IndyCar

Indycar: Power verprutst Montoya’s titelkansen. Scott Dixon op gelijk aantal punten kampioen in Sonoma

Een dramatische finale in Sonoma bezorgde Scott Dixon zijn vierde Indycar-kampioenschap en bezorgde het team van Chip Ganassi de 100e Indycar-overwinning. Qua puntenstand eindigden Dixon en Montoya gelijk met 556 punten. Met drie overwinningen viel de titelstrijd in het voordeel van Scott Dixon uit. Montoya won slechts twee wedstrijden maar was ontzettend constant qua punten. Na een touché met teamgenoot Will Power eindigde Montoya als zesde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Dixon actie 2
Scott Dixon op weg naar zijn vierde Indycar-titel en de 100e Indycar-overwinning voor Chip Ganassi.


Power verprutst Montoya's titelkansen. Scott Dixon op gelijk aantal punten kampioen in Sonoma
Vanaf een negende startplek stelde Scott Dixon met drie overwinningen zijn vierde Indycar titel veilig. Dixon won in Long Beach, Texas en Sonoma. Montoya won in St. Petersburg en de Indy 500. Vanaf de eerste wedstrijd in St. Petersburg heeft Montoya de tussenstand van het kampioenschap aangevoerd. Voorafgaande aan de wedstrijd in St. Petersburg had Montoya een voorsprong van 34 punten op Graham Rahal en 47 op Scott Dixon.De geschiedenis herhaalt zich want in 1999 won Montoya zijn eerste titel eveneens op een tie-breaker. Sam Hornish Jr. won in 2006 de Indycar-titel op identieke wijze van Dan Wheldon.

2015 Felicitaites
Dixon ontvangt de felicitaties van zijn Ganassi-teamgenoten.

Scott Dixon: " Er was één kleine kans waar ik op hoopte. Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Dit seizoen hadden wij enkele grote wedstrijden maar dit was de hoofdprijs. De auto was erg goed maar dit weet je pas in de eerste ronde. Daar kwam het eigenlijk op aan. Je hoopt alleen maar je best te kunnen doen en dit is het dan. Gelukkig vielen de kaarten onze kant uit."2012 Indycar-kampioen Ryan Hunter Reay eindigde op 6.11.15 secs. achterstand als tweede. Hunter Reay won tweemaal en eindigde in de laatste vier wedstrijden tweemaal in de Top 10.

Dixon Kamp
Dixon neemt de felicitaties van zijn vrouw Emma in ontvangst. Een voormalig wielrenster.

Voor Ganassi was het een topwedstrijd want Charlie Kimball en Tony Kanaan eindigden resp. als derde en vierde. Sebastian Saavedra reed 12 ronden aan de leiding maar kwam niet verder dan een dertiende plek."Mijn teamgenoten waren fenomenaal. Ze hebben mij het gehele jaar geholpen. Samen hebben wij gewonnen. Niemand kan dit in zijn eentje bereiken. En daarvoor wil ik ook iedereen bedanken" aldus Dixon.

Uittredend kampioen Will Power eindigde als zevende. Power reed 26 ronden aan de leiding en eindigde als derde in het kampioenschap. Tijdens de kwalificaties wist hij het baanrecord op Sonoma scherper te stellen. Voor Graham Rahal betekende een vierde plek in de eindstand zijn beste kampioenschapsresultaat. Helio Castroneves sloot 2015 als vijfde in de eindstand af. Juan Pablo Montoya: " We hadden een fantastisch seizoen maar een teleurstellende finale. Gedurende het seizoen konden wij op veel dingen trots zijn. Zeker omdat we Roger Penske weer een Indy 500 trofee konden bezorgen. Vandaag hebben wij de titel cadeau gegeven maar we zullen nog sterker terugkomen. Ik kijk er nu al naar uit." Bij een incident tussen Will Power en Josef Newgarden beschadigde Penske-teamgenoot Power Montoya's achtervleugel waardoor er niet meer dan een zesde plek inzat.

2015 Montoya
Montoya viste voor de titel toch achter het net.


Teameigenaar Chip Ganassi: "Dixon is de coureur van deze generatie. De resultaten zeggen genoeg. Een kwaliteitsmens die je in je organisatie wilt hebben. Zowel op als buiten het circuit beschikt hij over het volledige pakket."

1 min stilte
Eén minuut stilte voor Justin.

Justin Wilson herdacht
Voorafgaande aan de start van de wedstrijd op Sonoma werd Justin Wilson op indrukwekkende wijze herdacht. Amerikaanse en Britse vlaggen hingen halfstok boven het circuit en gedurende de opwarmrondes. showde de digitale display van alle auto's 25. Justin's broer Stefan: "Moeilijk om hier naar te kijken met de wetenschap dat er geen fantastische herinneringen meer zullen komen."

Arie
Een overbekende pace-chauffeur die geen nadere introductie behoeft.

Wilson's plaatsvervanger Oriol Servia eindigde als twaalfde. "Wij hadden beter willen eindigen. Als de laatste neutralisatie er niet geweest was dan was ik zeker vijfde of zesde geworden. Erg trots op dit team. Zeker vanwege de inspanningen die iedereen geleverd heeft. Als je bedenkt dat wij vorige week Justin Wilson verloren en iedereen zich op een resultaat focuste waar wij trots op hadden kunnen zijn. Wij hebben werkelijk alles gegeven. Ik hoop dat hij van boven genoten heeft. Voor iedereen die hem gekend heeft laat hij een behoorlijk gat achter. Ik hoop dat dit voor ons allemaal een beetje inspireert om een beter mens te worden."

25 Wilson
Gone but not forgotten.


Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Ryan Hunter Reay Dallara Chevrolet 85 ronden
3. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 85 ronden
5. Ryan Briscoe Dallara Honda 85 ronden
6. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 85 ronden
7. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
8. Takuma Sata Dallara Honda 85 ronden
9. Rodolfo Gonzales Dallara Honda 85 ronden
10. Mikhail Aleshin Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet