Diversen

BTCC: Kampioenschapsstrijd wagenwijd open na knokpartij op Knockhill

BTCCKnockhill1

Rob Collard, Gordon Shedden en Matt Neal hebben afgelopen weekend tijdens het zevende BTCC-evenement van het seizoen de overwinningen verdeeld. Op het Schotse circuit van Knockhill bleek opnieuw dat de strijd om s'werelds meest felbevochten toerwagentitel wagenwijd open ligt. Zo verliet klassementsleider Jason Plato Schotland zonder ook maar een podiumplaats en zijn er nog altijd zeven coureurs die een realistische kans op het kampioenschap maken.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

BTCCKnockhill5


Race 1: Collard profiteert van bandenslijtage Mat Jackson
De eerste wedstrijd van het weekend zou een bijzonder spectaculaire strijd tussen drie teamgenoten laten zien. West Surrey Racing BMW-coureurs Rob Collard, Sam Tordoff en Andy Priaulx vochten meteen na de start van de race een bikkelhard gevecht uit om de leiding. Contact werd er hier niet geschuwd waarbij met name Tordoff tot buiten de top vijf zou terugvallen.

Het gevecht zorgde ervoor dat Mat Jackson, gewapend met de teruggekeerde Motorbase Ford Focus en de zachte compound Dunlop-rubber, de leiding kon pakken. Jackson, een specialist in het maximale uit de zachte band halen, wist meteen een gat te slaan naar de concurrentie.
Lang kon de Ford-coureur niet genieten van zijn voorsprong want Priaulx en Collard, gestart op de hardere compound, bleken halverwege de race over veel meer snelheid te beschikken en begonnen de leidende positie te bedreigen.

Jackson verdedigde uit alle macht en wist Priaulx keer op keer de pas af te snijden. De voormalig Europees en Wereldkampioen leek gefrustreerd te raken achter de Ford Focus, een gevoel wat alleen maar vergroot werd toen Collard zijn teamgenoot voorbij stak en de tweede plek overnam.

BTCCKnockhill2

Even leek het erop alsof Jackson ook de tweede BMW-concurrent voor zou blijven maar in de negentiende ronde wist Collard voorbij Jackson te komen.
Collard, al twee keer eerder de beste dit seizoen zou niet meer omkijken en won de eerste wedstrijd van het weekend met een kleine voorsprong op Jackson, die op zijn beurt net Priaulx wist voor te blijven.

Jason Plato liet zich na een slechte kwalificatie express terugzakken tijdens de opwarmronde om zichzelf vrijbaan te geven om een goede rondetijd te noteren. Die rondetijd bleek genoeg voor de achtste plek op de grid voor race 2 maar punten zaten er niet in met deze tactiek.

Uitslag race 1
1.Rob Collard WSR BMW 25 ronden
2.Mat Jackson Motorbase Ford +1.720s
3.Andy Priaulx WSR BMW +1.891s
4.Sam Tordoff WSR BMW +2.734s
5.Gordon Shedden Team Dynamics Honda +7.890s
6.Matt Neal Team Dynamics Honda +7.925s

BTCCKnockhill3

Race 2: Shedden wint op thuiscircuit
Gordon Shedden wist een relatief kalme tweede race van het weekend op Knockhill te winnen en gaf daarmee het thuispubliek wat te juichen. Shedden komt immers uit de buurt van het circuit en zijn vrouw is de managing director van Knockhill.

Mat Jackson was opnieuw de coureur die de touwtjes na de start in handen leek te hebben maar al snel bleek dat Shedden de sterkste was in race twee. Al voor het einde van de eerste ronde nam de voormalig kampioen de leiding over en begon te bouwen aan een fikse voorsprong die bij de finish ondanks een safetycar periode meer dan drie seconden zou bedragen.

Achter de Honda Civic vochten Jackson, Rob Austin in de Audi en winnaar van race 1 Rob Collard om de tweede plaats. Even was er een moment waarop het erop leek alsof de Focus in de problemen was nadat contact met de Audi ervoor zorgde dat bodywork tegen de band aan liep.
Austin zou later zelf de fout maken bij het aanremmen van de hairpin waardoor hij terug zou vallen naar de zesde plek.

Rob Collard, na het wegvallen van Austin nu de nummer drie in de race haalde Jackson met twee ronden te gaan in voor de tweede plaats maar kon niets doen aan de voorsprong van Shedden. Jackson zou uiteindelijk nog wel derde worden, een paar tiende van een seconde voor Andrew Jordan in de MG.

VW-coureur Jason Plato, gestart als achtste kwam niet verder dan de zevende plaats in de race waarmee hij opnieuw veel punten inleverde ten opzichte van de concurrentie in de titelstrijd. Wel bleef hij Matt Neal voor die op de zachte compound band veel tijd verloor.

Uitslag race 2
1. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 27 ronden
2. Rob Collard WSR BMW +3.419s
3. Mat Jackson Motorbase Ford +4.371s
4. Andrew Jordan Triple Eight MG +4.946s
5. Andy Priaulx WSR BMW +5.219s
6. Rob Austin RAR Audi +5.831s

BTCCKnockhill4

Race 3: Neal wint na pech voor Morgan
Adam Morgan leek af te stevenen op een dominante overwinning in de Wix Racing Mercedes maar met een paar ronden te gaan sloeg het noodlot toe voor de man die vanaf pole-position was vertrokken.
Morgan raakte namelijk wat rotzooi op de baan waardoor de Mercedes vertraagde. Dit gaf Neal alsnog de kans om de leiding te pakken, iets wat hij in de eindfase van de wedstrijd deed en een gefrustreerde Morgan het nakijken gaf.

Naast het onvoorspelbare einde vooraan was met name het gevecht om de laatste plaats op het podium bijzonder. Aiden Moffat was in de tweede helft van de wedstrijd constant in gevecht met Jason Plato, Andy Priaulx en Rob Austin maar verloor de derde plek na contact met Priaulx. De BMW man werd echter na de wedstrijd gestraft voor de bruuske actie, waardoor de Schot Moffat, dit seizoen actief met een Mercedes toch derde werd op zijn thuiscircuit.

Priaulx werd uiteindelijk als vierde geklasseerd, voor de sterk rijdende Rob Austin en Jason Plato die tevreden terugkeek op een moeilijk weekend. De zesde plek stond namelijk in schril contrast met het optreden van teamgenoot en concurrent Colin Turkington die op het bochtige circuit niet verder kwam dan de 17e plaats.
Dramatisch was ook het optreden van Collard en Tordoff die binnen een paar honderd meter van elkaar met schade uitvielen en zo kostbare punten morsten in hun jacht op de titel.

Uitslag Race 3
1. Matt Neal Team Dynamics Honda 25 ronden
2. Adam Morgan Wix Mercedes +0.350s
3. Aiden Moffat Laser Tools Mercedes +11.923s
4. Andy Priaulx WSR BMW +12.107s
5. Rob Austin RAR Audi +12.372s
6. Jason Plato Team BMR VW +13.372s

In het kampioenschap leidt Jason Plato nog altijd maar zijn voorsprong op Gordon Shedden en Matt Neal is flink teruggelopen terwijl Colin Turkington, Andrew Jordan, Andy Priaulx en Sam Tordoff allemaal nog de titel in het zicht hebben.

De volgende race in het BTCC vindt plaats op het circuit van Rockingham, een baan die met name de Honda's traditioneel goed ligt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet