Diversen

BTCC: Shedden terug aan de top op Rockingham

publiek btcc

Gordon Shedden heeft op het circuit van Rockingham de leiding in het BTCC-kampioenschap weer overgenomen. De Honda-coureur won een wedstrijd, net als Mat Jackson en Jason Plato maar profiteerde van pech bij Plato in de eerste race om weer bovenaan het klassement te komen.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

BTCCRockingham2


Race 1: Jackson wint met een lekke band
Sinds de terugkeer van Motorbase in het BTCC is de Ford Focus van Mat Jackson nooit ver van de kop van het veld verwijderd. Die terugkeer werd op Rockingham bekroond met de pole-position en een overwinning in de eerste wedstrijd.

Die overwinning leek al na een goede start en een paar sterke ronden al in de tas maar Jackson, al jarenlang een vaste waarde voorin in het BTCC veld, begon aan het einde van de race te klagen over zijn Ford.

Jackson bleek een langzaam leeglopende band te hebben en terwijl hij voorzichtig probeerde de overwinning binnen te halen en had het team alle vingers gekruist. Gordon Shedden kwam nog bijzonder dichtbij maar strandde op iets meer dan een seconde op de finish. En de lekke band bij Mat Jackson? Honderd meter na de finish gaf de band de geest.

Jason Plato was de grootste verliezer in de openingsfase van de wedstrijd toen hij geraakt werd door een slecht startende Tom Ingram. Ingram was na een dramatische eerste paar bochten in gevecht met Josh Cook toen hij een tik kreeg en zo in de zijkant van de BMR Volkswagen van de kampioenschapsleider schoof. Een gebroken ophanging bij Plato was het gevolg en hoewel hij na reparaties de race kon vervolgen was een goed resultaat weg.

Plato's teamgenoot Aron Smith finishte als derde in een relatief eenzame race vlak voor Jack Goff, Tom Ingram en Andrew Jordan terwijl kampioenschapskandidaten Colin Turkington en Matt Neal zevende en achtste werden.

Uitslag Race 1
1. Mat Jackson Motorbase Ford 16 ronden
2. Gordon Shedden Dynamics Honda 1.832s
3. Aron Smith Team BMR Volkswagen 3.686s
4. Jack Goff Triple 8 MG 4.317s
5. Tom Ingram Speedworks Toyota 14.622s
6. Andrew Jordan Triple 8 MG 17.285s

sheddon

Race 2: Shedden, voor Jackson maar Cook steelt de show
Gordon Shedden won de tweede wedstrijd op Rockingham na een relatief makkelijke wedstrijd voor Mat Jackson. Daarmee verruilden de twee BTCC-veteranen hun posities van de eerste wedstrijd.

BTCCRockingham3

Daarachter was het echter Josh Cook in de PowerMaxed Chevrolet die de wedstrijd dicteerde. Als veertiende gestart kwam Cook al na de eerste ronde door als negende maar daar zou niet bij blijven. Cook, die dit seizoen debuteert in het BTCC, elke ronde een paar plaatsen op en lag na zeven ronden racen al vierde door Jack Goff in de MG te passeren.

Derde lag Adam Morgan in de Mercedes. Ook hij bleek niet sneller dan Cook en dus duelleerden de twee geel-zwarte machines op het circuit van Rockingham om de laatste plaats op het podium. Een aantal keer probeerde Cook het maar de weg werd elke keer geblokkeerd door Morgan. Er was een briljante actie buitenom in de Brook Chicane in de laatste ronde voor nodig maar uiteindelijk pakte Cook wel de derde plaats, zijn eerste beker in het BTCC.

Matt Neal finishte de tweede race sterk als vijfde, vlak voor Rob Austin die vlak voor het evenement nog bekend maakte dat hij na dit seizoen de Audi verruilt voor een andere auto.

Als twaalfde gestart maar zevende aan het einde van de race was Jason Plato die niet kon verhinderen dat Shedden uitliep in het kampioenschap maar wel wat punten scoorde.

Uitslag race 2
1. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 16 ronden
2. Mat Jackson Motorbase Ford 2.778s
3. Josh Cook Power Maxed Chevrolet 5.185s
4. Adam Morgan Ciceley Racing Mercedes 5.434s
5. Matt Neal Team Dynamics Honda 6.765s
6. Rob Austin Rob Austin Racing Audi 7.203s

BTCCRockingham4

Race 3: Nummer 93 voor Plato
De derde race van het weekend werd gewonnen door Jason Plato die als vierde mocht starten nadat de top tien van de tweede race in omgekeerde volgorde op de grid stond. Makkelijk had de Volkswagen man het niet want hij moest de hele wedstrijd vechten met Tom Ingram.

Ingram had de beste start maar kreeg na een halve ronde al Jason Plato op de achterbumper. Daarmee leek het een kwestie van tijd te zijn voordat de coureur die in zijn BTCC-loopbaan 92 overwinningen pakte, er voorbij zou komen maar zo makkelijk bleek het niet. Tot twee keer toe probeerde Plato het door bij het aanremmen van de hairpin de Toyota Avensis een klein zetje te geven. Ingram bleek echter bestand tegen deze druk en dus moest Plato iets anders proberen. De beslissende actie kwam in Deene Corner waar Plato de hele race ongelofelijk laat kon remmen en zo de leiding pakte.

Deze koppositie gaf hij niet meer uit handen waardoor hij niet alleen zijn 93e overwinning pakte, een nieuw record, maar Gordon Shedden in het kampioenschap tot op 6 punten naderde. Shedden zou in deze race, gehinderd door 75kg ballast niet verder komen dan de zevende plaats.

Voor Tom Ingram was er ondanks een gemiste overwinning wel blijdschap want net als voor Josh Cook eerder betekende dit resultaat zijn eerste podium in het BTCC.

Colin Turkington finishte vlak achter Ingram als derde met Matt Neal, Sam Tordoff en Aron Smith op meer dan twee seconden achterstand. Daarmee redde Tordoff nog een paar punten in wat verder een moeizaam weekend was voor het WSR BMW team

Uitslag Race 3
1. Jason Plato Team BMR Volkswagen 19 ronden
2. Tom Ingram Speedworks Toyota 1.234s
3. Colin Turkington Team BMR Volkswagen 1.871s
4. Matt Neal Team Dynamics Honda 4.838s
5. Sam Tordoff WSR BMW 5.264s
6. Aron Smith Team BMR Volkswagen 5.830s

BTCCRockingham1

Stand
1. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 286
2. Jason Plato (Team BMR RCIB Insurance) 280
3. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 259
4. Colin Turkington (Team BMR RCIB Insurance) 253
5. Andrew Jordan (MG Triple Eight Racing) 240
6. Sam Tordoff (Team JCT600 with GardX) 225
7. Adam Morgan (WIX Racing) 208
8. Andy Priaulx (Team IHG Rewards Club) 205*
9. Jack Goff (MG Triple Eight Racing) 190*
10. Rob Collard (Team JCT600 with GardX) 171
11. Aron Smith (Team BMR RCIB Insurance) 152
12. Tom Ingram (Speedworks Motorsport) 140*
13. Rob Austin (Exocet AlcoSense) 115
14. Mat Jackson (Motorbase Performance) 105
15. Josh Cook (Power Maxed Racing) 83
16. Dave Newsham (Power Maxed Racing) 69
17. Aiden Moffat (Laser Tools Racing) 63
18. Martin Depper (Eurotech Racing) 46
19. Jeff Smith (Eurotech Racing) 29
20. Hunter Abbott (Exocet Alcosense) 23

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet