VLN

VLN: Schitterende zege voor Yelmer Buurman bij VLN seizoenshoogtepunt

Yelmer Buurman heeft samen met Hubert Haupt, Abdualaziz Bin Turku Al Faisal met een Black Falcon SLS AMG Mercedes GT3 het VLN seizoenshoogtepunt op zijn naam geschreven. Exact na 6.u03.37.322 kwam Yelmer bij de Opel 6H ADAC Ruhr Pokal Rennen als eerste over de streep.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN

VLN Podium
Prachtig Nordschleife resultaat voor Yelmer Buurman met het team van Black Falcon.


Schitterende zege voor Yelmer Buurman bij VLN seizoenshoogtepunt
Op de 24.358 km. lange Nordschleife inclusief "kurzanbindung" kwamen de Black Falcon rijders na 41 ronden net iets te kort om de magische 1000 KM grens te doorbreken. Zij legden binnen 41 ronden een afstand van 998.678 km af. In 2010 werden er exact 1023.50 km afgelegd. Wisselvallige weersomstandigheden waren er verantwoordelijk voor dat het VLN lange-afstandsrecord niet doorbroken werd. Bij de finish bedroeg de voorsprong van de Black Falcon SLS AMG GT3 Mercedes ruim 1.28.870 op de Falken Porsche GT 3 R van Wolf Henzler en Alexandre Imperatori. De Busch Audi R8 LMS Ultra van de combinatie Marc Basseng, Mark en Dennis Busch eindigde als derde.

Pole voor Lexus RC F GT3
Voor de eerste maal stond de Lexus RC F GT3 van de combinatie Dominik Farnbacher, Mario Farnbacher en Hiroki Yoshimoto op pole. Regenachtige weersomstandigheden kort voor de start zorgden ervoor dat de wedstrijd in een soort bandenloterij ontaardde. Door met handgesneden slicks van start te gaan verknalde het team alle kansen, eerst viel men ver terug en in de 25e ronde viel men ten slotte uit.Hoewel de baan snel opdroogde konden een aantal teams door de verkeerde bandenkeuze hun achterstand niet meer goedmaken, ook al was de wedstrijdafstand ditmaal met 50% verlengd. De beide SLS AMG GT3's van Black Falcon en ROWE Racing opteerden op het juiste moment voor slicks en lagen na vijf ronden in eerste en tweede stelling. Vaak bedroeg het verschil tussen beide auto's zelfs minder dan een seconde. In de 23e ronde viel de ROWE Racing SLS AMG GT3 van Klaus Graf en Christian Hohenadel met problemen aan de wielophanging uit. Daarna had de Black Falcon SLS AMG GT3 eigenlijk vrij baan.


VLN Black Falcon
De Black Falcon SLS AMG GT3 vliegt naar de overwinning.

Hubert Haupt: "Van buiten zag het er misschien gemakkelijk uit maar het was een behoorlijk zware wedstrijd. Gedurende mijn stint was ik rondenlang met de ROWE Mercedes in gevecht verwikkeld. Het was wel spannend maar ik heb er ook van genoten. Met mijn allereerste VLN-overwinning ben ik enorm blij"

Eigenlijk behoorde de Falken Porsche in de openingsfase eveneens tot de verliezers maar op het einde zat er toch een verdiende plek voor ze in."Wolf Henzler: "Gedurende de eerste rondes was het extreem glad. Maar plotseling merkte ik dat de banden temperatuur opbouwden waardoor ik kon pushen. Wij hadden een succesvolle inhaalwedstrijd en zijn met de tweede plek erg tevreden. Ook de Busch tweeling was met de derde plek enorm tevreden. "Na een 16e startplek en een verknalde openingsfase doet een derde plek ons alle eer aan. Een fijn gevoel om eindelijk weer eens op het podium te staan."

Pech voor de combinatie Abbelen/Schmitz/Huisman in de Frikadelli Porsche 911 GT3 R. In de allerlaatste ronde was Klaus Abbelen bij een aanrijding betrokken en zag een potentiele derde plek in rook opgaan. Zij werden nog als zevende geklasseerd. Op de vierde en vijfde plek waren voor de SLS AMG GT3 bolides weggelegd. Maro Engel en Nico Bastian eindigden als vierde terwijl het Haribo-exemplaar van de combinatie Uwe Alzen, Mike Stursberg, Marco Holzer de vijfde plek voor zich opeiste. De Walkenhorst BMW Z4 GT3 van Michaela Cerruti/Felipe Fernandez Laser/David Jahn en Victor Bouveng werd als zesde geklasseerd. De Black Falcon Team MDM Friction Porsche van Manuel Mezger en "Gerwin" eindigde als 8e. Met een tiende plek behaalde de SCGO03 van de Scuderia Glickenhaus het allereerste VLN-succes. Het team pakte een klasse-overwinning in de SPX-klasse.

VLN-1441485853
Het regende gelukkig alleen maar bij de startfase.

In de Opel OPC Cup ging de klasse-overwinning voor de vierde maal naar de Opel Astra van de combinatie Luostarinen/Fritsche/Fritsche. Maar er was ook een klasse-overwinning weggelegd voor de Opel Manta van de combinatie Olaf Beckmann/Peter Hass/Volker Strycek. Zoals bekend heeft de Manta op de Nordschleife een hele cultstatus verworven. Enkele weken geleden nog bij een aanrijding betrokken maar nu weer volledig hersteld. Van de 6 Uurswedstrijd was Opel immers hoofdsponsor.

Uitslag
1 #2 Haupt / Bin Turki Al Faisal / Christodoulou / Buurman (Mercedes-Benz SLS AMG GT3)
2. #4 Henzler / Imperatori (Porsche 911 997 GT3 R) +1:28.870
3. #44 Busch / Busch / Basseng (Audi R8 LMS ultra) +3:18.556
4. #9 Bastian / Engel (Mercedes-Benz SLS AMG GT3) +4:23.849
5. #8 Alzen / Holzer / Stursberg (Mercedes-Benz SLS AMG GT3) +5:48.129
6. #36 Cerruti / Laser / Jahn / Bouveng (BMW Z4 GT3) +7:43.696
7. #30 Abbelen / Schmitz / Huisman (Porsche GT3 R) -1 Rd.
8. #58 Metzger / 'Gerwin' (Porsche 911 GT3 Cup) -1 Rd.
9. #112 Hennerici / Menzel (Porsche 911 GT3 Cup) -1 Rd.
10. #701 Mailleux / Simonsen / Laser / Mutsch (Scuderia Cameron Glickenhaus SCG003C) -1 ronde

VLN SCG004 6U
Eindelijk een eerste succes voor Glickenhaus.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet