouras/Rugolo) Ferrari, + 6.676
4. AF Corse (Perez Companc/Giammaria) Ferrari, + 36.703
5. Teo Martín Motorsport (Ramos/Parente) McLaren, + 40.629
6. Villorba Corse (Balzan/Benucci) Ferrari, + 41.331

hi 416 3015 09 205
Tim Verbergt en Michael Schmetz kwamen met hun Aston twee keer op het podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet